Foto: Shutterstock

65 procenti cilvēku pēc ilgstošas lūkošanās datora ekrānā izjūt kādu no tā dēvētā datorlietotāju sindroma simptomiem, piemēram, acu nogurumu, sausuma, kairinājuma un graušanas sajūtu, it kā acīs kaut kas būtu iebiris, vai redzes miglošanos, liecina ASV veikts pētījums. Optikas salonu "Metropole" vadošā optometriste Aija Muceniece stāsta par minēto sindromu un iesaka, kā izvairīties no šīs arī Latvijā aktuālās problēmas.

1. Izvēlies pareizu attālumu

Raugoties datora ekrānā no tuva attāluma, nepieciešama spēcīgāka redzes sistēmas muskuļu sasprindzināšana, kas var novest pie pārslodzes un datorlietotāju sindroma simptomiem – nogurušām, sausām un apsārtušām acīm, acu asarošanas, kairinājuma un graušanas sajūtas, redzes miglošanās tuvumā vai tālumā, redzes dubultošanās un galvassāpēm, kā arī kakla un muguras sāpēm.

Optometriste atzīst, ka lielākoties acu problēmas saistītas nevis ar ekrāna kvalitāti, bet gan tā nepareizu izmantošanu. Viņa iesaka datora ekrānu novietot aptuveni 50–70 centimetru attālumā no acīm un pievērst uzmanību aplūkojamā attēla vai burtu lielumam – labāk tos uzlikt nedaudz lielākus nekā samazināt attālumu starp acīm un ekrānu.

2. Pievērs uzmanību darba videi

Lai pasargātu gan acs priekšējo virsmu no izžūšanas, gan kakla muskuļus no papildu saspringuma, jāseko līdzi darba vides iekārtojumam – augšējai ekrāna malai jāatrodas acu līmenī. Svarīgi, lai ekrānā neveidotos papildu atspīdumi no logiem vai lampām, un tas būtu tīrs – bez putekļiem un pirkstu nospiedumiem. "Retāk aizdomājamies par ekrāna spilgtumu, bet tas ir ne mazāk svarīgs faktors redzes saudzēšanai. Lai nepagrūtinātu acis, iesaku izvēlēties viegli saskatāmu, nevis pārlieku spožu ekrāna spilgtumu," padomu sniedz Muceniece.

3. Ievēro pauzes

Lietojot datoru, nedrīkst aizmirst par regulāru acu atpūtināšanu. "Te der atcerēties 20/20/6 likumu, kas nozīmē, ka ik pēc 20 minūtēm vēlams novērst skatienu no ekrāna un vismaz 20 sekundes palūkoties 6 metru attālumā. Acis būs pateicīgas, ja tām ik pēc vienas līdz pusotras stundas tiks atvēlēts garāks atpūtas brīdis," stāsta optometriste. Jāņem vērā – lai acis patiešām atpūstos, pauzēs ieteicams nedaudz pastaigāties, nevis lietot telefonu vai lasīt drukātos materiālus.

4. Regulāri mirkšķini acis

Koncentrējoties uz darbiem, kas veicami pie ekrāna, acis tiek mirkšķinātas pat trīs reizes retāk, nekā nepieciešams. Tas noved pie acs priekšējās virsmas nepietiekamas mitrināšanas, kā iespaidā acis kļūst sausas vai, tieši pretēji, sākas to pastiprināta asarošana. Lai to novērstu, jāatceras tās regulāri mirkšķināt. Gadījumos, kad acīs rodas iebirušu smilšu sajūta, optometriste iesaka konsultēties ar redzes speciālistu par mitrinošo pilienu lietošanu.

5. Pārbaudi acis

Profilakses nolūkos vai, lai laikus atklātu un novērstu radušos simptomus, Muceniece vismaz reizi gadā iesaka veikt redzes pārbaudi. Jūtot, ka ir piemeklējusi kāda no datorlietotāju sindroma izraisītajām sūdzībām, vizīti pie acu ārsta nevajadzētu ilgi atlikt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!