Foto: PantherMedia/Scanpix

Pašlaik ievēro diētu un visādi citādi centies atbrīvoties no liekā svara? Droši vien nebūsi sajūsmā, to uzzinot, bet ir vismaz 10 veidi, kā pavisam droši likt diētai izgāzties ar lielu blīkšķi un nenest cerēto efektu. Lūk, 10 lielākie "grābekļi", uz kuriem tievētgribētāj atkal un atkal mēdz uzkāpt! Iepazīsties ar tiem un met līkumu.

Kāpēc tik bieži paklūpam ceļā uz slaidu augumu? Pie visa vainīgi ieradumi. No tiem atbrīvoties ir ļoti grūti, vēstī portāls "VeryWell", kas apkopojis izplatītākās kļūdas, kas liek diētai piedzīvot fiasko. Palūko, vai starp tām nav arī tavu klupšanas akmeņu!

Neapzinātā ēšana

Dažs tīri neapzināti ķeras pie saldiem našķiem, kad jūtas skumji vai moka satraukums. Kādam atkal roka pati sniedzas pēc dažādiem sāļajiem kraukšķiem, kad vienkārši ir garlaicīgi. Slāpējot savas nepatīkamās emocijas ar ēdienu, cilvēks nevilšus apēd vairāk, nekā viņam nepieciešams, un bieži vien pat pārēdas. Ja arī sevi esi pieķēris, automātiski ieslidinot roku čipsu vai saldumu pakā, kurai esi zvērējis nepieskarties, vai arī slīcinot bēdas kolā vai citā saldā limonādē, pienācis laiks saprast, kas tevi mudina uz neapzināto ēšanu.

Iespējams, risinājums ir pavisam vienkāršs – neapzinātā ēšana jāaizvieto ar citu aktivitāti, piemēram, jādodas paskriet vai vienkārši pastaigāties svaigā gaisā. Vai vismaz jāaizvieto neveselīgās uzkodas ar grieztiem dārzeņiem vai augļiem. Taču ļoti iespējams arī, ka neapzinātās ēšanas pamatā ir krietni samezglojušās emocionālas problēmas un nepieciešama profesionāla – psihologa vai psihoterapeita – palīdzība.

Vienas salātlapas

Foto: Shutterstock

Ļoti izplatīts iemesls tam, kāpēc notievēt kā neizdodas, tā neizdodas, ir ārkārtīgi drastiska diēta. Ja tevis izvēlētā diēta paredz iztikt no ļoti vienveidīga uztura (teiksim, tikai griķiem) vai izslēgt no ēdienkartes daudzas produktu grupas, tai ir ļoti grūti ilgstoši pieturēties. Pajautā jebkuram, kurš ir izmēģinājis, piemēram, greipfrūtu diētu vai sulu kūri.

Daudzas mazkaloriju diētas nenodrošina organismu ar visām tam nepieciešamajām uzturvielām, kā iespaidā katastrofāli trūkst spēka un enerģijas, dažam arī sāp galva, kas ir vēl viens iemesls, kāpēc daudzi noraujas. Ja diētas ievērošana rada šādu diskomfortu, ir grūti tikt galā ar darbu un citiem ikdienas pienākumiem, tādēļ cilvēks nereti nolemj mest tievēšanai mieru.

Nav prāta darbs ikdienas ēdienkarti ierobežot līdz 1200 vai pat mazāk kilokalorijām, jo tik drastiskas diētas, lai gan it kā ļauj atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, parasti izraisa bumeranga efektu – svars pēc laika atgriežas, turklāt ar uzviju. Lieta tāda, ka, ievērojot tik stingru diētu, sarūk ne tikai tauku slānis, bet arī izdilst muskuļi.

Kā zināms, viens kilograms muskuļu, cilvēkam pat esot miera stāvoklī, dienā sadedzina 12 kilokalorijas, kamēr viens kilograms tauku – vien četras kilokalorijas. Līdz ar to, sarūkot muskuļu masai, organisma vielmaiņa kļūst lēnāka. Rezultātā tavs ķermenis dedzina mazāk kaloriju un, atgriežoties pie vecajiem, ne pārāk veselīgajiem ēšanas paradumiem, liekais svars ātri ir atpakaļ. Turklāt pēc šādas diētas cilvēks bieži vien ēdienam metas virsū kā izbadējies vilks.

