Foto: Shutterstock
Vēžošana vienmēr saistīsies ar bērnību, kad nakts vidū ar laivu braucām Limbažu Lielezerā, lai pēc tam iegūto lomu vārītu karstā čuguna katlā, kas uzstutēts uz ugunskura. Tajā brīdī vēži kļūst par īstu sālsūdenī un dillēs vārītu delikatesi. Šobrīd gan vēžošana ir krietni vien ierobežota, jo tā ir atļauta vien no 1. jūlija līdz 1.oktobrim tikai licencētajās ūdenstilpnēs. Agrāk, kad aizliegumi vēl nebija tik stingri, vēžus drīkstējuši ķert tajos mēnešos, kuros nav burta "r" – maijā, jūnijā, jūlijā un augustā.
15Minūtes
6Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

vēži sāls dilles ūdens čuguna katls ugunskurs

Sagatavošana

1

Lai pagatavotu lielo lomu, vērā jāņem vien dažas lietas – vispirms sagatavo pamatīgu katlu ar ūdeni, un ugunskura vietu. Pēc tam verdošajam ūdenim pievieno sāli un pamatīgas buntītes diļļu.

2

Kad tas izdarīts, katlā liek naskos vēžus – vēl dzīvus, jo tad to gaļa ir visgardākā. Vēžus vāra tik ilgi, kamēr to tumši sarkanās bruņas kļuvušas spilgti oranžas.

Gatavos vēžus zvejo laukā no katla, nedaudz atdzesē, un tad lauž to bruņas un ēd. Garšīgākā vēža daļa ir aste, bet lai vieglāk tiktu klāt visam čaulā paslēptajam gardumam, palīdzēs smalka karotīte, ar kuru vēzi izēst tukšu.

Lai labi garšo!

Tasty.lv padoms: vēžus, protams, var vārīt arī lielā katlā, kas likts uz plīts. Tad jāparūpējas par to, lai vēži līdz katlam nokļūtu dzīvi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!