Foto: D. Rukšāne

Dace Rukšāne, rakstniece, kampaņas BioLoģiski zupu izaicinājuma ietvaros pagatavoja varen sātīgu bioloģisko biešu zupiņu. Dace piebilst, ka ar šādu zupas daudzumu četri cilvēki var mieloties divas dienas pēc kārtas.

15Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

1 kgbietes0.5 kgburkāni1 gab.selerijas sakne0.5 kgkartupeļi0.5 kgliellopa gaļa1 gab.sīpols0.5 gab.ķiploks0.5 gab.citrons koksriekstu eļļa, cepšanai šķipsnaIlzes Nuķes savvaļas augu maisījums ēdienam2 gab.lauru lapas10 gab.melnie pipari8 gab.smaržīgie pipari pēc garšasHimalaju sāls skābs krējums, pasniegšanai

Sagatavošana

1

Novāra bietes (vāra stundu, tad ļauj ūdenī atdzist).

2

Kokosriekstu eļļā apcep sarīvētus burkānus un sarīvētu selerijas sakni, pievienojot Ilzes Nuķes* garšvielu pulveri.

3

Apcep sasmalcinātus sīpolus kopā ar sasmalcinātiem ķiplokiem.

4

Apcep gaļu, lai zupa nav jāputo.

5

Burkānus, seleriju, sīpolus, ķiplokus un gaļu liek 5 litru katlā, pievieno abu veidu piparus un lauru lapas, pielej ūdeni tā, lai katlā paliek vieta kartupeļiem un bietēm. Vāra uz nelielas uguns, kamēr gaļa gandrīz gatava.

6

Pa to laiku nomizo un sagriež kartupeļus, nomizo un sarīvē vārītās bietes.Pievieno zupai kartupeļus un vāra, kamēr tie pusmīksti. Tad pievieno bietes un citrona sulu (lai zupa nezaudē krāsu, turklāt citrons piedod zupas garšai bagātīgumu). Mazliet pavāra, pievieno sāli pēc garšas un gatavs!

7

Pasniedz ar krējumu un rupjmaizi.

Šī zupa ir ļoti garšīga arī bez gaļas. Tad tā sanāk 3x lētāka.

*Ilzes Nuķes garšvielu pulveri var iegādāties Tiešās Pirkšanas pulciņos, bet bez tā, protams, var iztikt – vienkārši Dace atzīst, ka ir kļuvusi no tā "atkarīga".

Izmaksas:

Bez garšvielām, eļļas un krējuma - 9,64 EUR
Porcijas izmaksas - 1,21 EUR
Ja gatavo bez gaļas – kopējās izmaksas 3,29 EUR, par porciju – 0,41 EUR.

Visas pamatsastāvdaļu cenas rēķinātas pēc tā, kā tās maksā viegli pieejamos bioproduktu veikalos. Ja pērk Tiešās Pirkšanas pulciņos vai pa taisno no ražotāja, sanāk krietni lētāk.

BioLoģiski komentārs:

Biešu zupa ir populāra, un to var pagatavot no Latvijā pieejamiem produktiem arī ziemā. Mainot gaļas cenu un veidu, iespējams zupu ievērojami palētināt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!