Foto: Shutterstock

Jau ilgi centies atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, taču tas nekādi neizdodas? Ir vismaz astoņi "grābekļi", uz kuriem ir risks uzkāpt katram tievētājam. Pats trakākais ir tas, ka liela daļa no tiem, gluži pretēji, tiek uzskatīti par palīgiem cīņā pret lieko svaru, lai gan patiesībā tā veidošanos veicina. "Rutks" apkopoja izplatītākās tievētāju kļūdas, kuras novērst nemaz nav grūti. Vajag tikai saprast, ka tās ir kļūdas.

Pusdienas šodien neēdīšu

Maltīšu izlaišana nav ceļš uz slaidu augumu, bet tieši otrādi. Tie, kuri izlaiž brokastis vai pusdienas, nākamajā ēdienreizē bieži vien ēd kā par diviem, turklāt biežāk dod priekšroku neveselīgām uzkodām, kas ātri sniedz enerģiju.

Ēst ieteicams piecas reizes dienā ik pēc trīs stundām. Tas nozīmē – trīs pilnvērtīgas ēdienreizes un divas nelielas uzkodu reizes, piemēram, vienā no tām var apēst augli, bet otrajā izdzert glāzi kefīra.

Ja ķermenis nesaņem pārtiku četras, piecas stundas, iedarbojas aizsargmehānisms – palēninās vielmaiņa, citiem vārdiem, ķermenis ieslēdz taupības režīmu un sāk veidot rezerves.

Ieturot regulāras maltītes, tiek uzturēts normāls cukura līmenis asinīs, kas neļaus izveidoties "vilka" apetītei un atturēs tevi no pārēšanās, kad sekos nākamā ēdienreize. Labāk ēst biežāk, bet mazākām porcijām.

Savelkam jostu tā kārtīgi

Foto: Shutterstock

Ļoti izplatīts iemesls tam, kāpēc notievēt kā neizdodas, tā neizdodas, ir ārkārtīgi drastiskas diētas izvēle. Ja tevis izvēlētā diēta paredz burtiski badoties vai iztikt no ļoti vienveidīga uztura (teiksim, tikai griķiem), tai ir ļoti grūti ilgstoši pieturēties. Pajautā jebkuram, kurš ir izmēģinājis, piemēram, greipfrūtu diētu vai sulu kūri.

Daudzas mazkaloriju diētas nenodrošina organismu ar visām tam nepieciešamajām uzturvielām, kā iespaidā katastrofāli trūkst spēka un enerģijas, dažam arī sāp galva, kas ir vēl viens iemesls, kāpēc daudzi noraujas. Ja diētas ievērošana rada šādu diskomfortu, ir grūti tikt galā ar darbu un citiem ikdienas pienākumiem, tādēļ cilvēks nereti nolemj mest tievēšanai mieru.

Nav prāta darbs ikdienas ēdienkarti ierobežot līdz 1200 vai pat mazāk kilokalorijām, jo tik drastiskas diētas, lai gan it kā ļauj atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, parasti izraisa bumeranga efektu – svars pēc laika atgriežas, turklāt ar uzviju. Lieta tāda, ka, ievērojot tik stingru diētu, sarūk ne tikai tauku slānis, bet arī izdilst muskuļi.

Kā zināms, viens kilograms muskuļu, cilvēkam pat esot miera stāvoklī, dienā sadedzina 12 kilokalorijas, kamēr viens kilograms tauku – vien četras kilokalorijas. Līdz ar to, sarūkot muskuļu masai, organisma vielmaiņa kļūst lēnāka. Rezultātā tavs ķermenis dedzina mazāk kaloriju un, atgriežoties pie vecajiem, ne pārāk veselīgajiem ēšanas paradumiem, liekais svars ātri ir atpakaļ. Turklāt pēc šādas diētas cilvēks bieži vien ēdienam metas virsū kā izbadējies vilks.

