Foto: F64

Šoreiz vēlējos dalīties ar savu pieredzi par kādu aplikāciju, ko nesen "nolādēju" savā iPhone. Lai gan dažādas ūdens dzeršanas aplikācijas nav mazums, šoreiz mana izvēle krita par labu "WaterBalance". Aplikācija piedāvā redzēt, kāds ir organisma ūdens balanss un cik tas ir piepildīts ar nepieciešamo šķidrumu, piemērojot individuāli to katra svara, garuma un dzimuma un vecuma īpatnībām.

Atskaite sākas katras dienas sākumā no plkst. 00.00 līdz pusnaktij. No rīta, kad ceļamies, aplikācija atgādina pamodināt organismu ar glāzi ūdens un, ja vairākas stundas savu ūdens dzeršanu neesat atjaunojuši, arī tad WaterBalance uz ekrāna dos ziņu! Dienas laikā, atzīmējot, cik ūdens vai citu šķidrumu uzņemts, ieprogrammētais cilvēciņš vai nu piepildās vai dehidrējas.

Protams,  katrs esam dažādi - katram ir savi līdzekļi,kas palīdz vairāk vai mazāk. Man šī aplikācija palīdz saprast, cik dehidrēts ir mans organisms un cik daudz ūdens tam ir vēl nepieciešams. Tāpat tā vienkārši organizē daudz vairāk un biežāk dzert. Vēl vairāk dzert ūdeni man palīdz arī piemērota pudele vai mājās - glāze ar salmiņu, kad 400ml tiek izdzerti ļoti vienkārši, ērti un ātri. Tas ir arī labs triks kā bērniem daudz vienkāršāk iedzert ūdeni. 

Aplikācija dod iespēju arī atzīmēt, cik daudz citus šķidrumus esat dienas laikā izdzēruši, jo gan tēja,gan kafija, alkohols un dažādi gāzētie dzērieni liek mums uzņemt vairāk ūdeni. Dzerot šādus dzērienus, organisms papildus tērē ūdens rezerves, lai sašķeltu un saprastu uzņemtā šķidruma informāciju, piemēram, lai kompensētu divas glāzes vīna ir jāizdzer litrs ūdens! Tas savukārt liek saprast, ka visi šie dzērieni ir nevēlami, nav nepieciešami, un pavisam dabīgi ļauj no tiem atteikties. Turklāt, ja ūdens ir uzņemts pietiekamā daudzumā, citi dzērieni nemaz neprasās!

10 fakti par ūdeni

Veselīgi. Ir tādi dzērieni, kas palielina ūdens balansu jūsu organismā un ir tādi, kas to samazina - kafija, tēja, alkohols.

Smadzenes satur 90% ūdens. Ja ūdens daudzums nav pietiekams, prāta darba spējas ir izsmeltas un tas ietekmē arī visa pārējā organisma darbību. Bieži arī galvassāpju cēlonis var būt dehidrācija organismā. Ja nepietiekami dzeram ūdeni- tiek ietekmēta asisnsvadu darbība un arī smadzenes netiek pietiekoši apasiņotas un līdz ar to tās nespēj funkcionēt pilnvērtīgi. 

Ja ūdeni dzeram pietiekošā daudzumā, tas uztur ādu skaistu un svaigu.

Kad organisms ir pietiekoši uzņēmis šķidrumu, arī iekšējie orgāni var pilnvērtīgi pildīt savu darbu. Aknas sašķeļ uzņemtos taukus un palīdz nierēm tos izvadīt no organisma, tādā veidā tiek kontrolēts svars un uzveiktas tā problēmas.

Ūdens attīra organismu, izvadot sārņus un toksīnus  no organisma. Tā uzlabojas arī imūnsistēma, jo tai atliek vien tikt galā ar baktērijām un vīrusiem.

Arī naktī guļot organisms paterē uzņemto ūdens daudzumu, tādēļ no rīta ir ļoti svarīgi sākt savas gaitas, to atjaunojot un iedzerot glāzi ūdens, kas atjauno ūdens balansu organismā.

Slāpes un izsalkums ir praktiski idenstiski smadzeņu signāli. Bieži, kad šķiet, ka esam izsalkuši, patiesībā organisms gluži vienkārši ir izslāpis pēc ūdens.

Ūdens nogādā uzņemtās uzturvielas līdz šūnām, nodrošinot piegādi un to apmaiņu starp tām. Tikai ūdens spēj palīdzēt organismam absorbēt ūdenī šķīstošos vitamīnus (piem. C un B grupas vitamīnus).

Ūdens dehidrācija organismā izraisa ķermenī tādus pašus procesus, kad esat stresa situācijās, tādēļ bieži arī atrodoties normālā miera stāvoklī varat sajust stresu, kas būtiski ietekmē organisma veselību un var izraisīt dažādas slimības un problēmas. 

Karstā laikā un pie aktīvas slodzes, kad organisms dehidrējas, izdalot sviedrus, ūdens ir jāuzņem vairāk, jo šis svarīgais balanss tiek ietekmēts un mazinās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!