Foto: Shutterstock

Vasara nenoliedzami vairo mūsu skaistumu un veselību, tomēr tā saistīta arī biežāku uzturēšanos ārā un dažādiem dārza darbiem, kas var atstāt jūtamas sekas, ja organisms nav pieradis pie šāda režīma. Tādēļ "Rutks" ielūkojās gan DELFI forumā, gan senās padomu grāmatās, apkopojot dažus veselībai noderīgus padomus vasarai.

Maiga roku āda

Pēc darbiem dārzā vai zaptes gatavošanas, roku āda ātri vien zaudē maigumu. Šādā reizē novāra miltainus un gaišus kartupeļus. Sastampā un piemaisa tiem nedaudz piena, līdzīgi kā vārot kartupeļu biezeni. Ar iegūto masu ieziež rokas pirms gulētiešanas. Ja āda ir ļoti sausa, pirms gulētiešanas kartupeļu masu var uzlikt uz rokām biezākā kārtā un uzvilkt cimdus.

Otrs variants – ņem litru piena, nedaudz uzsilda un iemaisa tajā ēdamkaroti medus un glicerīna. Tad piena peldē rokas tur 15 minūtes.

Pret kukaiņu dzēlieniem

Kad iedzēlusi bite vai lapsene, pirmais darbs ir izņemt dzeloni. Lai novērstu sāpes un satūkumu, apskādēto vietu var ieziest ar medu vai pielikt pārgrieztu sīpolu. Sadzelto vietu var apsmērēt arī ar dzeramās sodas šķīdumu (uz glāzi ūdens ņem vienu tējkaroti sodas).

Sodas vai ožamā spirta šķīdums noderēs arī pret niezi, kas rodas pēc odu, knišļu vai skudru kodumiem.

Pret varžacīm

Mazu mīkstas baltmaizes gabaliņu izmērcē etiķī un piesien pie varžacs uz nakti. Ja uzreiz nepalīdz, procedūru atkārto vēl kādu reizi.

Pret kārpām

Vakaros pirms gulētiešanas kārpas nedaudz ieberž ar baltu krītu. Tomēr uzmanies, lai kārpas ādu nesavaino un neienes tajā infekciju.

Pret vasaras raibumiem

Tikko gatavoties sākušas jāņogas novāc un saspiež. Iepilda pudelītē. Pirms lietošanas sajauc ogas ar tējkaroti sēra ziedes, līdz parādās putiņas. Vakarā ieziež vasaras raibumus ar šo masu. No rīta nomazgā seju ar rūgušpienu vai kefīru. Pēc 14 dienu kursa nevēlamie raibumi izzūdot.

Pret tabakas traipiem

Brūnganos tabakas traipus no rokām var notīrīt ar šādu maisījumu: 10 grami citronskābes, 15 grami degvīna un 5 grami glicerīna. Ieziež rokas ar šo maisījumu, paberzē brūnās vietas un tad nomazgā rokas ar ziepēm.

Pret svīšanu

Stipri svīstošas pēdas paturēt jūras sāls vai viegla ābolu etiķa šķīdumā (attiecībā 1 ēdamkarote uz 1 litru ūdens). Šāda vanniņa palīdzēs arī pret kāju sēnīšu infekciju.

Pret saules apdegumiem

Foto: Shutterstock

Saulē apsvilušas ādas stāvokli vari uzlabot arī ar pārtikas produktu kompresēm. Piemēram, samaltas un ar ūdeni sajauktas auzu pārslas ādu mitrinās un baros. Tāpat vari lietot arī vājpienu, sajaucot glāzi piena ar četrām glāzēm ūdens, kam pievienoti pāris ledus gabaliņi. Šādu kompresi uz apdegušās ādas liek reizi trīs stundās, turot to aptuveni 15 minūšu garumā.

Jāpiebilst, ka, lai gan saulē apdegušai ādai ir aizliegts uzklāt skābo krējumu, ārstniecības nolūkos tomēr drīksti izmantot bezpiedevu jogurtu, kurā esošās olbaltumvielas atjaunos ādas elastību un dabīgo kolagēnu.

Pret skrambām un nelieliem iegriezumiem

Vasarā nereti, esot ārā, gadās noskrāpēties vai sagriezties tā, ka brūce nedaudz asiņo. Asiņošanu iespējams ātri apturēt, pieliekot savainotajai vietai pelašķa lapiņu un piespiežot to ar roku.
Atceries! Ja asiņošana ir stipra vai brūce dziļa, noteikti jādodas pie ārsta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!