Foto: Shutterstock
Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis pauž atbalstu veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS)viedoklim, minot daudzus cienījamus ārstus, tostarp klasiskās medicīnas pārstāvjus, kas iesaka vai izmanto homeopātiskus līdzekļus pacientu ārstēšanai.

Kā jau ziņots, mikroblogošanas vietnē "Twitter" pagājušās nedēļas nogalē uzvirmoja karsta diskusija par homeopātisko līdzekļu efektivitāti, kurā daudzi sociālā tīkla lietotāji pauda viedokli, ka homeopātija ir tautas mānīšana, kas balstās vien uz placebo efektu. Diskusijā iesaistījās veselības ministrs, aizstāvot homeopātiju, par ko no daudziem "Twitter" lietotājiem saņēma bargu kritiku.

Karstās diskusijas aizsācējs bija uzņēmējs Sergejs Bižāns, kurš savā blogā bija paudis sašutumu par to, ka viņam aptiekā profilaksei pret gripu ieteikts homeopātisks līdzeklis, nevis kaut kas no tradicionālajām ķīmiskajām zālēm. Viņaprāt, lietot homeopātisku līdzekli ir tas pats, kas iemest Ķīšezerā citramona tableti, pasmelt ūdeni un ar to ārstēt galvassāpes.

Apinis norāda: "Nekad neesmu nozīmējis nevienu homeopātisku preparātu, galvenokārt tāpēc, ka uzskatu – homeopātija, gluži kā jebkura medicīnas nozare, necieš diletantismu. Anestezioloģijā un reanimācijā homeopātijas nav. Toties nereti savus pacientus ar hroniskām slimībām, vispārēju nespēku un visa organisma resursu izsīkšanu esmu nosūtījis pie Homeopātu asociācijas prezidentes Ingūnas Vecvagares vai pie Latvijas Ārstu biedrības viceprezidentes, ģimenes ārstes Ilzes Aizsilnieces, un man jāatzīst – tas nav bijis velti! Ilze Aizsilniece ir rakstījusi vadlīnijas dažādu slimību diagnostikai un ārstēšanai, viņa pārvalda gan klasisko medicīnu, gan homeopātiju, un es par to viņu apbrīnoju."

Viņš stāsta, ka kardiologs prof. Gustavs Latkovskis, kas Latvijā pazīstams kā akadēmiskākais "uz pierādījumiem balstītās medicīnas" aizstāvis, kurš spēj kā enciklopēdija respondēt par visiem klasiskajiem kardioloģiskajiem medikamentiem un ārstniecības metodēm, atzinis, ka arī viņš atsevišķās situācijās saviem pacientiem iesaka homeopāta konsultāciju.

"Pats ilgi homeopātijai neticēju nemaz, kaut tiku vērojis pacientu rindas gan pie Latvijas labākajām homeopātēm, gan homeopātiskajā aptiekā pēc zālēm. Man bija pārliecība, ka Ingūna Vecvagare ir izcila psihosomātiķe, kura ārstē ar psihoterapeitiskām metodēm un pacientiem graudiņu izskatā izsniedz placebo. Reiz, slimnīcā saķēris infekciju, drudzi, aizliktu degunu un ausis, piekritu Ingūnas Vecvagares graudiņus ēst pa vienam katru stundu. Palīdzēja, kaut līdz galam nenoticēju," atminas Apinis.

Apinis min arī Latvijas izcilo zirgu ārstu, savulaik Veterinārārstu biedrības prezidentu Juri Tolpežņikovu. Sporta zirgiem nevar dot antibiotikas, jo kāju traumas pūžņo, iekaist, zirgiem izplatās infekcija. "Juris Tolpežņikovs viņus neticami veiksmīgi ārstē ar homeopātiju," stāsta Apinis. "Galīgi klibs kleperis pēc nedēļas ārstēšanas gatavs lēkt pāri pusotra metra augstiem šķēršļiem. Izskatās un izklausās neticami, bet veterinārmedicīnā homeopātijai ir ievērojami nopietnāki pētījumi un nopietnākas publikācijas. Man ilgi šķita, ka Juris ir labs psihoterapeits zirgam, bet nereti viņš homeopātiskās zāles nozīmē pa telefonu, nevis pats dod dzīvniekam ar cukurgraudu, draudzīgi paplikšķinot skaustu." Latvijas Ārstu biedrības prezidents norāda, ka šajos gadījumos homeopātisko zāļu iedarbību nekādi nevar skaidrot ar placebo efektu.

Viņš norāda, ka homeopātiskie žurnāli ir citējami, homeopāti dažādām metodēm pēta un attīsta savu metodi. Homeopātiskie preparāti tiek sagatavoti pēc stingriem priekšrakstiem, strikti ievērojot visus zāļu gatavošanas nosacījumus, un ir vienādi standartizēti visā pasaulē.

"Tiesa, homeopātija ir medicīna tikai ārstu rokās, kaut Latvijā uzradušies daži pašpasludināti homeopāti bez ārsta izglītības," piebilst Apinis, norādot, ka nekas nav tikai melns vai balts, labs vai slikts, arī homeopātija.

"Kā jebkura cita metode, arī homeopātija nav universāls līdzeklis. Tā nav un nebūs alternatīva neatliekamajai palīdzībai. Ar homeopātiskām metodēm nevar operēt žultspūsli, izraut zobu vai pārstādīt gūžu. Toties ar gūžas operāciju grūti nostabilizēt smaga hroniska slimnieka veselības stāvokli. Kā apgalvo Inguna Vecvagare, hronisku slimību ārstēšanā homeopātija ir neaizvietojama – šī metode palīdz ārstēt un nekaitēt," tā Apinis.

Viņš uzsver, ka homeopātisko ārstēšanu nevajadzētu jaukt vai pielīdzināt fitoterapijai, tautas medicīnai vai kādai citai disciplīnai.

"Es neuzticos tiem kompleksajiem globālo farmācijas firmu pseidohomeopātiskajiem preparātiem, kas sāk pārpildīt parastās, nehomeopātiskās aptiekas un bieži slēpjas zem uztura bagātinātāja "izkārtnes". Bet es nemēģinu apgalvot, ka arī šajā jautājumā viss ir balts vai melns," tā Apinis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!