Neplānots nogurums

Foto: PantherMedia/Scanpix

Gandrīz visi, kas ievēro diētu, ātrāk nogurst. Parasti ēdienkartes iegrožošana kādā brīdī arī izraisa stresu, neapmierinātību un pārmērīgu emocionalitāti. Tas ir normāli, jo atbrīvošanās no liekā svara tiešām nav nekāda vieglā pastaiga. Tomēr ļoti daudzi, sākot ievērot diētu, ne ar ko tādu nerēķinās, un nogurums izrādās nopietns šķērslis daudziem plāniem. Ja vēl pienāk brīdis, kad svara zudums uz mirkli apstājas (kam vienkārši jātiek pāri!), cilvēks tievēšanai diezgan ātri atmet ar roku, pārliecināts, ka diēta nekam neder.

Pirms ķeries pie tievēšanas, tev jāsagatavojas tam, ka diēta izraisīs zināmu nogurumu.

Mokas vienatnē

Foto: Shutterstock

Jebkas sokas grūtāk, ja to dari vienatnē, bez citu atbalsta. Svara zaudēšana tam ir lielisks piemērs. Pētījumi liecina, ka atbrīvošanās no liekā svara labāk sokas tiem, kuri saņem emocionālu atbalstu. To, stāstot par saviem centieniem, vari saņemt no ģimenes locekļiem, draugiem vai varbūt kolēģiem. Ja nevēlies to pārlieku afišēt vai baidies tikt nesaprasts, tādos portālos kā "Cālis.lv" un "Facebook" ir atrodamas dažādu diētu ievērotāju diskusiju grupas, kur cilvēki dalās savā pieredzē, stāsta par savām sekmēm un atbalsta cits citu. Tur noteikti atradīsi līdzīgi domājošos, kam ir tādas pašas problēmas kā tev.

Brokastu izlaišana

Foto: PantherMedia/Scanpix

Daudzi kā vienu no notievēšanas paņēmieniem izmanto brokastu izlaišanu, taču tas diemžēl darbojas pilnīgi pretēji. Ja vēlies atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, brokastis ir pati svarīgākā ēdienreize. Tās lielā mērā noteiks, vai tev izdosies atbrīvoties no liekā svara vai ne.

Brokastīm vajadzētu būt šķiedrvielām un/vai olbaltumvielām bagātīgām, jo tad tās gādās par sāta sajūtu līdz pat pusdienlaikam. Derēs gan klasiskā auzu pārslu putra (labs šķiedrvielu avots), gan jogurts ar augļiem (olbaltumvielu avots).

Nepaklūpi gan uz cita grābekļa, domājot, ka brokastīs vari ēst, ko un cik vien daudz gribi un šīs kalorijas, kā saka, neskaitīsies vai sadegs kā uz burvja mājienu, lai ko tu darītu. Jā, brokastīs uzņemtās kalorijas organisms var dedzināt visas dienas garumā, tādēļ brokastis var būt bagātīgākas nekā vakariņas, bet, ja dienas gaitā maz kustēsies, enerģijas ražošanai neizmantotās kalorijas no ļoti bagātīgām brokastīm un pārējām ēdienreizēm organisms noguldīs tauku rezervēs. Vienmēr jāņem vērā formula – liekais svars veidojas, ja uzņem vairāk kaloriju, nekā dienas gaitā spēj iztērēt.

Uztura speciālistes Gitas Ignaces viedokli par to, kāpēc svarīgi ieturēt brokastis, ja vēlies notievēt, lasi šeit.

Kur ir tava uztura dienasgrāmata?

Foto: Shutterstock

Ja tu īsti neseko līdzi tam, ko un cik daudz ēd, iespējamība, ka tev veiksmīgi izdosies zaudēt svaru, ir gandrīz līdzvērtīga nullei. Tādēļ ļoti ieteicams ieviest uztura dienasgrāmatu. Ideāli būtu, ja tu jau pirms diētas uzsākšanas pierakstītu visu, ko un cik daudz apēd – aptuveni 10 dienas.

