Foto: Shutterstock

Ja vēlamies arī ziemā ēst gardās, pašu vāktās sēnes, laiks rosīties virtuvē! Sālītās sēnes noderēs sēņu salātu vai sēņu plācenīšu pagatavošanai, kaltētās sēnes ir ideāla piedeva zupām un mērcēm, bet marinētas sēnes ir gandrīz kā delikatese - tās būs izcila uzkoda vai piedeva pie jebkura ēdiena! Kā marinēt baravikas, bekas un citas sēnes, stāsta portāla Cālis.lv Virtuves foruma lietotāja Sancho.

Konservēšanai vajadzīgas parastās 0,5 vai 1 litra tilpuma stikla burkas, burku vāciņi un aizvākotājs.

Baravikas labi notīra, vecākām sēnēm izņem stobriņu slāni, sagriež gabaliņos un cep sviestā vai taukos apmēram 20 minūtes.

Mitrā laikā ievāktās baravikas jācep 5-10 minūtes ilgāk. Tas vajadzīgs, lai iztvaikotu liekais ūdens. Cepot pieliek vajadzīgo daudzumu sāls (pēc garšas).

Stikla burciņas labi izmazgā karstā ūdenī, kurā izšķīdināta soda. Kad burciņas tīras, tās vairākkārt skalo tīrā ūdenī, nosusina un ievieto karstā cepeškrāsnī izkarsēt. Šādās karstās burciņās pilda karstas ceptās baravikas līdz apmēram 1 cm zem burciņu augšējās malas un tūliņ uzliek karstu, tikko novārītu vāciņu.

Piepildītās burciņas ievieto katlā ar karstu ūdeni tālākai sterilizācijai. Katlā zem burciņām jābūt režģim, pinumam vai citam siltumu izolējošam materiālam. Ūdens līmenim katlā jābūt apmēram 2 cm zem vāciņa.

Šādi sagatavotas burciņas vāra 45-50 minūtes. Pēc tam tās ļoti uzmanīgi izņem no katla tā, lai nepaceltu vāciņu, un tūliņ aizvāko.

Gatavo produkciju atstāj siltā vietā, lai attīstītos varbūtēji dzīvas palikušās baktēriju sporas. Pēc divām diennaktīm sterilizāciju atkārto. Burciņas ievieto katlā ar aukstu ūdeni, uzkarsē un vāra apmēram 1,5 stundas. Ja burciņas ir labi aizvākotas un to saturā nav manāmi gāzu pūslīši, otrreizējai sterilizācijai arī burciņu vāks var būt pārklāts ar ūdeni. Ja aizvākotājs nav labas kvalitātes un ir šaubas par aizvākošanas labumu, vāciņi atstājami virs ūdens, jo iespējams, ka iekšējais spiediens var vāciņu atspiest un burciņu saturs sajaukties ar ūdeni. Otrreiz sterilizējot, rezervē jābūt novārītiem vāciņiem, kuri uzliekami atspiesto vāciņu vietā.

Pirms ēšanas burciņu saturu izņem, sakarsē un pievieno vēlamo daudzumu krējuma.

Baravikas ieteicams konservēt atsevišķi, nepiejaucot citas sēnes.

Tāpat var konservēt apšu, priežu, bērzu bekas u.c. sēnes.

Konservētas baravikas būs iedzeltenas, apšu bekas tumši pelēkas, jaunas priežu bekas dzeltenas utt.

Tāpat ieteicams konservēt atmatenes, lai salabātu to īpatnējo aromātu u.c. īpašības. Sālītas vai citādi uzglabāšanai sagatavotas atmatenes savas īpašības zaudē.

Sēnes konservē arī citādi - sālsūdenī, vājā citronskābē utt.

Konservējot sēnes, galvenā uzmanība jāveltī tam, lai sēnēs nepaliktu dzīvas ne baktērijas, ne to sporas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!