Foto: Shutterstock
Saldumi ne tikai ir garšīgi, bet arī ikreiz sniedz spēju enerģijas pieplūdumu, nomierina un uzlabo omu, tādēļ nav nekāds brīnums, ka daudzi no mums ar tiem mēdz pārlieku aizrauties. Kūciņa, šokolādes batoniņš vai pudelīte kolas kalpo kā glābšanas riņķis un iepriecinājums brīžos, kad jūtamies nomākti vai saguruši. Tomēr, neraugoties uz saldumu nenoliedzamajām pozitīvajām īpašībām, tas, ka aizraušanās ar tiem var novest ne tikai pie liekā svara, bet arī imunitātes pazemināšanās un biežas slimošanas, ir balta patiesība.

Ja organismā iekļūst nelabvēlīgi mikroorganismi, tos apturēt gluži kā policistu vienība nekavējoties steidzas leikocīti jeb baltie asinsķermenīši. Tie sagrābj baktērijas vai vīrusus un iznīcina, neļaujot tiem izplatīties pa organismu un izraisīt iekaisumu vai slimību.

Liela cukura daudzuma uzņemšana ar ēdienu vai dzērienu gandrīz paralizē baltos asinsķermenīšus, neļaujot tiem pasargāt organismu no slikto mikroorganismu iebrukuma.

Foto: Shutterstock

Kolumbijas Universitātes Veselības dienesta (Health Services at Columbia University) veiktā pētījumā secināts, ka, īsā laika posmā uzņemot 100 gramus jeb aptuveni 10 ēdamkarotes cukura – aptuveni tik daudz ir litra pudelē limonādes – baltie asinsķermenīši kļūst par 40 procentiem vājāki un mazāk efektīvi baktēriju un vīrusu neitralizēšanā, vēstī "Heathscience".

Viena šāda našķošanās reize var izsist imūnsistēmu no ierindas pat uz piecām stundām. Kamēr imūnsistēma ir nomākta, vīrusi un baktērijas var teju brīvi izplatīties un vairoties. Ar cukura dāvāto laiku baktērijām vai vīrusiem pilnīgi pietiks slimības ierosināšanai.

Tas, ka izdzer litru limonādes vai iztukšo turziņu konfekšu, var būt izšķirošais faktors, kādēļ tava imūnā sistēma nenoreaģē un sākas, piemēram, saaukstēšanās, kakla iekaisums vai zarnu infekcija. Tādēļ saldumus ieteicams lietot ar mēru, jo īpaši saaukstēšanās sezonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!