Foto: Shutterstock

Mandarīni, kas jau gadiem ir neatņemama Ziemassvētku sastāvdaļa, ir ne vien ļoti smaržīgi un gardi, bet arī veselīgi, tomēr, ja tos ēd par daudz var iedzīvoties arī nepatīkamās izjūtās. Lūk, lietas, kas jāzina par šiem saulainajiem citrusaugļiem, lai saglabātu un uzlabotu veselību.

Vitamīnu avots

Mandarīni satur ļoti daudz C vitamīna (lai arī mazāk nekā citi citrusaugļi) – vienā glāzē mandarīnu sulas ir 28 % rekomendētās dienas devas šī vitamīna pieaugušam cilvēkam. C vitamīns ir spēcīgs antioksidants, kas neitralizē brīvos radikāļus organismā un stiprina imunitāti.

Mandarīni satur arī beta karotīnu un luteīnu, kas palīdz aizsargāt un nodrošināt labu redzi dabiskā veidā, kā arī zeaksantīnu, kas aizsargā acis no augstas enerģijas gaismas viļņiem - īpaši nepieciešams tas ir vecākiem cilvēkiem, jo aizkavē arī novecošanos. Beta karotīns ir antioksidants, kas organismā var tikt pārveidots arī par retinolu, kas ir A vitamīna forma un nepieciešams labai redzei un imūnsistēmas uzlabošanai. Mandarīnos ir arī fitoncīdi, kas iznīcina vai vājina kaitīgu mikrobu darbību organismā.

Kaulu veselībai

Kalcijs un fosfors ir ļoti svarīgas vielas kaulu un zobu veselībai. Tādēļ svarīgi abas šīs minerālvielas uzņemt pietiekamā daudzumā kā daļu no ikdienas diētas, tā sevi pasargājot no osteoporozes. Vēl viena viela, kas nepieciešama kaulu veselībai ir magnijs.
Jāsaka, ka magnija un fosfora deficīts organismā ir reti sastopama problēma, savukārt kalcija trūkums gan ir novērojams lielai daļai cilvēku visos vecumos, liecina Linus Pauling Institute pētījumi. Šajā situācijā, lai arī ne pilnībā atrisinot problēmu, tomēr var palīdzēt mandarīni, jo viena glāze mandarīnus sulas satur trīs procentus dienas devas visiem trim minētajiem minerāliem.

Vīriešu veselībai

Kā jau minēts, visos citrusaugļos ir ļoti daudz antioksidantu, vitamīnu un arī folijskābes – šīs lietas ir ļoti svarīgas arī vīriešu reproduktīvajai veselībai. Tādēļ šajā svētku laikā tieši vīriešiem būtu vērts pēc maltītes apēst arī pa kādam mandarīnam vai, skatoties TV, našķoties nevis ar čipsiem vai pīrādziņiem, bet citrusaugļiem.

Foto: Shutterstock

Sirdij un pat menopauzei

Flavonoīdi ir milzīga "fenolu" bioaktīvo vielu grupa, kas ir sastopama virknē augu produktos, lielākoties augļu mizās. Pastāv uzskats, ka tie palīdz cīņā ar dažādām hroniskām deģeneratīvām slimībā.

Flavonoīdi, kas sastopami mandarīnos un arī citos citrusaugļos, var palīdzēt samazināt "sliktā" holesterīna daudzumu, tādēļ tie ir veselīgi sirds un asinsvadu slimību profilaksei.

Valda arī pieņēmums, ka izoflavoni varētu palīdzēt atvieglot menopauzes simptomus, tādus kā: karstuma viļņus, nakts svīšanu, aizkaitināmību, locītavu sāpes u.c. Liela daļa pētījumu tiešām atrod kopsakarību starp izoflavonu uzņemšanu un karstuma viļņiem.

Kas par daudz, tas par skādi

Tomēr, vai mandarīni, kuros ir tik daudz labu vielu, var būt arī kaitīgi? Izrādās, ka var gan. "Kā jau ar visu veselīgo - ja pārspīlējam, var rasties problēmas," skaidro uztura speciāliste Eva Kataja. "Primāri gremošanas traktā - pūšanās, caureja, kas var rasties palielinātu šķiedrvielu uzņemšanas dēļ. Otrkārt, var palikt jutīgāki zobi, citrusaugļos esošo skābju dēļ."

Tāpat jāatceras, ka, līdzīgi kā no citiem citrusaugļiem, arī no mandarīniem var būt alerģija.
Turklāt, lai arī augļi it kā ir "nevainīgs" un pat diētisks ēdiens, ar mandarīniem kaloriju skaitītājiem tomēr jābūt uzmanīgiem. Izrādās, ka kilograms mandarīnu nemanāmi piegādās ap 400 kilokalorijas. "Ja sadala kilogramu uz visu dienu, tad sanāk 2-3 mandarīni vienā piegājienā, kas nemaz nav daudz," brīdina uztura speciāliste.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!