Foto: Shutterstock

Lielā ceļteka, ceļmallapa jeb latīniski 'Plantago major' ir zālīte, ko redzējis katrs. Iespējams, pēc vecmāmiņas ieteikuma pielicis lapiņu arī pie nobrāzumiem. Un ļoti pareizi, jo jau kopš seniem laikiem tautas medicīnā zināms, ka tai piemīt antibakteriāla iedarbība. Kādas vēl ir ceļmallapas labās īpašības, un vai ar tās lietošanu iespējams nodarīt ļaunumu veselībai?

Ceļmallapas parasti ievāc jūnijā un jūlijā, kad tās izaugušas leknas un lielas. Kā jau norāda nosaukums, meklē to pļavā, taciņu un celiņu malā. Bet uzmanies, lai droga netiktu ievākta lielu ceļu vai lauksaimniecības zemju, ko apstrādā ar pesticīdiem, tuvumā.

Interesanti, ka ceļmallapas ārstniecībā lietojuši ne tikai mūsu senči, bet arī indiāņi, kas tās saukuši par "balto pēdām", jo šo augu Amerikā eiropieši ienesa ar sēklām, kas bija pielipušas pie iekarotāju zābakiem.

Ceļtekā ir daudz bioloģiski aktīvu vielu. Zaļā lapiņa satur gan polisaharīdus un miecvielas, gan K un C vitamīnu, gan karotīnu, organiskās skābes, T faktoru, kas veicina asinsreci (tādēļ to vērts likt pie brūces, lai apturētu asiņošanu), kālija sāļus un citas vērtīgas vielas.

Ceļmallapas var izmantot uzlējuma veidā. To gatavo no vienas ēdamkarotes sasmalcinātu lapu (var būt kaltētas), ko aplej ar glāzi karsta ūdens. Uzlējumu var taisīt arī no sēklām, tad uz glāzi ūdens jāņem ēdamkarote ceļmallapu sēklu, teikts portālā "Latvijaspirts". Šādu uzlējumu var dzert pirms ēdienreizēm – trešdaļu glāzes, trīs reizes dienā, ieteikts Daces Marcinkevičas grāmatā "Mājas aptieciņa". Tas veicina atkrēpošanu, augšējo elpceļu problēmu mazināšanos, lieto akūtu vai hronisku kuņģa – zarnu trakta slimību, tostarp audzēju, gadījumos, kā arī žultspūšļa hroniska iekaisuma ārstēšanai. Tas paātrina čūlas sadzīšanu un nostiprina kuņģa gļotādu. Tēju iesaka dzert arī tuberkolozes pacientiem.

Ceļmallapu tēju lieto arī nieru, urīnpūšļa iekaisuma, nakts slapināšanas (enurēzes) gadījumā.

Foto: Shutterstock

Uzlējumam piemīt arī antibakteriāla iedarbība, tādēļ ar to var apkopt brūces vai izmantot kompresēm, lai dziedētu čūlas, brūces vai apdegumus.

Izmanto arī kā papildlīdzekli dietoterapijā cukura diabēta slimniekiem, pazemina pēc ēšanas glukozes līmeni un normalizē holesterīna līmeni.

Kad nelieto ceļteku?

Tā kā ceļtekai piemīt asinsreci veicinoša iedarbība, nelieto to, ja slimo ar sirds un asinsvadu slimībām, kad ir paaugstināts trombu veidošanās risks.

Tāpat neiesaka dzert ceļmallapu tēju, ja ir paaugstināta sālsskābes sekrēcija kuņģī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!