Foto: Shutterstock

Pirms svētdien, 15. maijā, gaidāmā "Lattelecom" Rīgas maratona, Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta mediķi aicina tā dalībniekus nopietni izvērtēt savas spējas, spēkus un veselību iecerētās distances veikšanai.

Ja pēdējā laikā bijušas kādas veselības problēmas vai trauma, iespējams, organisms vēl nav pienācīgi atguvies, tādēļ vēl pirms maratona konsultējies ar ārstu par dalību tajā, mudina NMP dienesta pārstāve Inga Vītola.

Savukārt maratona laikā NMP dienesta mediķi aicina – ja skrienot sajūti diskomfortu, nekavējoties pārtrauc skriešanu un vērsies pie mediķiem pēc palīdzības! Ja trases malā esošie veselības uzraugi iesaka pārtraukt skriešanu, klausi ieteikumam un dodies malā.

Visas trases garumā vairākās vietās dežūrēs mediķi. Kopumā maratona laikā uz vietas atradīsies sešas NMP dienesta brigādes, tajā skaitā reanimācijas brigādes. Medicīnisko palīdzību varēs saņemt arī NMP dienesta mediķu teltī, kas atradīsies starta/finišā zonā un pirmās palīdzības posteņos trases garumā, kas atradīsies blakus ūdens ņemšanas vietām.

Turklāt maratona organizatori parūpējušies par skrējēju veselības uzraudzību un trasē līdzi skrējējiem ar velosipēdiem dosies topošie ārsti, kuri vēros skrējējus, lai savlaicīgi pamanītu tos, kam, iespējams, nepieciešama atpūta un atveldzēšanās vai mediķu palīdzība.

NMP dienesta mediķi mudina ikvienu skriešanas laikā ieklausīties savās sajūtās un laikus iet malā, lai atveldzētos, atpūstos un vērstos pie mediķiem, ja sajūti jebkādu diskomfortu, tajā skaitā nespēku, vājumu, galvas reibšanu, redzes miglošanos, līdzsvara traucējumus, galvassāpes, spiedošu sajūtu krūtīs un elpas trūkumu.

"Lattelecom" Rīgas maratona mājas lapā atrodami ieteikumi par to, kā iespējami labāk sagatavoties 15. maija startam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!