Foto: Shutterstock

Tu noteikti pazīsti cilvēkus, kas rīta agrumā lec no gultas, lai dotos skrējienā vai izbraukumā ar riteni, bet pusdienlaikā izlavās no biroja, lai dotos uz sporta zāli vai skrējienā, un vakarā, ejot prom no darba, viņiem rokā ir sporta soma ar lietām, kas noteikti tiks liktas lietā. Un viņi tiešām izbauda šīs aktivitātes! Kā viņiem tas izdodas?

Izrādās, ka, šī nav tikai iedzimta īpašība, bet mīlēt sportu un aktivitātes var iemācīties, raksta "The Health", piedāvājot padomus un piemērus ieradumiem, kas noteikti jāievieš savā ikdienā jau šopavasar. 

Nodarbojies tikai ar tām aktivitātēm, kas sagādā prieku 

Foto: Shutterstock

Cilvēki, kam patīk sportot un kas gūst prieku no tā, netērē laiku aktivitātēm, kas viņiem nepatīk. Tik bieži dzirdēts par cilvēkiem, kas apņemas no Jaunā gada sākt skriet vai iet uz sporta zāli, pat nopērk abonementu, tomēr jau iepriekš zina, ka, lai to darītu, nāksies sevi piespiest, jo nekas no minētā nepatīk. Tas neder!

Sāc ar aktivitātēm, par kurām droši zini, ka izbaudīsi un kas patīk, nevis ar tām, ar ko nodarbojas draugs vai kaimiņš vai kas ir modē. Svarīgi atrast savu sporta veidu – vienalga, vai tā ir riteņbraukšana, teniss, skriešana, nūjošana, peldēšana, klinšu kāpšana vai vienkārši pastaigas. Ja tas patiks, nebūs jāmeklē attaisnojumi, kāpēc izlaists treniņš, vai negribēsies to atlikt, jo tieši otrādi - visu dienu nevarēsi vien sagaidīt, kad varēsi sākt sportot.

Lūkojies pēc rezultātiem un atgriezeniskās saites

Sportisti vienmēr ir orientēti uz rezultātu, tāpēc, ja vēlies viņiem līdzināties, trenējoties seko līdzi savam pulsam, sadedzinātajām kalorijām vai noskrietajiem kilometriem. Tas dod papildu azartu un motivāciju, padarot sportošanu interesantāku. 

Ļoti noderīgas šim mērķim ir dažādas aplikācijas mobilajā telefonā – piemēram, populārā Endomondo. Par aplikācijām veselīgam dzīvesveidam, lasi šeit. Lielākā daļa no tām ļauj arī salīdzināt savus uzrādītos rezultātus ar citiem, daloties sociālajos tīklos, un novērtēt savu progresu. Tās arī palīdz atgādināt sev par regulāru sportošanu. 

Sporto kopā ar draugiem

Foto: F64

Palīdzība un draudzīga konkurence nekad neskādē. Turklāt kopā vienmēr lietas izdarīt ir vieglāk, jo viens otru var motivēt, tāpat tā ir iespēja satikties un papļāpāt, kas nemanot veselīgās aktivitātes ļauj padarīt patīkamas un jautras. Šis padoms noderēs arī vecāka gadagājuma cilvēkiem, jo, piemēram, kopīga nūjošana būs iemesls iznākt no mājas un dažiem pat iemesls no rīta celties ar prieku. 

Dienvidkalifornijas Universitātē veikts pētījums parādīja, ka tie, kas regulāri skrien kopā ar draugiem, izbaudījuši šo aktivitāti vairāk un guvuši vairāk prieka, nekā tie, kas to darījuši vieni. 

Ja neviens no taviem draugiem vai ģimenes locekļiem tomēr nevēlas sporto, iespējams, vērts internetā pameklēt kādas interešu grupas, piemēram, tautas riteņbraukšanas entuziastus, volejbolistus - pašdarbniekus vai orientieristus, ar ko kopā sportot.

Baudi dabu

Ja ārā ir skaists laiks, vēlēšanās doties laukā ir pavisam dabiska. Neapspied to! Ņem velosipēdu un aizbrauc uz tuvējo mežu vai dodies pastaigā pa parku! Ja laika ziņās sola labu laiku, piecelies no rīta stundu agrāk un izbaudi fantastisko rītu ārpus mājām. Pēcāk šīs labās sajūtas gribēsies atkārtot un ar katru reizi sportot kļūs vieglāk.

