Foto: Shutterstock

"Esmu totāla "pūce", tāpēc treniņš rītausmā vienkārši nav domāts man. Man liels enerģijas pieplūdums parādās tieši vakaros, un es parasti trenējos krietni pēc saules rieta. Daudziem maniem klientiem arī patīk naksnīgi treniņi, bet viņiem vienmēr ir man "degošs" jautājums – ko ēst pēc treniņa, ja vispār ēst?" savā pieredzē "Health" dalās amerikāņu dietoloģe Sintija Sasa (Cynthia Sass).

Dietoloģes standarta padoms: neliec sev pēc treniņa ciest badu! "Tev kaut kas jāapēd, lai atjaunotu barības vielu krājumus un palīdzētu savam organismam atgūties pēc fiziskas slodzes. Atsakoties no "degvielas", paliksi vārgs, palielināsies traumu risks, kā arī var rasties miega traucējumi," skaidro dietoloģe.

"Tomēr, zinot, ka pavisam drīz iesi gulēt, nav laba doma notiesāt masīvu maltīti," viņa piebilst, piedāvājot vairākas idejas vieglai, ar barības vielām, liesām olbaltumvielām un tā dēvētajiem labajiem taukiem bagātīgai maltītei pēc treniņa, kas tikai uzlabos tajā gūtos rezultātus.

Humuss ar svaigiem dārzeņiem

Izmanto tradicionālo humusu vai versiju no melnajām pupiņām, lēcām vai baltajām pupiņām. Lai kādu humusa variantu tu izvēlētos, mērcē tajā paprikas un gurķa šķēlītes, mazos plūmju tomātiņus un jebkuru citu dārzeni, kam pašlaik sezona.

Laša un dārzeņu salāti

Samaisi 30–60 gramus konservēta laša ar sauju spinātu lapiņu un ēdamkaroti olīvu tapenādes. Ietin gardo maisījumu romiešu salātu lapā vai arī ēd tāpat.

Grauzdēti zirņi

Sajauc sauju zirņu ar bišķiņu augstākā labuma olīveļļas un drusku jūras sāls. Droši vari izmantot arī konservētus zirņus, tos pirms tam noskalojot un nosusinot. Cep tos uz folijas cepeškrāsnī vai atveramajā tosterī, kamēr tie kļūst zeltaini brūni.

Olu salāti

Divas cieti novārītas olas sajauc ar sasmalcinātiem dārzeņiem (piemēram, kale kāpostiem vai cukīni) un nelielu daudzumu tahini vai pesto.

Atdzesētas garneles ar gvakamoli

Atkausē piecas vai sešas saldētas garneles, kas jau gatavas ēšanai, un iemērc tās ceturtdaļtasē gvakamoles. Tikai pārliecinies, ka gvakamole nav pārāk asa, jo pikanti ēdieni var izraisīt miega traucējumus.

Rieksti un sēklas

Pēc treniņa riekstu un sēklu porcijai nevajadzētu būt diži lielākai par golfa bumbiņu. (Ja rieksti ir čaulā, tad divreiz vairāk.) Dietoloģes favorīti ir mandeles, pistācijas, valrieksti, ķirbju un saulespuķu sēklas. Vēl viens variants: dažas karotes riekstu sviesta, kur pamērcē seleriju.

"Rutks" iesaka eksperimentēt un droši atsevišķas sastāvdaļas dietoloģes ieteiktajās receptēs aizvietot ar līdzvērtīgām latviskākām, piemēram, piemājas dārzā atrodamiem dārzeņiem un zaļumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!