Foto: Shutterstock
Saulessvecei, kā mēdz dēvēt deviņvīru spēku, ir vēl daudzi citi nosaukumi: saulviese, sviesta zāle, lāčausis un plaukšķu zāle. Tikpat dažādas kā nosaukumi ir arī šā staltā auga spējas palīdzēt mums veselības atgūšanā un saglabāšanā. Senie latvieši teica, ka deviņu vīru zieds palīdz pret deviņām vainām.

Tēju lieto kā mīkstinošu, atkrēpošanu veicinošu un sviedrējošu līdzekli augšējo elpceļu iekaisumu un bronhīta ārstēšanā.

Tinktūra palīdzēs pie galvassāpēm, reimatismu, vēdergraizēm un zarnu iekaisumiem. Ārstniecībā lieto arī šā auga sakni – tās sula līdz pret drudzi un, samaisīta ar etiķi, lieliski dziedē apdegumus (ak, vasaras pikniku negadījumi!).

Ziedu un lapu sula ir labs līdzeklis pret kārpām, savukārt ziedu izvilkums ūdenī tīra ādu un dziedē izsitumus, kas lencīškleitu mēnešos īpaši svarīgi.

Deviņvīru spēka sēklu pulveris palīdz pie iesnām un dziedē brūces, bet sakņu sautējums vīnā būs labas zāles nieru un pūšļa iekaisuma gadījumā, kā arī pret caureju.

Kad brienam vākt?

Ziedu vainagu kopā ar putekšņlapām ievāc pilnzieda laikā (jūlijā un augustā). Ziedi jālasa no rīta, jo pēcpusdienās tie mēdz būt noziedējuši, aizvērušies un pat nobiruši, bet žāvējot vakarā vāktie ziedi mēdz nomelnēt. Dziedniecībā var izmantot visas deviņvīru spēka šķirnes, izņemot tās, kam uz putekšņlapu kātiņiem ir violeti matiņi. Žāvē strauji un uzglabā slēgtos tumša stikla traukos, jo ziedi ir ļoti higroskopiski (tādi, kas uzsūc mitrumu).

Šā auga lapas un stublāju klāj sīkas pūciņas, tāpēc šķidrumu ieteicams izfiltrēt, lai tās nenokļūtu tējā vai uzlējumā.

Tautā pārbaudītas receptes

Tējai pret stipru klepu, saaukstēšanos, elpas trūkumu, tuberkulozi, caureju un liesas kaitēm ņem 1 TK žāvētu ziedlapiņu uz glāzi ūdens.

Deviņvīru spēka ziedi pienā ir tīkams un barojošs dzēriens, ko var lietot pirms gulētiešanas, lai nomierinātu iekaisušus bronhus un mazinātu klepu. 2 ēdamkarotes ziedu vai sasmalcinātu svaigu lapu pārlej ar 500–600 ml piena un uzkarsē līdz viršanās temperatūrai, atstāj ievilkties un mazliet atdzist. Vari pasaldināt ar medu.

Spirta uzlējumam 50 g ziedu aplej ar 0,5 l spirta vai degvīna un nostādini divas nedēļas. Izmanto ārīgi – sāpošu vietu ierīvēšanai reimatisma, radikulīta, artrīta un neiralģijas gadījumos.

Ziedes izgatavo, vienu daļu pulvera sajaucot ar divām daļām sviesta. Turi ledusskapī un lieto strutojošu brūču un čūlu ārstēšanai.

Lai pagatavotu eļļu, caurspīdīgā traukā ieber 4 ēdamkarotes ziedu un pārlej ar 100 ml olīveļļas (vai attīrītas augu eļļas). Trauku uz 30 dienām novieto saulē, reizi dienā to sakrati. Tad eļļu izkās un noglabā ledusskapī. Eļļa nogalina mikrobus, palīdz pret vidusauss iekaisumu un ausu sāpēm, novērš ekzēmu un paatrina brūču dzīšanu. Ar to vari ierīvēt problemātiskās zonas vai arī 10 eļļas pilienus pievienot vannai, kurā 34–36 grādu temperatūrā jāpaguļ 15–20 minūtes.

Elpošanas ceļu iekaisumu, spazmatisku sāpju gadījumā kā atkrēpošanas, pretiekaisuma, sāpes remdējošu līdzekli izmanto ziedu izvilkumu. 10 g ziedu aplej ar 200 ml 40% degvīna, 14 diennaktis nostādini tumšā vietā, izkās un lieto pa 15–20 pilieniem trīs reizes dienā 20 minūtes pirms ēšanas.

Starp citu, ziedus var izmantot arī kā krāsvielu! Tos novārot ūdenī, iegūsi dzeltenu krāsvielu. Ja tai pievienosi atšķaidītu sērskābi, iegūsi zaļu, bet, ja pievienosi sārmu – brūnu krāsu.

Ziedus plaši pielieto kā ēterisko eļļu liķieru aromatizēšanai, bet izžāvētas lapas vari ieklāt kurpēs kā mitrumu uzsūcošu materiālu, lai pēdām būtu sausi un silti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!