Foto: Shutterstock

Lai arī šķiedrvielas gremošanas sistēmu šķērso, var teikt, nemainīgā veidā, proti, tās nesadalās un organismā neuzsūcas, tajā pašā laikā tās veic vairākas labai veselībai un pašsajūtai ļoti svarīgas funkcijas un to pietiekams daudzums uzturā ir viena no "atslēgām" uz veselīgu svaru. Diemžēl netrūkst cilvēku, kuri ar uzturu uzņem pārāk maz šķiedrvielu un cieš no nepatīkamām sekām, nemaz neapzinoties iemeslu, vēstī portāls "Zdorovie.com".

Bagātīgākie šķiedrvielu avoti ir klijas, pilngraudu produkti, rieksti, sēklas, pākšaugi, dārzeņi un augļi, kuru ļoti daudziem ēdienkartē ir par maz. Jā, gandrīz visi ēd graudaugu produktus – maizi, makaronus un putras, taču lielākoties nevis pilngraudu, bet no attīrītiem graudiem ražotus. Attīrīšanas procesā graudiem noņem ārējo apvalciņu, kas ir galvenais šķiedrvielu, vitamīnu un minerālvielu avots. Pašā grauda kodolā, no kura ražo, piemēram, baltos miltus, ir gandrīz viena vienīga ciete. Līdz ar to ne ar baltmaizi, ne makaroniem, ne baltajiem rīsiem šķiedrvielas neuzņemam.

Arī vēlamo daudzumu – 400 gramus – dārzeņu un augļu (pie kuriem nepieskaita kartupeļus) dienā uzņem tikai retais.

Lūk, četras problēmas, ar ko var nākties saskarties tiem, kuri uzturā lieto pārāk maz šķiedrvielu!

Sastrēgumi vēderā

Foto: PantherMedia/Scanpix

Nonākot zarnu traktā, šķiedrvielas palīdz formēties izkārnījumu masai un veicina tās virzīšanos uz izeju. Ja ar uzturu uzņemam pārāk maz šķiedrvielu, barības pārpalikumu masas virzība pa zarnām ir apgrūtināta un veidojas aizcietējumi. Savukārt ilgstoša mocīšanās ar aizcietējumiem var izraisīt hemoroīdu veidošanos. Ja regulāri esi spiests mazmājiņā pavadīt pārāk daudz laika, apdomā, vai tavā uzturā ir pietiekami daudz šķiedrvielām bagātīgu produktu.

Cilvēkam dienā būtu jāuzņem aptuveni 35 grami šķiedrvielu. Visbagātīgākais to avots ir klijas, kuru 100 gramos – atkarībā no to veida – var būt pat 40 grami šķiedrvielu. Vari vienu līdz divas ēdamkarotes, piemēram, auzu kliju, pievienot savam rīta jogurtam vai brokastu putrai. Starp citu, arī auzu pārslu putra ir labs šķiedrvielu avots – 100 gramos sausa produkta ir aptuveni 10 grami šķiedrvielu. Lai efekts nebūtu pretējs, gan nedrīkst aizmirst, ka jādzer pietiekami daudz ūdens.

Pastāvīga bada sajūta un liekais svars

Foto: PantherMedia/Scanpix

Grilēta vistiņa pusdienās? Ja nepieēd klāt ko šķiedrvielām bagātīgu, piemēram, dārzeņu salātus, griķus vai brūnos rīsus, drīz vien atkal par sevi liks manīt izsalkuma sajūta un roka stiepsies pēc kādas uzkodas.

Šķiedrvielas piesaista ūdeni un gremošanas traktā uzbriest, nodrošinot sāta sajūtu ilgam laikam. Tajā pašā laikā tām nav uzturvērtības – šķiedrvielas organismam nesniedz kalorijas, jo, kā jau minēts, gremošanas traktā nesadalās un neuzsūcas. Nobaudot šķiedrvielām bagātīgu maltīti, roka tik drīz nesniedzas pēc kādas uzkodas, un, iztiekot bez našķiem, dienā tu uzņem mazāk kaloriju. Tas ir iemesls, kādēļ šķiedrvielām bagātīgi produkti uzskatāmi par slaidas figūras draugiem.

Savukārt šķiedrvielu trūkums uzturā visbiežāk iet roku rokā ar lieko svaru. Ja vēlies notievēt, parūpējies, lai tavā uzturā būtu pietiekami daudz šķiedrvielu.

Augstāks sirds slimību risks

Foto: Shutterstock

Vēl viena vērtīga lieta, ko šķiedrvielas dara organismā – kavē tauku uzsūkšanos, mazinot holesterīna izgulsnēšanos asinsvadu sieniņās un aterosklerozes attīstību. Un tieši ateroskleroze jeb, vienkārši runājot, asinsvadu aizaugšana ar holesterīnu ir galvenais sirds slimību iemesls.

Kā tas iespējams, ka šķiedrvielas kavē tauku uzsūkšanos? Pavisam vienkārši – šķiedrvielām šķērsojot zarnu traktu, tām pieķeras un organismu pamet arī daļa uzņemto tauku.

Sirds slimības ļoti bieži veicina liekais svars, jo tas sirsniņai ir papildu slogs, liekot tai strādāt ar dubultu jaudu. Un, tā kā šķiedrvielām bagātīgs uzturs sekmē arī atbrīvošanos no liekajiem kilogramiem, tas arī ievērojami mazina sirds slimību attīstības risku.

Lēkājošs cukura līmenis

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kad apēd šokolādes batoniņu, ļoti spēji sajūti lielu enerģijas pieplūdumu, kas gan pavisam drīz atkal noplok. Tas tāpēc, ka tajā ir daudz vienkāršo ogļhidrātu (cukura) un maz šķiedrvielu.

Vēloties ātri gūt enerģiju, daudzi visas dienas garumā "uzpildās" ar dažādām neveselīgām uzkodām, kas satur daudz cukura. Cukura līmenis lēkā te augšā, te lejā, liekot enerģijas pārpilnības epizodēm mīties ar enerģijas trūkumu.

Tā kā šādas uzkodas parasti nesatur daudz vērtīgu vielu, bet galvenokārt cukuru, bieža "uzlādēšanās" ar tām beigu galā var rezultēties bezspēkā un pat miegainībā, kā arī veicināt otrā tipa cukura diabēta attīstību.

Arī sevis nemitīgai "pātagošanai" ar kafiju vai citiem stimulantiem beigu beigās sekas ir nogurums un bezspēks, ja netiek uzņemti šķiedrvielām un citām vērtīgām vielām bagātīgi produkti.

Ja dienas gaitā trūkst enerģijas, skaties, vai tavā ēdienkartē nav par maz šķiedrvielām bagātīgu produktu. Jāpiebilst, ka šķiedrvielas arī kavē cukura uzsūkšanos organismā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!