Ķeroties pie diētas ievērošanas, daudzi nosprauž pavisam nereālistiskus mērķus. 5 vai pat 10 kilogrami nedēļā? Diez vai tas, ievērojot veselībai draudzīgu diētu, vispār ir iespējams! Sasapņojoties, ka liekie kilogrami kusīs kā sniegs pavasara saulītes staros, ieraugot reālo progresu, var pamatīgi sašļukt dūša, sak, man nekas nesanāk!

Ja arī, pakļaujot savu ķermeni īpaši drastiskai diētai, izdodas panākt tik strauju svara zudumu, tam parasti seko tā dēvētais bumeranga efekts – pārtraucot diētu, liekais svars pamazām atgriežas, turklāt ar uzviju. Par veselīgu svara zudumu tiek uzskatīti 2–3, maksimums 4 kilogrami mēnesī.

Tagad tāāā sportošu

Foto: Shutterstock

Visu laiku sportošanai savā dzīvē nevarēji atrast laiku, bet tagad piepeši uz sporta klubu ej katru dienu un darbojies līdz spēku izsīkumam? Pārtrenēšanās var novest līdz spēku izsīkumam un muskuļu sāpēm uz ilgu laiku, kā dēļ treniņus nāksies izlaist un tas, protams, nenāks par labu slaidajai līnijai. Ja trenējies pārāk bieži un pārāk daudz, ir arī lielāks risks gūt traumas, bet tās piespiedu kārtā uz kādu laiku noved pie mazkustīga dzīvesveida, kas ir liekā svara labākais draugs.

Ņem vērā, ka, ievērojot diētu, organismam jau tā ir mazāk spēka, tādēļ ar fiziskajām aktivitātēm, īpaši ja ar tām līdz šim esi bijis uz "Jūs", nevajag forsēt, lai arī tās bez šaubām ir vajadzīgas.

Svari – labākais draugs

Foto: Shutterstock

Kas ir labākais veids, kā likt noplakt entuziasmam cīņā ar liekajiem kilogramiem? Svērties katru dienu vai pat vairākas reizes dienā! Ķermeņa svars dienas gaitā ikvienam svārstās te uz vienu, te uz otru pusi – ieturot maltīti, dzerot, apmeklējot mazmājiņu…

Dienas laikā svara zudums noteikti nebūs tik ievērojams, tāpēc šo ikdienišķo svara svārstību dēļ svari pat var parādīt lielāku ciparu nekā iepriekšējā dienā. Dažs acumirklī nokar galvu, sak, es cenšos, bet rezultāta nav! Ne vienam vien ar šādu vilšanos pietiek, lai atmestu tievēšanai ar roku.

Tā vietā sveries reizi nedēļā, vēlams vienā un tajā pašā dienā un laikā. Atceries – pilnīgi normāls svara zudums ir 0,5 līdz viens kilograms nedēļā.

Viegluma un labsajūtas gaidas

Foto: Shutterstock

Slaids augums nav nekas nesasniedzams, tomēr tas nenāk viegli! Ja gaidi, ka, sākot ievērot diētu, pašsajūta acumirklī uzlabosies un pārņems viegluma sajūta, tad – velti. Gandrīz visi, kas ievēro diētu, jūt nogurumu un bezspēku. Organisms protestē un cenšas notaupīt savas tauciņu rezerves, lieki spēkus netērējot. Šim posmam vienkārši ir jātiek pāri.

Ēdienkartes iegrožošana arī kādā brīdī arī izraisa nervozitāti, trauksmi un vieglu aizkaitināmību. Tas ir normāli, jo atbrīvošanās no liekā svara tiešām nav nekāda vieglā pastaiga.

Ļoti daudzi, sākot ievērot diētu, ne ar ko tādu nerēķinās. Nogurums, kā arī trauksmainība izrādās pārāk nopietni šķēršļi daudziem plāniem. Ja vēl pienāk brīdis, kad svara zudums uz mirkli apstājas (arī tam vienkārši jātiek pāri!), cilvēks tievēšanai diezgan ātri atmet ar roku, pārliecināts, ka diēta nekam neder.

