Foto: Shutterstock

Pie durvīm jau klauvē rudens, kas nes sev līdzi ne vien daudz košu krāsu, bet arī lietainas un drēgnas dienas, kā ietekmē aktīvāki kļūst saaukstēšanās vīrusi. Par laimi, rudens ir arī ražas laiks, līdz ar to mums ir gana daudz vitamīniem un minerālvielām pielādētu "ieroču", ar ko negantos vīrusus sev nepielaist ne tuvu. "Rutks" iesaka dažus efektīvus līdzekļus imunitātes stiprināšanai.

Augļi un dārzeņi

Izcelt kādu konkrētu augli vai dārzeni laikā, kad pieejami tik daudzi un dažādi, nebūtu pareizi. Visi augļi un dārzeņi ir burtiski pārpildīti ar vitamīniem, antioksidantiem un citām vērtīgām vielām, kas nepieciešamas normālai organisma funkcionēšanai. Turklāt katras krāsas dārzeņiem ir savs "superspēks", proti, sava vērtīgo elementu buķete. Piemēram, oranžas krāsas dārzeņi un augļi –burkāni, ķirbji, saldie kartupeļi, melones un saldie pipari – satur daudz A vitamīna, kas stiprina imunitāti un veicina balto asinsšūnu vairošanos, kā arī veic citas būtiskas funkcijas, piemēram, gādā par labu redzi un veselu ādu.

Sarkanie augļi un dārzeņi ir bagātīgi ar visiem labi zināmo imunitātes sargu C vitamīnu, kā arī folijskābi un flavonīdiem – tie visi paaugstina organisma dabiskās aizsargspējas. Tāpēc vislabāk ēdienkartē mēģināt iekļaut visu varavīksnes krāsu dārzeņus! Katrā ziņā jo vairāk dārzeņu, jo labāk. Vismaz 400 gramus dienā jānotiesā noteikti. Turklāt kartupeļi neskaitās (tie pēc sastāva līdzīgāki graudaugiem).

Rieksti un sēklas

Rudens ir laiks, kad ideāla uzkoda ir valrieksti un ķirbju sēklas. Rieksti, sēklas, dīgsti – ideāls veids, kā sagādāt organismam veselu jūru vērtīgu vielu, turklāt visi šo produkti satur vēl kādu imunitātes "atslēgelementu" – cinku, kas piedalās balto asinsšūnu veidošanās procesos un aktivācijā. Ar cinku bagātīgu produktu ēšana ne tikai uzlabo imunitāti, bet arī mazina saaukstēšanās simptomus un veicina atveseļošanos, ja jau gadījies saslimt.

Probiotikas saturoši produkti

Izrakstot antibiotikas, ārsti parasti nozīmē arī probiotikas jeb labās baktērijas, kas palīdz atjaunot normālu zarnu mikrofloru, no kuras lielā mērā ir atkarīgas organisma pretošanās spējas vīrusiem. Probiotikas nepieciešams lietot, jo antibiotikas iznīcina ne tikai nelabvēlīgās, bet arī labās, imunitāti stiprinošās baktērijas organismā. Probiotikas ir organisma labie policisti, kas neļauj vairoties sliktajām baktērijām.

Probiotikas atrodamas arī kefīrā, jogurtā, paniņās un citos skābpiena produktos, tādēļ tos noteikti jāiekļauj savā rudens ēdienkartē. Ieteicams glāzi kefīra vai trauciņu jogurta (vēlams bez cukura, jo tas, savukārt, imunitātei kaitē) ieviest kā veselīgu piedevu brokastīm, piemēram, auzu pārslu putrai.

Dabiskās antibiotikas

Rudens ir laiks, kad bērni dārziņos bieži staigā ar ķiploku krellēm, lai atvairītu saaukstēšanās vīrusus. Ķiploka lietošana uzturā stiprina imunitāti, turklāt tas pat tiek dēvēts par "dabiskajām antibiotikām", jo satur fitoncīdus – īpašas vielas, kas nogalina nelabvēlīgās baktērijas. Vislabāk ķiploku lietot svaigā veidā, piemēram, uzgriežot uz maizītes.

Fitoncīdi ir arī sīpolos, lociņos, rutkos, mārrutkos un kāļos.

Atpūta un kustības

Jā, tieši tik vienkārši – viens no labākajiem līdzekļiem imunitātes uzlabošanai ir atpūta. Pastaiga svaigā gaisā, tikšanās ar draugiem vai zvilnēšana dīvānā – katra paša izvēle! Galvenais, lai galva tiek izvēdināta un stress aizgaiņāts! Ja pārāk maz laika veltīsi miegam, pārāk ilgi aizkavēsies darbā un pastāvīgi dzīvosi stresā, veselīgais uzturs situāciju neglābs un saaukstēšanās būs klāt, kā likts.

Nedrīkst aizmirst arī par regulārām fiziskām aktivitātēm – jau sen pierādīts, ka tās nāk par labu veselībai.

Raksta tapšanā izmantota informācija no "Health", "Interesnooo" un "WebMd".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!