Tad pēc tam tu varēsi redzēt, cik aptuveni daudz dienā no savas ierastās ēdienkartes esi nogriezis un vai tas veicina svara zudumu, vajadzības gadījumā sevi iegrožojot vēl mazliet.

Nereāli mērķi

Foto: Shutterstock

Ķeroties pie diētas ievērošanas, daudzi nosprauž pavisam nereālistiskus mērķus. 5 vai pat 10 kilogrami divās nedēļās? Diez vai tas, ievērojot veselībai draudzīgu diētu, vispār ir iespējams! Sasapņojoties, ka liekie kilogrami žigli jo žigli ripos prom cits pēc cita, ieraugot reālo progresu, var pamatīgi sašļukt dūša, sak, man nekas nesanāk! Ja arī, pakļaujot savu ķermeni īpaši drastiskai diētai, izdodas panākt tik strauju svara zudumu, tam parasti seko tā dēvētais bumeranga efekts – pārtraucot diētu, liekais svars pamazām atgriežas, turklāt ar uzviju. Par veselīgu svara zudumu tiek uzskatīti 2–3, maksimums 4 kilogrami mēnesī.

Svēršanās ik dienu

Foto: PantherMedia/Scanpix

Kas ir labākais veids, kā likt noplakt entuziasmam atbrīvoties no liekajiem kilogramiem? Svērties katru dienu! Ķermeņa svars dienas gaitā ikvienam svārstās te uz vienu, te uz otru pusi – ieturot maltīti, dzerot, apmeklējot mazmājiņu… Dienas laikā svara zudums noteikti nebūs tik ievērojams, tāpēc šo ikdienišķo svara svārstību dēļ, svari pat var parādīt lielāku ciparu nekā iepriekšējā dienā. Dažs acumirklī nokar galvu, sak, es cenšos, bet rezultāta nav! Daudziem ar šādu vilšanos pietiek, lai atmestu tievēšanai ar roku.

Tā vietā sveries reizi nedēļā, vēlams vienā un tajā pašā dienā un laikā. Atceries – pilnīgi normāls svara zudums ir 0,5 līdz viens kilograms nedēļā.

Forsēšana ar treniņiem

Foto: Shutterstock

Pārtrenēšanās var novest līdz spēku izsīkumam uz ilgu laiku, kura dēļ treniņus nāksies izlaist un tas, protams, nenāks par labu slaidajai līnijai. Ja trenējies pārāk bieži un pārāk daudz, ir arī lielāks risks gūt traumas, bet tās piespiedu kārtā uz kādu laiku noved pie mazkustīga dzīvesveida, kas ir liekā svara labākais draugs.

Ņem vērā, ka, ievērojot diētu, organismam jau tā ir mazāk spēka, tādēļ ar fiziskajām aktivitātēm, īpaši ja ar tām līdz šim esi bijis uz "Jūs", nevajag pārforsēt, lai arī tās bez šaubām ir vajadzīgas. Vislabāk vismaz sākumā treniņu – vai tā būtu fitnesa nodarbība vai skrējiens – ieplāno katru otro dienu, lai organisms pagūst atjaunoties.

Uzvaras svinēšana

Foto: Shutterstock

Ja cītīgi pieturies pie diētas, tev pamazām noteikti izdosies sasniegt savu mērķi. Kad tas būs noticis, to, protams, gribēsies nosvinēt. Un šajā mirklī ļoti daudzi pieļauj kļūdu – pilnīgi palaižot grožus vaļā un sarīkojot sev lielas dzīres, proti, atļaujot sev ēst visu, kas iepriekš bijis liegts. Našķošanās ar aizliegtajiem "augļiem" bieži vien ievelkas.

Kad esi ieguvis vēlamo svaru, tev nevajadzētu atgriezties pie neveselīgajiem ēšanas ieradumiem un atmest fiziskās aktivitātes, citādi liekais svars drīz vien atkal būs atpakaļ. Sevi par sasniegumiem labāk apbalvo ar jaunu, skaistu apģērbu vai, vēl labāk, sporta tērpu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!