Foto: Shutterstock

Jau pirms pāris nedēļām izskanēja ziņas par pirmajiem saslimšanas gadījumiem ar gripu, kas aktualizējis jautājumu, kā tad īsti atšķirt, kas tevi skāris – gripa vai saaukstēšanās, jo simptomi abām slimībām ir diezgan līdzīgi.

Zināms, ka saaukstēšanās ir vieglāka slimība nekā gripa. Tā var "izsist no ierindas" vien uz dažām dienām vai pat būtiski neietekmēt ikdienas ritumu, kamēr gripa var laupīt darbspējas pat uz vairākām nedēļām, jo tai nereti līdzi nāk smagas komplikācijas, piemēram, plaušu karsonis, ko var nākties ārstēt slimnīcā, norādīts Zdorovie.info.

Foto: Shutterstock

Saaukstēšanās pirmais simptoms visbiežāk ir kakla sāpes, kas pēc dažām dienām parasti izzūd. Vēlāk kakla sāpēm pievienojas deguna aizlikums un iesnas, kā arī klepus, norādīts Spkc.gov.lv. Saaukstēšanās gadījumā drudzis var nebūt vispār, un, ja arī ir, tad tas visbiežāk ir neliels, katrā ziņā temperatūra reti sasniedz 38,4 °C. Augsta temperatūra parasti mēdz būt maziem bērniem.

Saaukstēšanās parasti ilgst nedēļu. Pirmajās trīs dienās saaukstēšanās skartais var viegli var inficēt citus. Tādēļ ārsti, arī ja simptomi nav ļoti traucējoši, iesaka ikdienas skrējienu kaut uz dažām dienām pārtraukt un palikt mājās, lai atpūstos.

Ja saaukstēšanās simptomi nepazūd nedēļas laikā, visticamāk, pievienojusies kāda bakteriālā infekcija (bronhīts, deguna blakusdobumu iekaisums) un var būt nepieciešama antibiotiku lietošana, lai atkal tiktu uz kājām.

Foto: F64

Gripas pazīmes ir līdzīgas, taču tā parasti sākas ļoti strauji, jo slimībai ir īss inkubācijas periods. Simptomi var parādīties jau vienu līdz divas dienas pēc kontakta ar gripas slimnieku. Pēkšņi sākas stipras galvassāpes, temperatūra ātri paaugstinās līdz 39–40 °C, krata drebuļi un pārņem nespēks.

Var būt arī sāpes acu ābolos un jutība pret gaismu. Diezgan bieži slimais sūdzas par kaulu "laušanu" un muskuļu sāpēm.

Pēc kāda laika parādās sauss, kairinošs klepus un nelielas iesnas. Slimība pati par sevi ilgst no pāris dienām līdz nedēļai, tomēr, īpaši veciem ļaudīm un cilvēkiem ar hroniskām slimībām, parasti sākas komplikācijas, kas slimību paildzina. Visbiežāk pievienojas bakteriāla infekcija, piemēram, bronhīts, deguna blakusdobumu iekaisums, vidusauss iekaisums, plaušu karsonis, vai uznāk hroniskās kaites paasinājums, jo organisms ir novājināts.

Foto: PantherMedia/Scanpix
  • Saaukstēšanās parasti sākas pakāpeniski, ar kakla sāpēm vai iesnām, kamēr gripa pārņem savā varā ļoti strauji un uzreiz "nogāž gar zemi".
  • Saaukstēšanās gadījumā temperatūra visbiežāk būtiski nepaaugstinās, katrā ziņā reti sasniedz 38,4 °C. Savukārt, ja ir gripa, temperatūra gandrīz vienmēr paaugstinās līdz 38–39 °C, īpaši augsta tā ir maziem bērniem, turklāt tāda turas 3–4 dienas.
  • Saaukstēšanās simptomi galvenokārt saistīti ar elpceļiem, savukārt gripas slimniekiem bieži ir arī spēcīgas galvas, acu un muskuļu sāpes, sajūta, ka lauž kaulus.
  • Ja esi saaukstējies, pirmajās dienās var būt neliels nogurums un enerģijas trūkums, savukārt, ja skārusi gripa, pilnīgs spēku izsīkums var būt pat 2–3 nedēļas.
  • Gripai ļoti bieži pievienojas nopietnas komplikācijas, piemēram, bronhīts, deguna blakusdobumu iekaisums vai plaušu karsonis, kas var būt bīstams dzīvībai.
Par to, ko vari darīt, lai mazinātu risku saslimt ar gripu, lasi šeit.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!