Piemineklis veidots akmenī un konkrētā tā atrašanās vieta - Usmas pagasts - izraudzīta, jo pēc Otrā pasaules kara brīvības cīnītāju vienības visvairāk koncentrējušās tieši toreizējos Ventspils un Talsu apriņķos, pastāstīja Talsu pašvaldības pārstāve Inga Priede.

Apzinot Latvijas brīvības ciņu vietas, Latvijas Nacionālo partizānu apvienība, kopš 1993. gada ir uzstādījusi vairāk nekā 300 piemiņas zīmes kritušajiem brīvības cīnītājiem.

Svinīgajā notikumā piedalījās arī Latvijas Republikas aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis, Latvijas Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube, Eiropas Parlamenta deputāts Kārlis Šadurskis, Saeimas deputāts Raivis Dzintars, atvaļinātais brigādes ģenerālis Juris Vectirāns, Latvijas Nacionālo partizānu apvienības valdes priekšsēdētājs Ojārs Stefans, Latvijas Nacionālo karavīru biedrības valdes priekšsēdētājs Edgars Skreija, Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks, Zemessardzes un Jaunsardzes pārstāvji, Otrā pasaules kara cīņu biedri un citi interesenti.

Aizsardzības ministrs savā uzrunā atcerējās Otrā pasaules kara notikumus un Latvijas valsts lomu tajā, kad totalitārā režīma situācijā, pretējās frontes pusēs nācās karot brālim pret brāli un tēvam pret dēlu. Nacionālie partizāni bija tie, kas cīnījās pret padomju okupācijas režīma pārspēku, domājot par mūsu nākotni un brīvu valsti. R.Vējonis atgādināja, ka šos cilvēkus nedrīkst aizmirst, un šis piemineklis ir kā apliecinājums mūsu tautas spēkam, mūsu cīņai par valsts neatkarību.