Foto: Shutterstock

Pirms trim gadiem, 2012. gadā, Nacionālajā veselības dienestā ir apstiprināta aknu transplantācijas metode - kā jānotiek operācijai, kas jādara un kādas zāles ir jālieto. Diemžēl jau vairākus gadus šī operācija nav iekļauta pakalpojumu sarakstā, un Latvijā to neveic ne, maksājot valstij, ne par paša pacienta līdzekļiem. Tātad, pat, ja cilvēkam ir nepieciešamie līdzekļi, operāciju nav iespējams veikt. Kaimiņvalstīs transplantāciju veic jau kopš 2009. gada. Aiz likumiem un skaitļiem noslēpti ir cilvēki, kuri cīnās ar smagām slimībām un kuru dzīve ir sabojāta neatgriezeniski. Vai ir aizmirsts par pašu galveno - cilvēcību?

"Rutks.lv" aicināja uz sarunu Ilzi (vārds mainīts), kurai ir viena no tiem cilvēkiem, kam nepieciešama aknu transplantācija. Viņa daudzus gadus strādājusi tirdzniecībā, bet tagad slimības dēļ ir spiesta nīkt mājās un uz darbu vairs doties nedrīkst. Sieviete stāsta, kā tas ir - 12 gadus ik dienas cīnīties ar smagām veselības problēmām, ko nākas ziedot un aizmirst, gaidot iespēju kļūt veselai tepat Latvijā.

Transplantācija ir vienīgā iespēja

"Viss sākās bērnībā, kad mamma mani veda uz bērnu dārzu un pamanīja, ka man sāp kreisais sāns. Tad, protams, nebija sonogrāfijas, vienīgais, kas bija - rentgens. To uztaisot, ārsti teica, ka man ir trīs nieres - kreisajā pusē divas, tās atrodas viena uz otras, abas strādā un nekādas liekas veselības problēmas nerada. Tā arī, pieņemot šo faktu, nodzīvoju līdz 26 gadu vecumam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!