Foto: Shutterstock
Trauslo smilšu mīklu izmanto dažādiem mīklas groziņiem (kišiem, tartēm un pīrāgiem), kurus pēc tam pilda vai nu ar sāļu, vai saldu pildījumu. Ļoti svarīgi mīklas gatavošanas procesā visus produktus censties uzturēt aukstus. Groziņš iznāks trausls un nedaudz atgādinās kārtaino mīklu. Mīkla ir ļoti neitrāla un piemērota gan saldiem, gan sāļiem pildījumiem.
5Sastāvdaļas
vidēji

Sastāvdaļas

200 gmilti125 gauksts sviests0.5 TKsāls1 liela ola2 ĒKauksts ūdens

Sagatavošana

1

Cepot šīs mīklas izstrādājumus, krāsns jāsakarsē uz 220ºC. Lai groziņš sanāktu īpaši trausls un mutē kūstošs, to pirms pildīšanas cep kādas 10 – 15 minūtes, līdz kļuvis gaiši brūns. Mīklas daudzums būs pietiekošs vienai tartes formai. Pēc groziņa piepildīšanas, karstumu var samazināt uz 200ºC.

2

Liek ledusskapī krūzi ar aukstu ūdeni. Bļodiņā sakuļ olu un pievieno vienu karoti auksta ūdens, ieliek ledusskapī. Ņem sviestu un ātri sagriež kubiņos, liek atpakaļ ledusskapī.

3

Lielā bļodā sajauc miltus ar sāli, pievieno sviesta kubiņus un ātri ar pirkstiem samīca sviestu kopā ar miltiem, veidojot sviesta drupačas. Drupačās veido padziļinājumu, kurā ielej sakulto olu. Ar karoti samaisa mīklu. Ja tā ir par daudz sausa un neturas kopā, pielej vēl vienu karoti ūdens.

4

Darba virsmu viegli apkaisa ar miltiem, tajos liek mīklas lodi. Ar miltainu mīklas rulli mīklu izrullē pēc vajadzības: apaļu vai taisnstūrainu, un pietiekami lielu. Ar ruļļa palīdzību (mīklu uztinot uz ruļļa) mīklas plātni uzceļ uz cepamās formas un izklāj formu. Ar dakšiņu nedaudz sabaksta pamatni, lai cepoties mīkla pārāk daudz neceltos uz augšu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!