Foto: Vida Press

Kādreiz Liza Oberte ik dienas piecēlās, apģērbās, devās uz darbu un uzvedās tā, it kā viss būtu kārtībā. Tomēr vienā brīdī viņa atskārta, ka atrodas pilnīgā depresijas varā – bezcerīgi nomākta un nobijusies. Diagnoze depresija viņai tika noteikta, kad sievietei bija nedaudz vairāk kā 20 gadi, un Oberte stāsta, ka izmēģinājusi gan terapiju, gan medikamentus, bet pirms aptuveni pieciem gadiem psihiatrs viņai diagnosticēja bipolāros traucējumus II, kas nozīmēja, ka viņai vajadzēja sākt lieto vēl citus medikamentus garastāvokļa maiņas kontrolēšanai, raksta businessinsider.com.

Tāpat Oberte vairākas reizes medikamentus pārdozējusi. "Tāda ir dzīve, ja slimo ar bipolāriem traucējumiem," viņa stāsta, piebilstot, ka lielākoties tomēr atradusies "labajā" pusē.

Oberte sajutusi, ka duālā dzīve, kāda viņai bijusi, nav nekas unikāls un līdzīgus pārdzīvojumus izjūt arī citi, kas cieš no mentālām kaitēm un kam nākas "maskēt savus simptomus un izlikties, lai varētu dzīvot ārpasaulē."

2013. gadā viņa nolēma izveidot fotogrāfiju sēriju, attēlojot to, ar kādu realitāti šādiem cilvēkiem nākas saskarties – kā viņi "uzliek drosmīgo seju" un parādās citiem, kā arī to, kā patiešām jūtas.

Foto: Vida Press

Oberte projektu sāka pati ar sevi, uzņemot divas fotogrāfijas: vienu, kurā parādīja tēlu, kādu viņa prezentē citiem, un otru, kurā redzams, kāda ir viņas dzīve aiz slēgtām durvīm, kad uzmākusies depresija.

"Ceru, ka šie attēli skatītājam rada iespaidu par to, ar ko jācīnās cilvēkiem, kas cieš no mentāliem traucējumiem un ko tik bieži pārprot," viņa raksta, stāstot par savu mākslas projektu "Dualities".

Uzņēmusi savus attēlus, Oberte sākusi apjautāt draugus un paziņas, vai viņi pazīst cilvēkus, kas cieš no bipolāriem traucējumiem, vai kādām citām mentālām problēmām. Līdz šim viņa jau izveidojusi 10 šādu cilvēku portretu sērijas, tomēr, kā atzīst pati māksliniece, iegūt šo cilvēku piekrišanu bieži nav bijis viegli.

"Daudzi no šiem cilvēkiem nekautrējas par savu slimību un ir atvērti," stāsta Oberte, bet citi bijuši noraidoši un nekādā gadījumā negribējuši šīs lietas rādīt un atklāt publiski. Viņasprāt, tas ir skaidrojams ar sabiedrībā valdošajiem stereotipiem un nezināšanas par mentālām slimībām.
"Kopš veidoju šo projektu, esmu sapratusi, ka daudziem cilvēkiem nav ne jausmas, kas ir bipolāri traucējumi un depresija," stāsta Oberte. "Domāju, ka vēl joprojām nepieciešams liels izglītojošs darbs par šīm lietām. Robina Viljamsa nāve šo tematu nedaudz aktualizēja presē, un varējām sākt diskusiju par to, tomēr lielākoties, tā ir bijusi lieta, par ko sabiedrībā nerunā."

Foto: Vida Press

Abus portretus Oberte fotografē vienā dienā, no līdzīga leņķa un ar tām pašām gaismām. Viņa ļaujot pašam modelim izvēlēties, kā tas vēlas sevi parādīt un pozēt. Bieži esot vieglāk fotografēt to, kā viņi jūtas, kad ir depresijas mākti, tad, kad tiek parādīts, cik nepareizi un neērti viņi jūtas pretstatīti pasaulei. 

"Izrunājam to, kā cilvēki vēlas, lai tos attēlo, kad māc depresija, un kā vēlas tikt redzēti ārpasaulē," stāsta projekta autore. Lai palīdzētu savienot modeli ar mākslas darbu un arī skatītājam ļautu ielūkoties aiz slimības priekškara, Oberte lūdz katram no modeļiem uz fotogrāfijas uzrakstīt un pastāstīt to, kā viņi katrā bildē jūtas.
"Domāju, ka tas dod lielāku nozīmi fotogrāfijām un nedaudz dziļāku izpratni par to, kas tajās redzams,"stāsta Oberte. 

Bipolārie traucējumi ir garastāvokļa traucējumi, kas izpaužas kā krasas garastāvokļa svārstības, nepamatotai hiperaktivitātei un eiforijai mijoties ar smagu depresiju. Vairāk par šo slimību lasiet rakstā  "11 pazīmes, ka tev ir bipolārie traucējumi".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!