Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Piparmētru karameles, ko ar nelielu piepūli var pagatavot mājās. Grūtākais ir novaktēt, kad karameles masa ir gatava sadalīšanai. Iegūtās konfektes būs garšīga dāvana svētkos, ar ko palutināt mīļos!
11Sastāvdaļas
grūti

Sastāvdaļas

Porcijas: 30
500 gcukurs150 mlūdens1 ĒKglikozes sīrups šķipsnavīnakmens pulveris piparmētru ekstrakts zaļā pārtikas krāsviela PIEDERUMI: akmens vai granīta virtuves dēlītis skrāpītis vienreizējie gumijas cimdi virtuves termometrs

Sagatavošana

1

Katliņā ielej ūdeni, pieber cukuru. To liek uz plīts un karsē uz vidējas uguns, ik pa laikam apmaisot, līdz cukurs izkusis. Pēc tam palielina liesmu un ļauj sīrupam strauji uzvārīties.

2

Pievieno sīrupam glikozes sīrupu un vīnakmens pulveri. Visu apmaisa. Sīrupu vāra, līdz tas sasniedzis 154°C.

3

Pēc tam katliņu noņem no plīts un pievieno sīrupam piparmētru ekstraktu, kā arī zaļo krāsvielu. Katliņu pagāzelē uz vienu un otru pusi, lai liekais gaiss no karameles izkļūtu.

4

Sagatavo akmens dēlīti – to apsmērē ar eļļu. Tad biezo sīrupu/karameli lej uz akmens dēlīša, parūpējoties, lai tas netek pāri malām. Kad sīrups ap malām sāk atdzist un biezēt, to ar skrāpīti aizbīda uz vidu. To turpina, līdz sīrups pārvērties mīkstā karamelē, veidojot stingrāku masu.

5

Tiklīdz karameli var ņemt rokās, uzvelk gumijas cimdus, ņem karameles masu un izstaipa garenā formā. To nedaudz savirpina ap savu asi un tad gareno "desu" saloka uz pusēm. Atkal atkārto staipīšanu, virpināšanu un pārlocīšanu, līdz karamele ieguvusi bālganu nokrāsu un ir spīdīga.

6

Kad karamele ir samērā cieta, bet to vēl aizvien var mīcīt, to izvirpina garenu un sagriež sīkos gabaliņos. Karameles gabaliņus saliek uz kāda šķīvja vai cepamā papīra sloksnes un ļauj tiem atdzist.

7

Gatavās karameles sasaiņo celofāna maisiņos un skaisti pasniedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!