Foto: Shutterstock
Zivju zupa ir jāvāra uz ļoti lēnas uguns, tieši tādēļ zivju zupa virs ugunskura sanāk tik ļoti garda. Un, protams, zivju zupa vārīta virs ugunskura nozīmē, ka zivis ir tikko noķertas. Lielas zivis sagriež gabalos, bet vidēji lielas vai mazākās vāra veselas. Vāra arī galvas, tikai jāizņem žaunas, jo tās buljonu padara rūgtu. Ja zivis ir sīkas, tad ūdeni vispirms katlā uzvāra. Ja zivis ir lielas, tad tās liek katlā, aplejot ar aukstu ūdeni, un vāra.
30Minūtes
12Sastāvdaļas
viegli

Sastāvdaļas

zivis (cik noķer)4 burkāni1 sīpols4 ķiploka daiviņas6 kartupeļi saujasīpolloki saujadilles1 lauru lapa5 melnie pipari pēc garšassāls50 gsviests ūdens (tik daudz, lai nosegtu zivis)

Sagatavošana

1

Ja zivis ir nelielas vai sagrieztas mazākos gabalos, tās ļoti ātri izvārās, apmēram 5 - 10 minūtēs, tādēļ tās katlā liek pašās beigās. Atšķirībā no mājās vārītas zupas uz ugunskura vārītā zupā zivis visbiežāk paliek ar visām asakām. Tādēļ zupu nevajag daudz maisīt, un bļodiņās vajag likt tikai pašus labākos gabaliņus.

2

Ja zupu zaļumos ieplāno, tad līdzi var paņemt palielu gabalu marles vai marli pa ceļam aptiekā nopirkt. Tajā iesien zivis, un katlā liek zivju pauniņu. Tādējādi zivis var izvārīt sālsūdenī ar garšaugiem gatavas pirms burkāniem un kartupeļiem, izcelt no katla un tīrā buljonā pēc tam vārīt dārzeņus, kā aprakstīts receptē. Kamēr vārās dārzeņi, zivis iztīra no asakām.

3

Bet visu pēc kārtas. Piedāvājam aprakstu zupai ar lielākām zivīm un bez marles. Iztīra noķertās zivis. Tās lielos gabalos vai veselas liek katlā un aplej ar aukstu ūdeni. Kad ūdens vārās, ar karoti nosmalksta putas, lai zupa dzidrāka. Pievieno notīrītus, gabalos sagrieztus burkānus, veselu sīpolu, ķiploka daiviņas, diļļu kātus un sāli pēc garšas. Pēc apmēram 10 minūtēm pievieno gabaliņos sagrieztus kartupeļus, lauru lapu, piparus. Kad burkāni un kartupeļi mīksti, apmēram pēc 5 līdz 10 minūtēm, arī zivis būs gatavas. Klasiskas ugunskura zivju zupas cienītāji beigās var pieliet vienu vai divus vāciņus ar šņabi.

4

Zupā liek gabalu sviesta, kapātus lokus un dilles. Pārbauda vēlreiz sāli. Uzmanīgi salej bļodiņās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!