Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press
Saldie īrisi ar pienu mājas gaumē – masai pievienots kļavu sīrups izteiksmīgākai garšai, bet rieksti piešķir kraukšķīgumu. Skaisti sasaiņoti, īrisi var būt burvīga pašu gatavota dāvana svētkos.
7Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 50
350 mlpiens750 gcukurs175 mlkļavu sīrups šķipsnasāls60 gsviests pēc garšasvaniļas ekstrakts200 gpekanrieksti (sasmalcināti un apgrauzdēti)

Sagatavošana

1

Laikus sagatavo metāla kūkas pannu (26x16 cm), kas izklāta ar cepampapīru. Kā arī sagatavo virtuves termometru – tas noderēs, lai noteiktu, vai īrisa masa ir gatava.

2

Lielā katlā ar biezu dibenu ielej pienu. Pieber cukuru, pielej kļavu sīrupu, pievieno sāls šķipsnu un visu kārtīgi apmaisa. Katlu karsē uz vidējas uguns, regulāri maisot pienu, līdz cukurs ir izkusis. Gar katla malām sakrājušos cukura kristālus izšķīdina piena masā, lai viss tiktu izmantots.

3

Palielina plīts liesmu un īrisu masu karsē bez maisīšanas – tik ilgi, līdz temperatūra sasniegusi 114°C.

4

Pēc tam katlu noņem no plīts un pievieno sviestu – to nemaisa. Īrisa masai ļauj atdzist katlā, līdz katls ir remdens. Īrisa masu sakuļ, līdz tā vairs nav spīdīga, tad tajā iecilā vaniļas ekstraktu un pekanriekstu gabaliņus.

5

Tad rīkojas ļoti veikli – īrisa masu pārlej sagatavotajā pannā. Ar nazi, kas iemērkts eļļā, izlīdzina īrisa virsmu. Ļauj īrisam sastingt kādu brīdi. Pēc tam, kad tas pietiekami sastindzis, izņem no pannas un sagriež kvadrātiņos.

"Tasty" padoms: īrisus pēc sagriešanas vari iesaiņot individuālos papīriņos un pasniegt kā saldu dāvanu svētkos. Tie var glabāties cieši noslēgtā traukā pat trīs nedēļas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!