Foto: Shutterstock

Akupunktūra – ķīniešu ārstniecības veids ar zelta adatām, kas izdziedinājusi un atbrīvojusi no sāpēm miljoniem cilvēku, jau ir sena un ilglaicīga metode. Taču mazliet jaunāka un nu jau ļoti populārā ir otra no Ķīnas nākusī ārstniecības metode – akupresūra – ārstēšana ar pirkstu spiedienu.

Kas ir akupresūra?

Akupresūra ir akupunktūras tālāka attīstība, tajā izmanto tos pašus punktus, taču adatu vietā tiek izmantoti īkšķi un rādītājpirksti, kas palīdz stimulēt bioloģiski aktīvus punktus, tādējādi uzlabojot visu organismu, tai skaitā imūno sistēmu kopumā. Mūsu organismā atrodas ne tikai asinsvadi un limfvadi, bet ir arī enerģētiskie kanāli pa kuriem plūst enerģija. 

No sēdēšanas ar līku muguru vai nepareizas stāvēšanas, no negatīvām emocijām, darbībām un stresa šī enerģija ir nospiesta, tā sakrājas un bloķē enerģijas padevi attiecīgiem orgāniem, kā rezultātā rodas dažādas slimības un problēmas. Punkti ir savienoti ar šiem enerģētiskiem kanāliem, asinsvadiem, vēnām, limfvadiem, nerviem un pa meridiāniem ir savienoti ar kādu orgānu, norāda sejas jogas pasniedzēja Inga Gromova.

Foto: Shutterstock

Akupresūras efektivitāte

Vislabākais akupresūras metodē ir tas, ka ietekme ir tāda pati kā veicot akupunktūru, taču tā neprasa ne medicīnas studijas, ne speciālu izglītību, to var izmantot ikviens, kas vēlas sev palīdzēt vai kam tas nepieciešams.

Lai sasniegtu vajadzīgo ārstniecisko efektu, jāzina tikai tas, kur atrodas katrs punkts un cik ilgi uz to jāiedarbojas. "Pareizi masējot un stimulējot šos punktus, iespējams novērst problēmu un uzlabot konkrētā orgāna darbību un ādas tonusu, atjaunot atslābušos muskuļus, kā arī normalizēt asinsspiedienu, uzlabot asins cirkulāciju, atslābināt muskuļus, remdēt sāpes, attīrīt organismu no toksīniem, sārņiem un citām indēm, novērst gremošanas traucējumus, uzlabot smadzeņu darbību, koncentrēšanās spēju un atrisināt daudzas citas problēmas", teic sejas jogas pasniedzēja. 

Tāpat akupresūra palīdz pret stresu un steigu, kas mūsdienās cilvēkam ir lielākā sērga un rada sekas lielākajai daļai nopietno slimību. Tādēļ, ja vēlies izvairīties no dažādām sāpēm un veselības problēmām, kā arī atjaunot nervu sistēmas līdzsvaru, tad akupresūra būs domāta tieši tev!

Foto: Shutterstock

Dzīvībai nepieciešamākie punkti

Lai akupresūru veiktu mājās, nespeciālistu klātbūtnē, visbiežāk tiek izmantoti 9 dzīvībai nepieciešamākie punkti. Tos ir viegli atrast un atcerēties ikdienas izmantošanai!

1. punkts – satausti pie kakla bedrīti. Šis punkts atrodas uz šīs bedrītes maliņas. Presē šo punktu vienu minūti pulksteņa rādītāja virzienā un vienu minūti atkal pretējā virzienā.

Foto: DELFI

2. punkts atrodas uz cilvēka mandelēm. Šo punktu presēt nevajag, bet gan viegli glāstīt. Dari to tik ilgi, cik tev laiks atļauj – pusminūti, minūti, vari arī ilgāk.

Foto: DELFI

3. punkts ir zoda bedrītē.

Foto: DELFI

4. Punkts atrodas pie deguna nāšu pamatiem.

Foto: DELFI

5. Punkts – pie uzacu pamatiem.

Foto: DELFI

6., 7 un 8. punkts atrodas aiz auss. Ar šiem punktiem ir ļoti vienkārši. Kad no rīta pamosties, paberzē aizausi un ar to būs gana.

9. punkts ir auss ļipiņā. To vari paraustīt, paberzēt.

Foto: DELFI

Informācija ņemta no H. Evalda grāmatas "Akupresūra visiem" un I. Jansones grāmatas "Daba baro, daba dziedē".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!