Foto: DELFI
Ik gadu augustā pienāk tāds brīdis, kad šķiet - kabači ir it visur un to nekļūst mazāk, gluži pretēji - ar kabačiem ir gluži kā cīņā ar trīsgalvaino pūķi, nocērtot vienu galvu, izaug trīs vietā. Klasiska kombinācija ir kabači ar tomātiem, kurus sasautē pannā un pēc tam gardu muti noēd. Akmeņkalis un labas garšas pazinējs Guntis Pandars piedāvā citu versiju šim salikumam - kārtainos kabaču salātus, kuri izcili garšo gan uzreiz pēc pagatavošanas, gan vēlāk - kad atdzisuši.
40Minūtes
9Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
1 vidēji liels kabacis4 tomāti2 sarkanie sīpoli pēc garšasbaziliks augu eļļa cepšanai MĒRCEI:2 ķiploka daiviņas30 mlsojas mērce svaigi spiesta citrona sula

Sagatavošana

1

Vispirms sagatavojas darbam - pāris ķiploka daiviņas saspiež ķiplokspiedē, sajauc ar sojas mērci un svaigi spiestu citrona sulu. Kabaci sagriež pāris milimetrus plānās ripiņās. Sīpolu sagriež pusaplīšos, tomātus - plānās šķēlītēs. Baziliku smalki sagriež.

2

Pannā uzkarsē augu eļļu un ķeras pie cepšanas. Kabaču ripiņas kārto pannā un izkarsē - tās apcep burtiski minūti, pusotru, no katras puses - šis nav tas ēdiens, kuram nepieciešama zeltaini brūna, kraukšķīga garoziņa, dārzenim ir tikai jāizkarsējas un jākļūst nedaudz siltākam.

3

Apceptās kabaču ripas liek salātu bļodā un, kamēr cepas nākamās kabaču ripas, traukā saliktās pārsmērē ar ķiploku un sojas mērces maisījumu. Šim nolūkam noderēs virtuves otiņa, kādu izmantojam, lai apziestu pīrāgus ar olu. Šīs darbības atkārto, līdz visi kabači ir sacepti.

4

Tajā pašā pannā uz nedaudz lielākas liesmas liek apcepties sīpolus. Kad tie kļuvuši zeltaini caurspīdīgi, pievieno tomātus, samazina liesmu un zem vāka sautē pāris minūtes, ik pa laikam apmaisot. Kad tomāti izkarsējušies, visu pannas saturu pārlej pāri kabaču ripu kārtojumam. Pārkaisa ar sagriezto baziliku un pasniedz galdā.

Lai labi garšo!

Tasty.lv ieteikums: lai darbs ritētu ātrāk, izmanto divas pannas! Šiem salātiem piestāv ne tikai baziliks, bet arī citi zaļumi, piemēram, pētersīļi. Tāpat garšaugus var bērt jau starp kabaču kārtām - salāti būs vēl aromātiskāki un gardāki!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!