Foto: Privātais arhīvs

Aprīļa beigās rakstījām par Tatjanu Bičiku, kura lūdza sabiedrības atbalstu, jo nevarēja atļauties zāles, kuras ārsti viņai ieteikuši ādas vēža ārstēšanai. Pateicoties ziedojumiem, Tatjana jau saņēmusi septiņas dārgo zāļu devas. "Zāles palīdz vienkārši fantastiski. No plaušām metastāzes ir pazudušas, aknās un liesā samazinājušās uz pusi," portālam "Rutks" stāsta viņas meita Jana Bičika. Diemžēl katra zāļu deva izmaksā vairāk nekā piecus tūkstošus eiro, tādēļ ģimenes finansiālie resursi atkal ir izsmelti.

"Ar labdarības organizācijas "Ziedot.lv" starpniecību tika savākta nauda gandrīz trīs injekciju devām – teju 15 tūkstoši eiro. Bet četras zāļu devas iegādājāmies par pašu un radu saziedotiem līdzekļiem," stāsta Tatjanas meita. "Līdz pat šim brīdim mūsu ģimene raksta dažādiem portāliem un avīzēm, visiem, ko atrodam, lai varētu savākt naudu dārgo zāļu iegādei. Pateicoties portālam "Rutks" un citiem medijiem, cilvēki uzzina par mūsu problēmu un kāds arī palīdz. Vēl nepieciešamas vismaz četras zāļu devas."

Tatjana katru trešo nedēļu brauc uz Rīgas Austrumu slimnīcas Onkoloģijas centru pie onkoloģes ķīmijterapeites Evas Vecvagares, lai saņemtu zāles. Tās ievada vēnā, un procedūra ilgst apmēram 30–40 minūtes.

Zāles palīdz vienkārši fantastiski. No plaušām metastāzes ir pazudušas, aknās un liesā samazinājušās uz pusi.
Jana, Tatjanas meita
Tatjanas meita stāsta, ka par spīti nopietnajai slimībai, mamma pašlaik jūtas ļoti labi, ir enerģijas un dzīvesspara pilna. "Mamma brauc ar mums uz mežu lasīt ogas, sēņojam. Rušinās dārzā. Katru dienu brauc ar riteni, pieskata mazmeitu Martu, kamēr es strādāju. Arī ar suni pastaigājās. Visu dara kā parasts, normāls, vesels cilvēks. Mamma ir optimistiski noskaņota, jo zāles uzrāda labus ārstēšanās rezultātus," tā Jana, kura visiem spēkiem cenšas atrast līdzekļus, lai mamma ārstēšanos varētu turpināt.
Foto: Privātais arhīvs

Viņa stāsta, ka arī Tatjanas ārste priecājas, redzot pozitīvus rezultātus. "Pirms mēneša saņēmām lielo analīžu rezultātus. Plaušas ir tīras, vairs nav saskatāmi veidojumi. Liesā un aknā audzēja metastāzes ir samazinājušās uz pusi. Tas tika panākts ar sešām medikamenta devām." Pagaidām Tatjanas ārste atturoties prognozēt, cik tieši zāļu devas Tatjanai vēl varētu būt nepieciešamas, taču rezultāti vieš cerības.

Jau vēstīts, ka Tatjana 32 gadus nostrādājusi Siguldas bērnudārzā "Pīlādzītis" par pavāri, izaudzinājusi dēlu un meitu, kuri abi kļuvuši par farmaceitiem. Vēl pirms četriem gadiem viņa kopā ar vīru, meitu un mazmeitiņu dzīvoja sakārtotu un laimīgu dzīvi Siguldā. Strādāja, rosījās dārzā, pieskatīja mazmeitiņu. Taču, kad Tatjana, meitas mudināta, nolēma pārbaudīt aizdomīgu dzimumzīmi un izdzirdējusi ārsta slēdzienu, dzīve piepeši pārvērtusies ļaunā murgā – melanoma, ļaundabīgs ādas audzējs, turklāt ar metastāzēm.

Tatjana vērsusies pēc palīdzības Nacionālajā Veselības dienestā, taču tur viņai atbildēts, ka valsts katru medikamenta devu var līdzfinansēt vien 790,47 eiro apmērā, jo zāles nav iekļautas kompensējamo medikamentu sarakstā.
Šo četru gadu laikā Tatjana pārcietusi piecas smagas operācijas, saņēmusi imūnterapiju, izmēģinājusi arī dažādas netradicionālas metodes, sākot no bebru dziedzeru uzlējuma līdz balto āmuļu indi saturošam līdzeklim, taču slimība nepielūdzami turpinājusi progresēt.

Ārstu konsīlijs lēmis par turpmāko ārstniecību ar medikamentiem, kas satur aktīvo vielu pembrolizumabu. Problēma vien tāda, ka viena medikamenta deva izmaksā 6071,13 eiro, un tā jāinjicē katru trešo nedēļu.

Foto: Privātais arhīvs

Tatjana vērsusies pēc palīdzības Nacionālajā Veselības dienestā, taču tur viņai atbildēts, ka valsts katru medikamenta devu var līdzfinansēt vien 790,47 eiro apmērā, jo zāles nav iekļautas kompensējamo medikamentu sarakstā. Tas nozīmē, ka ģimenei pašai jāpiemaksā 5280,66 eiro.

"Mamma zāles ļoti labi panes, blakusparādību nav – mati nekrīt, nekas nesāp, vemšanas nav. Tās ir vienīgās zāles, kas palīdz pie metastātiskās melanomas, kad ir BRAF gēna negatīvā mutācija. Ļoti žēl, ka vienīgās zāles, kas mammai palīdz, bez kurām cilvēks nevar izdzīvot, mūsu valsts neapmaksā. Vācijā, Anglijā, Itālijā un citur šīs zāles cilvēks saņem bez maksas," stāsta meita.

Ļoti žēl, ka vienīgās zāles, kas mammai palīdz, bez kurām cilvēks nevar izdzīvot, mūsu valsts neapmaksā.
Pati Tatjana saka, ka vēl ļoti grib dzīvot un būt kopā ar saviem mīļajiem. Sašļukt un padoties slimībai viņa negrasās, paužot cerību, ka saņems atbalstu savā nebūt ne vieglajā cīņā ar smago slimību.

Ziedošanas iespējas

Ziedot Tatjanai visvienkāršāk iespējams "Ziedot.lv" mājaslapā – šeit.

Var arī pārskaitīt šādi:

Fonds "Ziedot.lv"

Reģ.nr.: 40008078226

Noteikti jānorāda mērķis: Palīdzība Tatjanai Bičikai

Banku konti:

  • Swedbank: LV95HABA0551006150241, bankas kods: HABALV22
  • SEB: LV86UNLA0050014286045, bankas kods: UNLALV2X
  • Nordea: LV19NDEA0000082343510, bankas kods: NDEALV2X
  • Citadele: konta nr: LV64PARX0012713470002, bankas kods: PARXLV22
  • Norvik Banka: LV42LATB0002010114928, bankas kods: LATBLV22
  • DNB Banka: LV53RIKO0002013321645, bankas kods: RIKOLV2X
  • Latvijas pasts: LV05LPNS0001003230983

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!