Foto: PantherMedia/Scanpix

Nikotīns un citas kaitīgās vielas, ko ieelpo ar cigarešu dūmiem, kaitē ne vien veselībai, bet arī izskatam. "Woman" apkopojis septiņus ieguvumus, ko ikviena daiļā dzimuma pārstāve un arī vīrieši pēc kāda laika pamanīs savā ārējā izskatā, atmetot smēķēšanu.

Pat ja visādi citādi dzīvo veselīgi, sporto un tev piemīt dabas dots skaistums, nevajag sevi mānīt, ka tāds "nieks" kā smēķēšana lielu ļaunumu nenodarīs. Agrāk vai vēlāk neveselīgā ieraduma sekas liks sevi manīt, gribi to vai ne. Šoreiz gan par to, kas mainās uz labo pusi, smēķēšanu atmetot.

1. Pēc smēķēšanas atmešanas tava āda drīz vien izskatīsies ievērojami jaunāka, elastīgāka un stingrāka. Smēķētājām ar cigarešu dūmiem ieelpoto kaitīgo vielu ietekmē ādā veidojas gandrīz divreiz mazāk kolagēna. Tā ir olbaltumviela, kas nodrošina ādas elastību un tvirtumu. Kolagēna daudzums ādā sarūk novecojot, tādēļ tā zaudē elastību un parādās krunciņas. Būtībā, smēķējot tīšuprāt veicini ādas novecošanu un krunciņu veidošanos.

2. Atmetot smēķēšanu, aizkavēsi krunciņu veidošanos, it īpaši ap muti. Mediķi un kosmetoloģijas speciālisti pat mēdz lietot tādu terminu kā "pīpētāja seja", kuras raksturīga iezīme ir daudzas vertikālas krunciņas ap lūpām.

3. Dāmām būs jāiegulda daudz mazāk pūļu, lai labi izskatītos. Smēķētājas parasti ir spiestas izmantot tonālo krēmu, lai uzlabotu pelēcīgo sejas krāsu, ņemt talkā dažādus līdzekļus krunciņu un nereti arī tumšo loku zem acīm maskēšanai. Tā kā nikotīns sašaurina asinsvadus, smēķēšanas ietekmē ir samazināta asiņu un līdz ar to skābekļa un barības vielu pieplūde ādai. Atmetot smēķēšanu, vaigos drīz vien atgriezīsies dabisks, veselīgs sārtums.

4. Atbrīvosies no aknēm un ādas sausuma. Šīs ādas problēmas, kas it kā izslēdz viena otru, tomēr bieži vienlaikus ir novērojamas smēķētājiem. Tās rodas, jo nikotīns samazina ādas veselībai svarīgā E vitamīna daudzumu organismā. Esot pietiekamā daudzumā, E vitamīns uztur normālu ādas mitruma līmeni un veicina tās dabiskās aizsargspējas.

5. Uzlabosies matu un nagu stāvoklis. Smēķēšanas ietekmē mati kļūst plānāki, vairāk lūst un izkrīt, savukārt nagi kļūst trauslāki, nereti iegūst dzeltenīgu nokrāsu. Tas arī ir saistīts ar to, ka nikotīns sašaurina asinsvadus, līdz ar to asinis kā matu saknēm, tā nagiem mazākā daudzumā pienes barības vielas un skābekli.

6. Atvadoties no cigaretēm, pasargāsi zobus no dzeltēšanas, zudīs nepatīkams aromāts no mutes, kā arī vairs nenomocīs smaganu iekaisumi un citas mutes dobuma veselības problēmas, kuru iemesls ļoti bieži ir smēķēšana. Tās ir vienas no nepatīkamākajām nebūšanām, ar ko saskaras smēķētāji.

7. Sāksi labāk izgulēties. Pētījumi pierāda, ka nesmēķētāju miegs ir četras reizes kvalitatīvāks, nekā to, kas nespēj savu dzīvi iedomāties bez cigaretēm. Smēķētājām miegs ir trauslāks. Labāk izguļoties, nemanot uzlabosies arī izskats, pašsajūta un garastāvoklis.

13 padomus, kā atmest smēķēšanu, meklē šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!