Foto: DELFI
Ja tā padomā, tad saldētavas tīrīšana ir visai patīkama nodarbe, ja pēc tās seko kaut kā garda pagatavošana. Šajā gadījumā upenes, kas tā arī lielāko daļu ziemas glabājās neskartas, nu gardu uzmanību izpelnas plātsmaizē. Vienkārši un garšīgi – vai vajag vēl kādu iemeslu receptes izmēģināšanai?
45Minūtes
11Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

Porcijas: 4
MĪKLAI:180 gsviests170 gcukurs2 gab.lielu olu dzeltenumi1 ĒKvaniļas ekstrakts380 gmilti šķipsnasāls PILDĪJUMAM:500 gsaldētas upenes (var aizstāt ar citām ogām)150 gcukurs70 mlūdens

Sagatavošana

1

Katliņā izkausē sviestu.

2

Bļodā ber cukuru, sāli, pievieno olu dzeltenumus un izkausēto sviestu. Visu rūpīgi samaisa viendabīgā masā ar putojamo slotiņu. Beigās iemaisa vaniļas ekstraktu.

3

Kad slapjās sastāvdaļas sajauktas, iemaisi miltus un ar karoti vai pirkstiem izveido drupainu mīklu, kas saspiežot salīp, bet arī labi padodas drupaču veidošanai. Ja tomēr šķiet, ka mīkla ir par sausu, pievieno vēl izkausētu sviestu vai eļļu.

4

Katliņā ber ogas, pārber ar cukuru, pielej šļuku ūdeni un liek uz lēnas uguns karsēties, līdz ogas nedaudz pašķīst un izveidojas mērce. Karsē aptuveni 10 minūtes, ne ilgāk, lai ogas joprojām saglabā formu. Atliec malā katliņu un ļauj masai padzist.

5

Kamēr dziest ogas, nedaudz vairāk par pusi mīklas izlīdzini veidnē, kurā ieklāts cepamais papīrs. Mīklas pamatni liek cepties 180 grādos uz aptuveni 10 minūtēm, līdz tā nedaudz apcepas, bet ir bāla, ne zeltaini brūna.

6

Nedaudz paceptajai pamatnei uzber ogas ar šķidrumu, virsū izbārsta atlikušo mīklu drupačās – lielākās un mazākās. Cep aptuveni 15–20 minūtes, līdz virskārta izcepusies zeltaini brūna.

7

Drumstalkūku atdzesē un griež gabalos. Pasniedz ar saldējuma bumbu vai ēd tāpat.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!