Foto: Privātais arhīvs
Kuram gan reizēm negadās tirgus dienā mazliet aizrauties un savā iepirkumu grozā salikt vairāk gardumu, nekā iespējams apēst, pirms beidzies produktu derīgumu termiņš? Īpaši aktuāls šis jautājums ir cilvēkiem, kas izvēlas maksimāli dabīgu pārtiku bez konservantiem un uzlabotājiem.

Šoreiz ledusskapī "aizķēries" Berga Bazāra tirdziņā pie piena sievas Vitas Petrovas iegādāts kefīrs, kam derīguma termiņš strauji tuvojās beigām. Tā kā labu mantu liet ārā būtu tīrā izšķērdība, izmēģinot turpat Bergā pie tirgotājiem saklausītas receptes, tika nolemts cept kefīra maizi.

Ķeramies pie darba!

2340Minūtes
5Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

0.5 lkefīrs800 gpilngraudu milti1 TKsāls5 ĒKcukurs krietna sauja linsēklu

Sagatavošana

1

Miltus ber palielā bļodā, iemaisa sāli, cukuru un linsēklas. Pievieno kefīru un mīca, līdz mīkla vairs nelīp pie rokām.

2

Saveļ mīklu lielā bumbā, apkaisa ar miltiem, ieliek atpakaļ bļodā, pārsedz un novieto aptuveni 30 grādu siltumā uz 12 – 36 stundām fermentēties.

3

Kad mīkla uzbriedusi, to vēlreiz viegli izmīca, liek ietaukotā pannā, pārklāj un novieto siltumā uz pāris stundām, lai mīkla vēlreiz nedaudz paceļas.

4

Cep iepriekš uzkarsētā krāsnī 200 grādu temperatūrā aptuveni 45 – 50 minūtes.

5

Kad garoziņa zeltaina, maizes gatavību var pārbaudīt, iebakstot tajā ar koka irbulīti – ja mīkla vairs nelīp klāt, tad maize gatava.

Kefīra maize ir daudz sulīgāka, blīvāka par maizi, kas gatavota ar raugu. Garšā jūtams kefīram raksturīgais skābums, kas ļoti labi sader ar medu, ar kuru šajā receptē iespējams aizstāt maizei pievienoto cukuru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!