Mārsils, mazais, necila izskata augs ar violetiem ziediņiem, bet jauko smaržu, varētu tikt dēvēs arī par smalkā virtuves palīga timiāna brāli, jo tam piemīt visai līdzīgas īpašības gan ēdienu garšas uzlabošanai, gan ārstniecībai.

Ja timiānu speciāli audzē un kultivē, tad mārsilis aug sausās pļavās un mežmalās. Lai arī vislabāk to ievākt vasarā - tas zied no jūnija līdz augustam, arī pašlaik to var atrast izžuvušu, bet smaržīgu un izmantojamu. Patīkamās garšas dēļ mārsilu gatavojot var izmantot kā timiāna aizstājēju. Izmanto svaigas un žāvētas mārsila lapas, kā arī jauno dzinumu galotnes ar pumpuriem. Pulverī sasmalcinātu mārsilu var pievienot dārzeņu un gaļas, zivju zupām, kā arī gatavojot, piemēram, mājas sieru. Svaigas mārsila lapiņas labi garšo pie gurķu un tomātu salātiem, marinētiem gurķiem.

Arī ārstniecisko īpašību ziņā mārsilu un timiāns ir līdzīgi - mārsilu izmanto pretklepus sīrupu un tēju pagatavošanā, īpaši labs tas ir bronhu ārstēšanai un iekaisumu nomierināšanai. Tam piemīt dezinficējošas un nomierinošas īpašības, var lietot atī pret bezmiegu. Tāpat tā uzlējumi un preparāti veicina arī žults sekrēciju. 

Mārsila uzlējumā samērcētas kompreses var likt arī uz iekaisumiem un izmantot kā antiseptisku līdzekli. Tāpat, ja ieaudzis kājas nags vai uzberztas tulznas, pēdas var vannot siltā ūdenī, kam pievienots mārsils.

Tautas medicīnā šo mazo augu izmanto arī gremošanas uzlabošanai, pret sāpēm vēderā, nieru slimību un drudža ārstēšanai, kā arī pret garo klepu un vairogdziedzera darbības uzlabošanai. 

Ārīgi tā uzlējuma apsējus var lietot radikulīta, reimatisma un ķīmisko apdegumu ārstēšanai, kā acu kompresēm un skalošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!