Foto: DELFI
Dzīvojot Rīgā, cilvēks ir nemitīgā steigā. Brokastīs tiek ēsti vakardienas nepabeigtie darbi, atslodze gūta tikai pārsēžoties no viena sabiedriskā transporta otrā, un arī vakarā nav laika atelpai, jo plānotājā apvilktais drauga jubilejas datums jau atkal nokavēts. Kā lai gūst mieru? Ar kājām gaisā. Jau trīs nedēļas kādas Rīgas mājas trešajā stāvā notiek Aerial jogas nodarbības, kuras izmēģināt devās arī ''Rutks.lv''.

Iepriekš nekādās jogas nodarbībās nebiju piedalījusies, tādēļ noteikti devos uz treniņu kā "balta lapa". Pirmais iespaids, ierodoties ''Aerial Yoga Riga'' bija patīkams - gaišas telpas, nomierinoša mūzika un smaidīgas jogas skolotājas sveiciens.

''Šis ir jauns un daudziem neiepazīts jogas veids. Esmu vienīgā sertificētā Aerial jogas trenere Baltijā, tāpēc nekur citur šādas iespējas cilvēkiem nav. Katrs atnācējs saņem patīkamas emocijas, prieku un mieru. Šūpuļtīkls ir tāda kā labo sajūtu terapija, ievīstoties tajā, cilvēks no visām pusēm tiek samīļots,'' stāsta jogas skolotāja Adele Veinberga.

Nodarbība sākās ar iestiepšanos, pavisam vienkārši, izmantojot šūpuļtīklus kā atspiešanās palīgu. Jau pēc pāris minūtēm jutu, ka esmu sēdoša darba cilvēks, jo muskuļi bija savilkti, kustību laikā sāpēja un šķita, ka pavisam vienkārši vingrojumi sagādā grūtības.

Jogas skolotāja Adele visu laiku sekoja līdzi treniņiem, sakot, kā pareizi elpot - kad ievilkt dziļāku elpu, kā pagriezties izelpas laikā, tas noteikti palīdzēja. Sapratu, ka arī ķermenis lēnām iesilst. Nedalīta uzmanība, vismaz pirmajā jogas nodarbībā, manuprāt, ir ļoti svarīga.

Individuālajās nodarbībās jogas trenere pielāgojas cilvēkam, jo katram ir sava pieredze un mērķis, kādēļ nākt uz nodarbību. Kāds ieradies stiept muskulatūru, uzlabot savu fizisko formu, cits prieka pēc pakarāties.

''Šobrīd es strādāju vairāk individuāli. Parasti nāk vai nu pāri, vai draudzenes kopā. Ir arī grupu nodarbības trīs reizes nedēļā, bet sākumā noteikti ieteicams nākt uz individuālajām nodarbībām,'' skaidro Adele.

"Uz jogu nāk gan tie, kuriem ir liela pieredze, gan iesācēji. Cilvēki, kas ar jogu nodarbojas jau ilgi, parasti ir interesējas par šādu jaunu un citur nepieejamu jogas veidu, tāpēc nokļūst pie manis, lai pārbaudītu, uz ko vēl ir spējīgi. Nepieredzējuši cilvēki vēlas lēnām un pakāpeniski veidot progresu, tāpēc viņiem visērtākās ir individuālās nodarbības," skaidro jogas skolotāja.

Pēc visa ķermeņa iesildīšana un iestiepšanas pievērsāmies kāju muskulatūrai, kuras stiepšanā liela nozīme ir stabilitātei. Šajā brīdī, pēc dzirdētā un lasītā par jogu, sapratu, kādēļ jāatbrīvo prāts, pareizi jāelpo un jākoncentrējas. Līdzko spēju aizmirst par darāmo darbu sarakstu, vakariņām nepieciešamo produktu iegādi un datumu, kurā jāpierakstās pie friziera, spēju noturēt līdzsvaru un pareizi izpildīt uzdoto. Sāpes pārvarot, jutu, ka kāju muskuļi tiek iestiepti, ķermenis sasilst un parādās tāda kā brīvāka,vieglāka pašsajūta.

