Foto: Shutterstock

Pēdējā laikā, pievēršot pastiprinātu uzmanību produktu sastāvam, pamanu, ka palmu eļļa, no kuras ārsti iesaka izvairīties, ir ļoti daudzos tautā iecienītos produktos: ķiploku grauzdiņos, biezpiena sieriņos, šokolādēs, siera izstrādājumos un kur tik vēl ne. Ārste un uztura zinātniece Guna Havensone stāsta, kādēļ no produktiem, kas satur palmu eļļu, vēlams izvairīties.

"Ir nepiesātinātie un piesātinātie tauki, vienkārši runājot, labie un ir sliktie tauki. Nepiesātinātie tauki, piemēram, Omega-3 un Omega-6 taukskābes, organismam ir nepieciešami un nāk par labu veselībai, savukārt piesātinātie veicina holesterīna uzkrāšanos organismā un palielina dažādu sirds - asinsvadu sistēmas slimību attīstības risku," skaidro Guna Havensone.

"Nav tādas eļļas, kas sastāvētu tikai no viena veida taukiem, taču atšķiras to proporcija. Kukurūzas, saulespuķu, rapšu un olīveļļā ir stipri vairāk veselībai labvēlīgo nepiesātināto tauku, bet palmu eļļā vismaz 50 procentu ir piesātinātie tauki. Vēl vairāk piesātināto tauku ir kokosriekstu eļļā. Pēc tam seko sviests un speķis. Parasti saka – neēdiet dzīvnieku taukus, ēdiet augu taukus, jo tie ir daudz veselīgāki. Tomēr tā ir pārāk vienkāršota pieeja, jo ir divi lieli izņēmumi – palmu un kokosriekstu eļļa."

Palmu eļļa ir lēta, tādēļ ražotājiem to ir izdevīgi izmantot. Tas ir izskaidrojums, kādēļ tā atrodama tik ļoti daudzos pārtikas produktos. Bieži vien ražotājs produkta sastāvā uz etiķetes norāda vien "augu tauki", "augu eļļa" vai "augu tauku maisījums". Tā ir bieži izmantota viltība, lai nepieminētu palmu eļļu. Biezpiena sieriņi, šokolādes un citi produkti, kuru sastāvā ir palmu eļļa, parasti ir stipri lētāki par saviem līdziniekiem, kur neveselīgās eļļas nav, tādēļ pircēji nereti tiem dod priekšroku. Palmu eļļas izmantošana ļauj ražotājiem produktu piedāvāt par lētāku cenu.
Foto: Shutterstock
Jāpiebilst gan, ka ir divu veidu palmu eļļa – parastā un sarkanā. Parasto iegūst no palmas augļu mīkstumiem, bet sarkano – no kodoliņiem. Eļļa, kas iegūta no kodoliņiem, ir veselīgāka, jo satur karotīnu un vairāk veselīgo taukskābju. "Zinu dažus maizes cepējus, kuri arī izmanto palmu eļļu, bet sarkano. Nelaime tāda, ka abas sauc vienādi, tādēļ cilvēkam ir grūti saprast, kāda eļļa īsti izmantota. Visbiežāk gan produktos ir parastā palmu eļļa, jo tā ir stipri lētāka. Sarkanās eļļas ražošanas izmaksas ir daudz lielākas. Ražotāji parasti sastāvā norāda, ja tur ir tieši sarkanā palmu eļļa," atklāj Guna Havensone.

Palmu eļļa bieži atrodama margarīnā, konditorejas izstrādājumos, smalkmaizītēs, maizē, saldajās glazūrās, kartupeļu čipsos, brokastu pārslās un biezpiena sieriņos. Normālos piena produktos augu tauku un palmu eļļas nav, bet izstrādājumos (piemēram, skābā krējuma vai siera) – gan ļoti bieži ir. "Izstrādājums nozīmē, ka produktā piena tauki ir papildināti ar augu taukiem. Un ne jau ar rapšu vai olīveļļu – nebūsim naivi! Protams, ka ar palmu eļļu, kas ir daudz lētāka," skaidro uztura zinātniece.

Palmu eļļu ikdienā lietot noteikti nevajadzētu. Tiem, kuriem ir kāda sirds-asinsvadu sistēmas slimība, ateroskleroze vai cukura diabēts, regulāra palmu eļļas lietošana pasliktina veselības stāvokli. Tiem, kuriem šādu problēmu nav, veicina to attīstību.

Nav gan tik traki, ka šad tad, notiesājot kādu produktu, kura sastāvā ir palmu eļļa, uzreiz tiks neatgriezeniski sabojāta veselība, tomēr, ja vien ir alternatīva, piemēram, izvēlēties maizi ar rapšu vai palmu eļļu, noteikti no palmu eļļas jāizvairās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!