Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Gaisīgā alus mīklā pagatavota mencas fileja ar kartupeļu salmiņiem jeb variācija ap britu slaveno ēdienu "fish and chips". Pasniedz kā uzkodu kopā ar mērcīti un salātiem vai citām piedevām.
13Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
KARTUPEĻIEM: eļļa vārīšanai1 kgkartupeļi (nomizoti) MĪKLAI:100 gmilti0.5 TKcepamais pulveris100 gkukurūzas milti300 mlgaišais alus (auksts) sāls pipari ZIVĪM:600 gmencas filejas2 ĒKmilti

Sagatavošana

1

Gatavo kartupeļu salmiņus. Katliņā uzkarsē eļļu, līdz tā ir 130-140 grādus karsta. Eļļas temperatūru pārbauda ar koka karoti – ja karoti iemērcot eļļā ap tās kātiņu veidojas burbulīši, eļļa ir pietiekami karsta.

2

Kartupeļus sagriež tievos salmiņos un kārtīgi noskalo. Pēc tam nosusina, lai kartupeļu stiebriņi būtu pēc iespējas sausāki. Kartupeļus pa nelielām porcijām vāra eļļā, līdz tie ir zeltaini brūni un kraukšķīgi (aptuveni 10 minūtes).

3

Kad kartupeļi novārīti eļļā, tos ar putu karoti vai citu virtuves rīku izceļ no eļļas un noliek uz trauka, kas izklāts ar virtuves dvieļiem. Ļauj notecēt eļļai.

4

Gatavo mīklu. Bļodā sajauc miltus, cepamo pulveri, kukurūzas miltus, šķipsnu sāls un nedaudz piparus. Miltu masā pakāpeniski iemaisa aukstu gaišo alu. Mīkla var būt ar nelieliem kunkuļiem, galvenais, lai tā nebūtu pārmaisīta.

5

Gatavo zivis. Katliņā uzkarsē eļļu līdz 180-190 grādiem (to pārbauda ar virtuves termometru). Uz šķīvja uzber divas ēdamkarotes miltu, garšai pievieno arī sāli un piparus.

6

Pārliecinies, lai mencas filejas būtu sausas. Ņem filejas gabaliņu un apvārta miltos. Pēc tam zivs fileju iemērc alus mīklā, lai tā kārtīgi tiktu nosegta. Zivs fileju pēc tam uzmanīgi liek katliņā ar eļļu un fritē 4-5 minūtes no vienas puses. Pēc tam apgriež otrādi un fritē vēl 2-4 minūtes, līdz zivs gabaliņš no abām pusēm ir zeltaini brūns. Tāpat pagatavo atlikušās trīs mencas filejas.

7

Kartupeļu salmiņus novāra eļļā otrreiz – aptuveni 4-5 minūtes, līdz tie ir silti un mīksti.

8

Alus mīklā fritēto zivi pasniedz uzreiz, kopā ar karstajiem kartupeļu salmiņiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!