Foto: DELFI
Dažkārt tās labākās idejas rodas spontāni. To noteikti var teikt par šo saldo kēksu, kas tapa no diviem jau iebrūnējušiem banāniem, kas itin nemaz vairs nešķita tik kārdinoši, šokolādes un saujas dateļu, kas arī vientulīgi gozējās našķu traukā. Rezultātā tapa debešķīgi garšīgs kēkss, kas, malkojot tēju un kafiju, pazuda zibens ātrumā. Spontānais cepiens izdevās tik gards, ka būtu grēks ar jums nepadalīties.

Šī recepte viennozīmīgi ir no tām, kas neprasīs daudz laika pie plīts, lai iegūtu ko gardu. Ja kūku cepšana un konditoreja nav tev asinīs, galvoju, ka šī recepte neliks vilties. Atliek tikai sajaukt visas sastāvdaļas un pārējo ļaut paveikt krāsnij. Ja vēlies, papildini mīklu ar to, kas pieejams mājās, piemēram, riekstiem, žāvētiem augļiem vai kaltētām ogām. Tāpat kāda karote zemesriekstu sviesta nenāks par sliktu garšai.

Foto: DELFI
40Minūtes
10Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

2 gab.banāni2 gab.olas80 gcukurs50 gsviests1.5 TKcepamais pulveris naža galssāls170 gmilti0.5 TKvaniļas cukurs100 gtumšā šokolāde1 saujadateles bez kauliņiem

Sagatavošana

1

Vispirms sablendē vai ar dakšiņu sastampā nomizotus banānus viendabīgā putriņas konsistencē. Piejauc olas un ar putojamo slotiņu sajauc viendabīgā masā.

Foto: DELFI
2

Kā nākamo sastāvdaļu pievieno cukuru, to iemaisot, lai tas pagūst nedaudz pakust.

Foto: DELFI
3

Tad iemaisi visas sausās sastāvdaļas – miltus, cepamo pulveri, vaniļas cukuru, sāli. Pielej kausēto sviestu un samaisi.

Foto: DELFI
4

Visbeidzot mīklā var iejaukt smalkākos gabaliņos sakapātu šokolādi un dateles. Arī dateles labāk sagriez smalkākos gabaliņos, un uzmani, lai mīklā netrāpa kāds dateļu kauliņš.

Foto: DELFI
5

Ietaukotā kēksa formā ieklāj nelielu strēmeli cepamā papīra – tādā veidā pēc tam būs vieglāk izņemt izcepto gardumu no garenās formas.

Foto: DELFI
6

Lej mīklu formā un liec cepties 180 grādos uz 20-25 minūtēm, līdz virskārta apcepusies zeltaini brūna. Drošības labad pārbaudi gatavību, iedurot kēksā koka irbulīti – ja kociņš paliek sauss, arī vidus ir izcepies, bet, ja pielipusi šķidra mīkla, kēkss vēl jāpacep.

7

Izceptajam kēksam ļauj vismaz 30 minūtes atdzist, citādi būs grūti sagriezt.

Foto: DELFI
8

Kēkss ļoti labi garšos pats par sevi, bet tikpat labi to vari pasniegt brokastīs ar ievārījumu, zemesriekstu sviestu, saldo biezpiena masu vai ko citu pēc izvēles. Pat pēc dažām dienām, kad kēkss būs nedaudz apkaltis, tas lieliski garšos pie tējas tases vai kafijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!