Pirms ķeries pie tievēšanas, jāsagatavojas tam, ka diēta izraisīs zināmu nogurumu.

Visu vai neko

Foto: Shutterstock

Daudzi turas pie pārliecības – lai notievētu, jāsporto regulāri un visu laiku jāēd veselīgi, un, ja sanāk dažādas atkāpes no šī plāna, pārējiem pūliņiem nav nekādas jēgas. Nespējot īstenot šādu perfekto notievēšanas plānu, cilvēks atmet ar roku it visam.

Dzīve ir dzīve – ne vienmēr viss norit kā pa diedziņu. Te jāaizkavējas darbā, te bērns saslimst, te automašīna salūst un treniņu neizdodas pagūt. Nekreņķējies par šādiem misēkļiem, bet turpini uzsākto tikpat cītīgi, darot to, ko attiecīgajā dienā vari izdarīt. Nepaguvi uz treniņu? Aiziesi rīt! Tā vietā, lai mocītos sirdsapziņas pārmetumos, šajā dienā centies pievērst lielāku uzmanību uzņemto kaloriju daudzumam.

Laika ekonomēšana uz miega rēķina

Foto: PantherMedia/Scanpix

Reizēm šķiet, ka diennaktī nav pietiekami daudz stundu, lai visu paspētu un izdarītu. Tas mudina palikt nomodā līdz vēlai naktij vai arī mosties agrāk no rīta, lai vēl ko varētu pagūt izdarīt.

Par optimālu miega ilgumu uzskata septiņas stundas. Ja miegam atvēli mazāk laika, tas visbiežāk dienas laikā atspēlējas enerģijas trūkumā, domāšanas gausumā un grūtībās koncentrēties, kā arī apetītes pieaugumā.

Apetītes pieaugumam ir zinātnisks pamatojums. Pierādīts, ka miega trūkuma ietekmē organismā pastiprināti izdalās apetītes hormons grelīns un mazāk izstrādājas sāta hormons leptīns. Līdz ar to, guļot pārāk maz, risks aptaukoties pieaug. Turklāt daudzi enerģijas trūkumu un nespēku kompensē ar cukurotiem gardumiem vai trekniem ēdieniem, lai tikai izturētu dienu, rezultātā uzņemot pārāk daudz kaloriju.

Gatava ēdiena iegāde

Foto: LETA

Diena tik saspringta, ka nav laika ēst gatavošanai? Tipiska rīcība – ieskriet lielveikalā un paņemt kaut ko no gatavo ēdienu nodaļas. Diemžēl visbiežāk tas ir kā pirkt kaķi maisā, jo nevar zināt, kas ēdiena gatavošanā izmantots. Piemēram, pēc izskata diētiskajos dārzeņu salātiņos var būt ļoti daudz eļļas un trekns siers, kā ietekmē tie nemaz tik diētiski nav.

Svētdienā velti kaut pāris stundu, lai pagatavotu lielu katlu zupas, uzvārītu pavairāk griķu, pagatavotu gaļu ar dārzeņiem vai citu veselīgu ēdienu, ar ko pietiktu vairākām reizēm.

Gatavie ēdieni var glabāties ledusskapī diezgan ilgi, un tev nebūs jāraizējas, ka laika trūkuma dēļ neko sakarīgu nevari pagūt pagatavot. Vismaz nedēļas pirmajā pusē tev būs ko likt galdā saviem mīļajiem un varēsi vairāk laika atvēlēt sev.

Lai ēdiens neapniktu, ikreiz tam klāt var pagatavot kādus citus fiksos salātiņus, kas mainīs garšu buķeti.

Raksta tapšanā izmantota informācija no "VeryWell", "Health", "Prevention" un "Zdorovie".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!