Foto: Shutterstock

Daudzi dod priekšroku gulēšanai uz vēdera, tomēr dzirdēts, ka šī poza var izraisīt muguras sāpes. Vai tiešām tā ir un kā rīkoties, ja, guļot ierastajā pozā – vienalga, uz muguras, vēdera vai sāna – mēdz iesmelgties mugura? Ierasto gulēšanas pozu mainīt taču ir ļoti grūti. Skaidrību šajos jautājumos rakstā "Men's Health" viesis neirologs, profesors Alons Avidans no Losandželosas.

Avidans ir pasniedzējs Kalifornijas Universitātes Deivida Gefena medicīnas skolā un ārsts Miega traucējumu centrā Losandželosā.

Tev patīk gulēt uz vēdera? Labā ziņa ir tāda, ka veseliem pieaugušajiem šāda gulēšanas poza parasti nekādas problēmas nerada, norādījis Avidans. Tomēr gulēšana uz vēdera var izraisīt diskomfortu tiem, kuri jau cieš no hroniskām muguras sāpēm.

Ārsts skaidro, ka atsevišķos gadījumu šāda gulēšanas poza tomēr var likt muguras jostas daļai pārlieku iestiepties, un tas var izraisīt muskuļu saišu saspringumu, kā iespaidā parādās vai pastiprinās muguras sāpes.

Tiem, kuriem mugura mēdz iesmelgties, guļot gultā, Avidans iesaka vērtīgus knifiņus sāpju novēršanai, kas neliek mainīt ierasto gulēšanas pozu.

  • Ja tīk gulēt uz vēdera, novieto zem tā spilvenu. Tas mazinās saspringumu mugurai un novērsīs muguras sāpju parādīšanos.
  • Guli uz sāniem? Pievelc kājas pie krūtīm un ieliec starp tām spilvenu. Tas arī palīdzēs mazināt muguras saspringumu.
  • Savukārt, ja guli uz muguras, noliec nelielu spilventiņu vai sarullētu dvieli zem ceļiem. Tas palīdzēs mugurkaula lejasdaļā saglabāt tā dabisko izliekumu, pateicoties kam, mugura jutīsies labāk.

Ja, liekot lietā šos paņēmienus, muguras sāpes vienalga traucē labi izgulēties, noteikti konsultējies par to ar savu ģimenes ārstu, rekomendē Avidans. Ārsts nozīmēs nepieciešamos izmeklējumus, lai noskaidrotu muguras sāpju cēloni un sāktu atbilstošu ārstēšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!