Foto: Shutterstock
Mājās gatavoti mīkstie zefīri ar lavandu smaržu un garšu. Ja glīti tos sasaiņo, zefīri būs lieliska dāvana svētkos.
360Minūtes
12Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

Porcijas: 30
450 mlūdens15 gkaltēti lavandu ziediņi500 gcukurs1 ĒKglikozes sīrups22 gželatīns violeta pārtikas krāsviela2 olu baltumi50 gpūdercukurs50 gkukurūzas milti PIEDERUMI: virtuves termometrs cepamtrauks (26x16 cm)

Sagatavošana

1

Katliņā ielej nepieciešamo ūdeni un pievieno tam lavandu. Šķidrumam ļauj sākt burbuļot – tad turpina vārīt to 5 minūtes. Pēc tam katliņu noņem no plīts un ļauj lavandai ievilkties apmēram pusstundu. Tad ūdeni nokāš, atbrīvojoties no lavandas ziediņiem – nepieciešami 300 ml lavandas ūdens, tāpēc, ja nepieciešams, to atlej vai pievieno mazliet vēl ūdeni.

2

Lavandas ūdeni ielej katliņā un pievieno parasto cukuru. Katliņu karsē uz vidējas uguns un maisa šķidrumu, līdz cukurs izkusis. Pēc tam šķidrumu strauji uzvāra, palielinot liesmu, un pievieno glikozes sīrupu. Sīrupu vāra, līdz tas ir 128°C karsts.

3

Mazā bļodiņā saber želatīnu un pārlej ar 8 ēdamkarotēm ūdens. Želatīnam ļauj uzbriest, pēc tam to izkausē ūdens peldē un pievieno dažus pilienus violetās pārtikas krāsvielas.

4

Paralēli uzputo olu baltumus stingrās putās.

5

Tiklīdz kā cukura sīrups sasniedzis vajadzīgo temperatūru, tajā iemaisa želatīnu. Katliņu noņem no plīts un ievieto auksta ūdens peldē.

6

Pēc tam silto sīrupu stāvā strūklā lej klāt saputotajiem olu baltumiem, turpinot tos ar mikseri viegli putot. Puto tik ilgi, līdz iegūta bieza un vienmērīga masa.

7

Pūdercukuru samaisa ar kukurūzas miltiem. Sagatavo cepamtrauku, ieklājot tajā cepampapīru un ietaukojot ar eļļu. Pūdercukura un kukurūzas miltu masu izbārsta formā.

8

Tad formā lej zefīru masu, izlīdzinot virsmu. Ļauj 4–5 stundas sastingt.

9

Uz cepampapīra sloksnes uzsijā atlikušo cukura un kukurūzas miltu masu. Kad zefīrs sastindzis, formu apgāž otrādi uz sagatavotās cepampapīra sloksnes, ļaujot zefīram no tās izkrist.

10

Zefīrus sagriež sīkākos gabaliņos un apviļā pūdercukura un kukurūzas miltu masā. Gatavus skaisti iesaiņo, lai varētu pasniegt kā dāvanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!