Daba ikvienam liek sajust dzīvību un īpaši pavasarī sagādā prieku aktivitātēm ārā. Starp citu, svīšana, sportojot brīvā dabā, ļauj sadedzināt vairāk kaloriju un labāk atjaunot mentālo enerģiju, nekā aktivitātes telpās, pierādījuši pētījumi.

Neuztraucies par izlaistu treniņu, bet gaidi nākamo

Reizēm gadās neplānoti darbi vai kādas citas lietas, kas liek izlaist ierasto treniņu, un tas ir tikai normāli. Cilvēki, kas sporto regulāri un dara to labprāt, par šādām lietām neuztraucas. 

Pētījumi pat rāda, ka tie, kam darba grafiks ir visai saspringts, biežāk labprāt nodarbojas ar sportu, lai izvēdinātu galvu, un ļoti gaida nākamo treniņu. Turklāt viņi arī ļoti cenšas ieviest regulāru treniņu grafiku, bet, ja neizdodas ieplānotajā laikā aiziet sportot, cenšas to izdarīt pēc iespējas ātrāk citā reizē, sev neko nepārmetot – tieši šī ir veiksmīgas un patīkamas treniņprogrammas atslēga, raksta "The Health".

Nedomā par to, cik svara zaudēsi

Lai arī šķiet, ka labākā motivācija ir īstermiņa mērķi, kad redzam rezultātu uzreiz pēc treniņiem, tas nav pareizs uzstādījums, saka sporta psihologs Gregorijs Čortoks (Gregory Chertok). Viņš iesaka koncentrēties uz to, cik daudz enerģijas pēc treniņa iegūsti rotaļām ar bērniem, darbam vai aktivitātēm guļamistabā, nevis uz mērķi zaudēt 10 kilogramus. 

Brīdī, kad beigsi domāt, ka sportošana ir tāpēc, lai zaudētu svaru, atklāsi, ka tā ir jautra un patīkama! Un kilogramu zaudēšana arī neizpaliks.

Izvēlies atbilstošu mūziku

Foto: Shutterstock

Tam, ka skrējējiem vai cilvēkiem sporta zālē redzamas austiņas ausīs, ir iemesls – mūzika ir labs motivātors, kas ļauj uzlabot rezultātus, atslēgties no pārējās pasaules un ritmiskāk kustēties. Izmanto to! Ar mūzikas palīdzību iespējams trenēties ilgāk, jo nekļūst garlaicīgi un nekas nenovērš uzmanību. Izveido mīļākās mūzikas, kas tevi uzlādē, sarakstu, un saglabā to viedtālrunī. 

Novērtē sevi un apbalvo

Tavs mērķis ir padarīt sportošanu par ikdienas ieradumu, kura atlikšanai nemeklē attaisnojumus. Veids, kā izvairīties no rutīnas un motivēt sevi, ir sevis apbalvošana, saka Čertoks. 

Kāds viņa klients izveidojis bankas kontu, kurā katru nedēļu, kad veiksmīgi izpildīja savu treniņu plānu, noguldīja noteiktu naudas summu. Savukārt ik reizi, kad izlaida treniņu, viņš izņēma naudas summu. Mēneša beigās par iekrāto naudu viņš atļāvies sev ko patīkamu. 

Tāpat var sev ieplānot nelielas atlīdzības, piemēram, pēc skrējiena piestāt mīļākajā kafejnīcā un izdzert gardu kafiju vai svaigi spiestu sulu. (Tikai nepārspīlē ar saldumiem!) 

Foto: Shutterstock

Šādi nelieli apbalvojumi padara aktivitātes daudz patīkamākas. 

Iegādājies speciālu apģērbu un aksesuārus sportošanai

Protams, apģērbs sportošanai nav galvenais un var skriet arī vecās kedās un treniņbiksēs, tomēr jaunas drēbes, gadžeti vai aksesuāri var būt labs motivators, lai sportotu. Līdzīgi kā jauns penālis, burtnīcas un zīmuļi 1. septembrī skolniekiem. "Jūtamies labāk sportojot, ja esam ģērbušies kā īsti sportisti," uzsver Čertoks. 

Tāpēc izmet vecās kedas, iegādājies jaunu pāri, piemēram, skriešanas apavu, un sāc šo pavasari veselīgi un sportiski.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!