Foto: DELFI
Kad organisms piespiež mainīt ikdienas paradumus un pārskatīt savu ēdienkarti, īpaši saldumu gatavošanā nepieciešams iedarbināt radošo domāšanu. Tādēļ eksperimentālā ceļā Līvas Immermanes virtuvē tapusi recepte, kas būs noderīga tiem, kuri uzturā nelieto vai nedrīkst lietot olas, miltus un piena produktus.

Kūkas pagatavošanas laiks: 1 stunda.

Kūka būs gatava ēšanai pēc vienas dienas, bet nepacietīgākie varēs to ēst jau uzreiz.

60Minūtes
20Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

PAMATNEI:100 gmargarīns vai eļļa100 gtumšā šokolāde50 gkakao70 gbrūnais cukurs2 ĒKmaltas linsēklas (olu aizvietošanai)1 TKcepamais pulveris1 TKvaniļas cukurs150 gbezglutēna milti PILDĪJUMAM:800 mlkokosriekstu piens500 gābolu biezenis150 gmagoņu sēklas100 gsezama sēklas50 gbrūnais cukurs25 gagaragars vai želatīns VIRSKĀRTAI:700 gzemenes vai citas ogas50 gcukurs25 gagaragars vai želatīns

Sagatavošana

1

Kūkas sagatavošana jāsāk ar pildījumu, jo sēklām nepieciešams nedaudz piebriest. Kokosriekstu pienu ielej bļodā, samaisa viendabīgā masā (lai maisīšana būtu vienkāršāka, var izmantot rokas blenderi), tam pievieno cukuru un sēklas (magoņu un sezama), ko ar karoti iemaisa kokosriekstu pienā.

2

Pagatavo olu aizvietotāju, maltām linsēklām pievienojot ūdeni tā, lai veidojas vidēji bieza masa (uz 2 ĒK maltu linsēklu es parasti pievienoju aptuveni 6-8 ĒK ūdens). Atstāj piebriest. Kad linsēklas būs piebriedušas, tās veidos līmīgu masu.

3

Izkausē margarīnu. To var darīt gan katliņā, gan bļodā, gan karstā ūdens peldē, gan bez tās – kā ērtāk.

Foto: DELFI
4

Izkausētajam margarīnam pievieno melno šokolādi.

Foto: DELFI
5

Izkausē melno šokolādi, pievieno kakao, cukuru, vanilīna cukuru, cepamo pulveri un samaisa viendabīgā masā.

6

Masai pievieno uzbriedušās linsēklas un miltus.

7

Masai pievieno tik daudz miltu, lai tā būtu viegli veidojama.

Foto: DELFI
8

Iegūto mīklu ieklāj kūkas formā, sadursta ar dakšiņu (lai tā izceptos viendabīgi) un liek cepties iepriekš uzkarsētā krāsnī 200 grādu temperatūrā 20 minūtes. Kad pamatne izcepusies, to atdzesē aptuveni 10-20 minūtes.

Foto: DELFI
Foto: DELFI
9

Kamēr pamatne dziest, katliņā vai bļodā ieber želatīnu (ja vēlas, lai kūka ir vegāna, aizstāj želatīnu ar tādu pašu daudzumu agaragara pulvera), pievieno tam ūdeni un uzbriedina.

Foto: DELFI
10

Kamēr želatīns briest, pagatavo pildījumu. Kokosriekstu piena un sēklu masai pievieno ābolu biezeni, rūpīgi samaisa, līdz iegūst viendabīgu masu. Izkausē uzbriedušo želatīnu un pievieno pildījuma masai. NB! Kausējot želatīnu, to nedrīkst uzvārīt, citādi tas savas funkcijas nepildīs un iegūtā masa nesacietēs.

Foto: DELFI
11

Iegūto masu ielej formā virs gatavās pamatnes, liek ledusskapī atdzist un sacietēt.

Foto: DELFI
12

Kamēr pildījums dziest un cietē, pagatavo virskārtu. Bļodā ieber zemenes, pievieno cukuru un sablendē viendabīgā masā.

Foto: DELFI
13

Uzbriedina želatīnu (ja vēlas, lai kūka ir vegāna, izmanto tādu pašu daudzumu agaragara pulvera). Uzbriedušo želatīnu izkausē un pievieno sablendētajām zemenēm tikai tad, gan kūkas pildījums ir sacietējis un uz tā iespējams uzliet kūkas virskārtu. Kad visi iepriekš minētie nosacījumi izpildīti, kūkai uzlej virskārtu, liek ledusskapī atdzist un sacietēt. Notur ledusskapī aptuveni dienu, lai kūka savelkas.

Foto: DELFI
14

Lūk, rezultāts! Lai labi garšo!

Foto: DELFI

Iesūtījusi: Līva

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!