Foto: DELFI

"Sēdoša darba veicējiem stiepšanās ir ļoti nepieciešama. Fiziski es strādāju pastiprināti ar krūšu daļas atvēršanu. Ikdienā pleci cilvēkiem ir izteikti "sagāzti" uz priekšu - nēsājot smagas somas, māmiņām barojot bērnu un citādi noslogojot plecus. Mēs atveram krūšu daļu, atslābinām plecus, taisnojam muguru. Otra problēmu zona, kam pievēršu pastiprinātu uzmanību, ir kājas. Stiepjam ļoti nopietni visus kāju muskuļus, īpaši iekšpusē esošās saites. Tās citās nodarbībās ir problemātiski iestiept, jo nepieciešams palīglīdzeklis. Mums ir šūpuļtīkls, un ar tā palīdzību ir viegli stiepties, nav jāpiepūlas, tikai jāatbrīvojas, jāieņem poza un jāļauj gravitātei visu izdarīt,'' skaidro jogas skolotāja.

Nākošais nodarbības posms bija vissatraucošākais, jo nu šūpuļtīklā netika liktas tikai kājas vai rokas, bet gan viss rumpis. Pārsteidzoši, bet ātri sapratu, ka vingrojumi būs ar kājām ne tikai gaisā, bet arī pa labi, kreisi - uz visām pusēm. Ja iepriekš šķita, ka, atrodoties stāvoklī ar galvu uz leju, nekas relaksējošs nevar būt, sapratu, ka esmu kļūdījusies, jo tieši šādā pozā visvairāk spēju atbrīvoties.

Ir jāiemācās šūpuļtīklam uzticēties, tajā brīdī, kad sapratu, ka griesti neiekritīs un no tīkla neizslīdēšu, varēju atbrīvoties. Īpaši sasprindzināties nemaz nebija iespējams, jo tīkls tur visu ķermeņa svaru, bet, atlaižot rokas, cilvēks pakļauts tikai un vienīgi gravitātei.

Pēc relaksācijas un miera smelšanās izpildīju spēka vingrojumus, kur savu svaru jānotur ar rokām, kas nebija viegli, bet, tā kā ķermenis bija kārtīgi iestiepts, šķita piemēroti un pat nepieciešami. Turpinot pareizi elpot, pielietojot spēku un vienlaicīgi atslēdzot domas, fiziskā slodze šķita tieši tas, kas nepieciešams, nodarbību noslēdzot.

Foto: DELFI

Pēdējās minūtes, guļot šūpuļtīklā, tika veltītas pilnīgai aizlidošanai uz citu pasauli. Šūpuļtīkls man saistās ar ko vieglu, ar atpūtu un mieru, ko Aerial jogas laikā arī saņēmu. Vienubrīd šķita, ka varētu laisties diendusā, bet pēc stiepšanās un vingrošanas ķermenis tieši otradi bija pamodies un gatavs turpināt dienu ar trīskāršu enerģiju.

Labs garastāvoklis, fizisks treniņš un muskuļu izstiepšana, kas vidējam biroja darbiniekam nepieciešama vairāk nekā gaiss, noteikti ir trīs labi iemesli, kādēļ vajadzētu izmēģināt šo jogu un uz stundu, lidojot pāris centimetrus virs zemes, aizmirst par pilsētas steigu.

Vairāk informācijas Facebook profila "Aerial Yoga Riga".

Der zināt:


  • vecuma ierobežojumu nav;
  • Aerial jogu apmeklē gan sievietes, gan vīrieši;
  • pirms nodarbības nevajadzētu ēst un dzert daudz ūdens. Ar pilnu vēderu var būt nepatīkamas sajūtas, jo lielākā treniņa daļa tomēr tiek pavadīta kājām gaisā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!