Foto: Shutterstock

Maģiska organisma attīrīšana jeb detoksikācija, ko sola dažādu ar uzrakstu "detox" rotātu produktu ražotāji un veselīgu kokteiļu ieteicēji, kā arī diētu izstrādātāji, ir mīts, kam nav zinātniska pamatojuma, "The Guardian" raksta pētnieks Edzards Ernsts. Detoksikācija ar uztura palīdzību ir pseidomedicīnisks termins, kas radīts, lai veicinātu dažādu produktu pārdošanas apjomus.

Ernsts norāda, ka nav skaidrs, kādu toksīnu izvadīšanu sola ražotāji, kā arī, kā tieši šī izvadīšana notiek. Arī Latvijas Diētas ārstu asociācijas vadītājs Andis Brēmanis norāda, ka maģisku produktu, kas attīra organismu, nav – veselam cilvēkam šo funkciju veic noteiktas organisma sistēmas. Ja ķermenis pats ar šo darbu netiek galā – jāmeklē speciālista palīdzība un nekādas tējiņas nepalīdzēs.

Kas ir organisma detoksikācija?


Foto: PantherMedia/Scanpix
Pastāv divu veidu detoksikācija, no kurām viena ir medicīniski atzīta, bet otra nav. Ernsts skaidro, ka mediķiem nereti nākas palīdzēt attīrīt organismu cilvēkiem, kas cieš no atkarībām. Viņš uzsver, ka veselā organismā detoksikācijas funkciju veic aknas, nieres, āda un plaušas. Detoksikācija būtībā nozīmē organisma attīrīšanu no indēm un toksīniem.

Speciālists skaidro, ka toksīni ir indīgas vielas, ko cilvēks uzņem ne tikai ar pārtiku un dzērieniem, bet arī ieelpojot. Nav zinātniska pamatojuma, kas ļautu noteiktiem pārtikas produktiem vai uztura bagātinātājiem piedēvēt organisma attīrīšanas īpašības. Arī paši ražotāji nespēj nosaukt, no kādiem tieši toksīniem palīdz atbrīvoties viņu ražotie produkti. Nav arī skaidrs, kā tieši notiktu organisma attīrīšana no konkrētām vielām.

Kāpēc produkti ar uzrakstu 'detox' nepalīdz?


Foto: Shutterstock
2009. gadā zinātnieku grupa pētīja vairākas kompānijas, kas lielveikalos un aptiekās tirgotajiem produktiem piedēvēja detoksikācijas spējas. Pētnieki prasīja ražotājiem zinātnisku pamatojumu produktu darbībai. Uzrunātie uzņēmumu pārstāvji nevarēja izskaidrot, ko tieši nozīmē detoksikācijas efekts viņu produktos, tāpat viņi nevarēja nosaukt toksīnus, ko tie palīdz izvadīt.

Arī Brēmanis norāda, ka ar tējām nebūs līdzēts brīžos, kad nepieciešama detoksikācija – ja nestrādā kāda no organisma sistēmām, jādodas pie ārsta, jo organisma nespēja izvadīt toksīnus ir nopietna problēma. "Organisms ir pašregulējoša sistēma," skaidro speciālists. Viņš no rāda, ka tam ir jāspēj sevi attīrīt no toksīniem un detoksikāciju katram cilvēkam veic noteiktas orgānu sistēmas.

Brēmanis norāda, ka cilvēki, kas uzskata – dažādas tējas un veselības kokteiļi palīdzēs zaudēt liekos svaru – kļūdās. Aptaukošanās un citas veselības problēmas rodas ilgstoša neveselīga dzīvesveida dēļ. Ja cilvēks lieto neveselīgu pārtiku lielos daudzumos vai alkoholu, glāze veselīga dzēriena noteikti nepalīdzēs atjaunot veselību un atbrīvoties no kaitīgajām vielām.

Arī uz burkāna var droši rakstīt 'detox'


Foto: Shutterstock
Tajā pašā laikā uztura speciālists norāda, ka lielākā daļa ēdienu, dzērienu un uztura bagātinātāju, kam piedēvē detoksikācijas spējas, nekādu ļaunumu nenodarīs un atsevišķos gadījumos var būt ieteicami. Tie var palīdzēt noteiktām orgānu sistēmām labāk darboties. Tiesa, ne vienmēr par šiem produktiem, ir jāmaksā daudz. "Kaut kāda neliela zinātniska jēga šo produktu nosaukumos jau ir, bet tad arī uz burkāna var droši rakstīt "detox"," piebilst Brēmanis.

Viņš aicina ikvienu iepazīties ar produktu, kas sola organisma attīrīšanu, sastāvu. Tas var būt pilnīgi nekaitīgs un pat veselīgs, bet tiem var būt pievienoti arī caureju veicinoši līdzekļi. No vienas puses var sacīt, ka šie produkti veicina un uzlabo zarnu trakta darbību, bet tajā pašā laikā ir nepieciešams izvērtēt, vai tas patiešām ir nepieciešams un vai šādu produktu vajadzētu lietot katru dienu.

Speciālista ieteikumi veselības uzturēšanai


Foto: Shutterstock
Brēmanis uzsver, ka organisma uzturēšanai kārtībā ir ļoti svarīgi ēst sabalansētu un veselīgu pārtiku. Tas attiecas gan uz ikdienu, gan uz svētku reizēm. Alkohola lietošana un neveselīga pārtika rada papildu slodzi organismam un sistēmām, kas nodarbojas ar tā attīrīšanu. Grūtības ķermenim radīt nevajag, jo tas var atstāt nopietnas sekas – aptaukošanos un izmaiņas orgānu spējā funkcionēt, kā arī sirdsdarbības problēmas.

Klājot svētku galdu, kas ir īpaši aktuāli tagad, kad tuvojas Ziemassvētki, speciālists iesaka jau laicīgi parūpēties, lai uz tā būtu daudzveidīgs un veselīgs uzturs. Ja ēdīsi ne tikai rasolu un dažādus našķus, bet arī kādu augli, dārzeni vai veselīgus salātus, organismam pēc tam būs vieglāk tikt galā ar uzņemtajiem produktiem, kas nav tik veselīgi. Parūpējies, lai arī svētkos uzņemtu pietiekami daudz vitamīnu, minerālvielu un šķiedrvielu, kas ir nepieciešamas ķermenim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!