Foto: DELFI
Sulīga, ar prāvu daudzumu vasaras ogām un atsvaidzinoša – tāda ir šī kūka, kas tapa mammas dzimšanas dienai par godu. Nebūt nav tā, ka šādas kūkas pagatavošana ir neiespējamā misija, atliek tikai apbruņoties ar vēlmi, vadīties pēc norādēm, un varēsi lepoties ar pašgatavotu un ellīgi garšīgu kūku.
15Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

200 gsviests250 gcukurs4 gab.olas0.5 TKvaniļas cukurs (vai naža gals vaniļas)350 gmilti1 TKcepamais pulveris1 TKsāls240 mlpaniņas3 gab.citroni300 gmellenes KRĒMAM:600 gkrēmsiers100 gcukurs100 gbaltā šokolāde pēc garšasogas pēc izvēles (jāņogas, upenes, upenes, ķirši)

Sagatavošana

1

Gatavo biskvītu. Sviestu liek bļodā un puto, līdz tas kļuvis gaisīgs. Pa karotei pievieno cukuru un turpini putot, līdz tas paliek arvien krēmīgāks un gaisīgāks.

2

Pa vienai iesit olas un turpini putot, lai masa kļūst apjomā gaisīgāka. Beigās pievieno vaniļas cukuru. Putot vajadzētu aptuveni 3 minūtes, līdz masa ir kļuvusi gaisīgāka un gaišāka.

3

Atsevišķā bļodā sajauc miltus ar sāli un cepamo pulveri.

4

Pamazām sausās sastāvdaļas iecilā sviesta un olu masā. Kad visas sausās sastāvdaļas iemaisītas, pielej pusi paniņas, pusi no izspiestu citronu sulas, smalki sarīvētas miziņas, pietaupot pusi krēmam, un samaisi. Tad pielej atlikušo pusi un atkal iemaisi, lai mīkla kļūst viendabīgi bieza.

5

Beigās iecilā mellenes, stingri nemaisot, lai tās nesaplīst un neiekrāso mīklu lillā.

6

Biskvīta cepšana. Sakarsē krāsni 180 grādus karstu.

7

Kūkas veidnē (23 cm diametrs) ieklāj cepampapīru, ielej trešdaļu mīklas, izlīdzini un liec cepties uz aptuveni 20 minūtēm vai tik ilgi, līdz biskvīts izcepies.

8

Kad pirmais ripulis izcepts, ieklāj veidnē jaunu cepamo papīru, lej tikpat daudz mīklas un cep. Tāpat izcep trešo ripu un tad ļauj tām pilnībā atdzist. Svarīgi pēc cepšanas katru kārtu izņemt no veidnes uzmanīgi, lai tā neieplaisā, vislabāk atstāt uz dažām minūtēm padzist un tad izņemt vai arī izmantot citu veidni, ja ir vēl viena.

9

Gatavo krēmu. Bļodā liec krēmsieru, pievieno cukuru un puto aptuveni minūti. Tad pielej atlikušo citronu sulu, miziņas un iemaisi.

10

Ūdens peldē izkausē šokolādi, pievieno to krēmsiera masai un kārtīgi iemaisi.

11

Kad visas trīs biskvīta kārtas atdzisušas un krēms gatavs, atliek vien gardumus apvienot elegantā svētku kūkā.

12

Uz kūkas šķīvja vidus nedaudz uzliec krēmu un izlīdzini to, lai kūka nestaigātu pa šķīvi. Tad liec pirmo biskvīta kārtu. Pa virsu tai uzsmērē aptuveni trīs prāvas ēdamkarotes krēma, pa virsu izbārsti ogas. Liec otro biskvīta kārtu, atkal krēmu, ogas un virspusē liec pēdējo izcepto kārtu. Tad atlikušo krēmu smērē kūkai visapkārt, visbagātīgāk apsmērējot tieši virspusi.

13

Tad ar izvēlētajām ogām dekorē virskārtu liec ogas pamīšus, tikai viducī vai eleganti izkārto pa visu virspusi. Ja vēlies, kūkas malas vari nobērt ar kaltētiem ogu vai augļu gabaliņiem vai smalki sarīvētu citronu miziņu.

14

Ļauj kūkai ievilkties ledusskapī uz vismaz divām stundām, bet vislabāk kūka garšos nākamajā dienā, kad krēms būs labi ievilcies.

Foto: DELFI
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!