Foto: Shutterstock
Zilumi katram mēdz veidoties atkarībā no situācijas – citam ātrāk, bet citam tie veidojas vien ļoti retos gadījumos. Tomēr, zilumiem parādoties, tie var būt traucēklis, lai uzvilktu īsākas kleitas, šortus vai kreklus. Tomēr ir dažādi risinājumi, kā ar tiem cīnīties un pasteidzināt to izzušanu pavisam.

Kāpēc rodas zilumi?

Zilumus izraisa kāds trieciens, kas ir bijis pietiekami spēcīgs, lai traumētu mazos asinsvadus zem ādas. Asins noplūst no šiem mazajiem asinsvadiem un iesūcas apkārtējos audos. 

Uz ādas zilumi parasti parādās zilā vai melnā krāsā, tomēr ar laiku tie var palikt violeti, dzeltenīgi.
Parasti zilumi izzūd pēc 10 vai 14 dienām, ja netiek veikta nekāda ārstēšana. 

Ja zilumi rodas pārāk bieži un arī no vieglām traumām, iespējams, ka organismam trūkst C vitamīna. Tas stiprina kapilāru sieniņas, mazinot asins noplūdi un zilumu veidošanos. 

Lai uzņemtu C vitamīnu, uzturā jālieto, piemēram, burkāni, aprikozes, citrusaugļi, upenes, spināti, sīpolloki. 

Arī K vitamīna trūkums organismā ietekmē to, ka zilumi veidojas biežāk. Tāpēc uzturā lieto brokoļus, Briseles kāpostus, lapu salātus.

Kā paātrināt zilumu pazušanu?

Ledus kompreses

Ja uzreiz pēc trieciena traumētajai ķermeņa vietai uzliec ledu, tad tas var samazināt asins noplūšanu uz apkārtējiem audiem.

Ja pa rokai nav ledus, tad var arī samitrināt apģērba drānu zem auksta ūdens un pielikt to pie traumētās vietas, paturot apmēram 10 minūtes. 

Atdzesēšanai var izmantot arī, piemēram, saldēto dārzeņu paku, ietinot to apģērba drānā vai dvielī un pieliekot pie attiecīgās ķermeņa daļas. 

Sporta veikalos, arī aptiekās ir iespējams iegādāties elastīgas ar gēlu pildītus ledus iepakojumus, kas ir īpaši paredzēti sporta traumām. 

Pacel ievainoto vietu

Ja zilums veidojas uz kājas vai rokas, tad ieteicams šo ķermeņa daļu pacelt uz augšu. Tas samazinās asins plūsmu uz traumēto vietu.  

Atpūties

Strādājot vai aktīvi kustoties, tiek palielināta asins plūsma uz ievainoto ķermeņa daļu, un tas veicina ziluma veidošanos. Tāpēc pēc traumas vai sasituma ieteicams atpūsties.

Masē traumēto vietu

Maigi masē zilumu un vietu apkārt tam. To ieteicams darīt vairākas reizes dienā, palīdzot organismam nodrošināt normālu limfas procesu, lai zilums ātrāk pazustu. Tomēr, ja pieskaršanās zilumam izraisa sāpes, tad labāk neaiztiec to.

Pavadi laiku saulē

Arī tieši saules stari var palīdzēt ātrāk zilumam pazust. Ultravioletā gaisma sabojā bilirubīnu, kas izraisa dzeltenīgo krāsu. 

10 līdz 15 minūtes saulē būs pietiekams ilgums, lai mazinātu zilumu. 

Smērē zilumu ar pētersīļiem vai pieliec kāposta lapu

Ņem sauju svaigu pētersīļu, sasmalcini tos un liec uz ziluma, aptinot ar elastīgo saiti, tomēr neaptiniet to pārāk cieši. Pētersīļi varot samazināt ziluma radītās sāpes un var palīdzēt ātrāk tam izbalēt.

Arī kāposta lapu iesaka likt uz ziluma, lai tas ātrāk izzustu. 

Kad vērsties pēc padoma pie ārsta?

Parastus zilumus bez liekiem uztraukumiem var sadziedēt mājās. Tomēr uzmanība būtu jāpievērš gadījumiem, kad zilumi rodas pat tad, ja konkrēto ķermeņa vietu neesi traumējis. 

Arī gadījumos, ja ap ziluma vietu parādās kādas infekcijas pazīmes, piemēram, apsārtums, strutas un ir paaugstināta temperatūra, griezies pēc palīdzības pie ārsta.

Raksta veidošanā izmantoti materiāli no portāliem: wikihow.com un besthealthmag.ca.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!