Foto: Shutterstock
Ikvienam ir gadījies, ka pieceļoties vai pietupstoties, nokrakšķ ceļu locītavas. Tomēr, ja tas notiek bieži, vai vajadzētu sākt uztraukties un griezties pie speciālista? Žurnāls "Health" skaidro, ka, ja ceļi nav sapampuši vai nesāp, uztraukumam nav pamata.

Krakšķēšanai var būt dažādi iemesli. Pirmkārt, kad pieceļamies, slodze uz ceļa locītavu mainās. Tas var likt gāzu burbulīšiem, kas ir sinoviālajā šķidrumā (dabīgā “smērviela”), pārsprāgt. Tāpat iespējams, ka sinoviālā šķidruma ir par maz. Risinājums šādā gadījumā ir uzturā vairāk lietot šķidrumu, kā arī ik pa laikam maltītē iekļaut auksto gaļu, galertu (satur dabīgos glikozamīnus), tāpat var lietot arī glikozamīnu saturošus medikamentus. Papildus var uzņemt arī eļļā šķīstošos vitamīnus K, E, D, A.

Vēl viens iemesls var būt skrimšļi, kas, gadiem ejot, nolietojas, locītavas kļūst mazāk elastīgas – īpaši, ja dzīvesveids nav diez ko kustīgs. Šādā gadījumā labākais līdzeklis būtu palielināt fizisko slodzi, tomēr nepārspīlējot, lai nenodarītu traumas. Vislabāk derēs vingrošana, peldēšana vai joga.

Savukārt, ja krakšķēšanai pievienojas arī sāpes, tas var būt signāls, kas liecina par osteoartrītu. Šajā gadījumā var būt bojāti locītavas audi: skrimslis, kaulu virsmas, locītavas kapsula un to pārklājošā plēvīte jeb sinovijs, saites un muskuļi, tāpēc rodas locītavu sāpes. Ja ir sūdzības par sāpēm, noteikti jādodas pie speciālista. Ārstēšana parasti ietver pretsāpju medikamentu lietošanu, fizioterapiju un, ja pacientam ir paaugstināts svars, arī diētu, lai to samazinātu.

Sāpes var liecināt arī par meniska bojājumu. Plīsums vai bojājums, ja to pārlieku nenopūlē, var sadzīt arī pats no sevis, tomēr, ja tas rada ilgstošas sāpes, var būt nepieciešama operācija.

Daži vingrinājumi ceļu stiprināšanai

Foto: Shutterstock

1.Ar labo roku pieturies pie krēsla atzveltnes, sienas vai koka un koncentrē svaru uz labo kāju. Lēni pacel un saliec kreiso celi uz aizmuguri, tā lai pēda tiktu pacelta pēc iespējas augstāk. Pēc tam nolaid to lejā. Izpildi šo vingrinājumu 20 reizes pārmaiņus ar katru kāju.

Foto: Shutterstock

2. Ar abām rokām atbalsties pret sienu vai kādu citu atbalsta punktu, kreiso kāju novieto priekšā labajai. Atbalstoties ar rokām, lēni izpildi izklupienus – ietupstoties un salieciet kreiso celi, bet labo kāju atstājot taisni aiz muguras, nolaižot līdz grīdai un pastiepjot. Turi to šādā pozā 30 sekundes. To pašu atkārto ar kreiso kāju.

Foto: Shutterstock

3.Izplet plati kājas – vismaz metru starp abām pēdām – un nostājies stabili uz zemes, pēdas izliekot nedaudz uz āru. Turi muguru taisni, atbalstot rokas uz ceļiem, ietupies tā, lai kāja pret grīdu veidotu gandrīz taisnu leņķi. Noturi šo pozu 10 sekundes. Vingrojumu izpilda 10 reizes un tad “izpurina” kājas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!