Foto: PantherMedia/Scanpix

Par smēķēšanas kaitīgumu ir runāts ļoti daudz: tā ietekmē ne vien pašus cigarešu kūpinātājus, bet arī līdzcilvēkus. Ārzemju speciālisti ir secinājuši, ka smēķēšana var izraisīt vairāk nekā 40 dažādas slimības vai arī ievērojami palielināt risku ar tām saslimt. Tomēr, vai tas ir pietiekams iemesls, lai atmestu? Un kā to izdarīt?

Narkoloģe Ilze Maksima uzsver, ka, lai atmestu smēķēšanu, pats galvenais ir vēlēties to darīt. Tiesa, arī tad ne vienmēr atmešanas process ir veiksmīgs. Atbrīvošanās no atkarības ir vispusīgs darbs, kurā var tikt iesaistīti arī speciālisti. Jāpiebilst, ka papildus tradicionālajām metodēm ir pieejamas arī vairākas alternatīvas, lai atvieglotu atbrīvošanos no netikuma. Tiesa, ne visas no tām ir zinātniski pierādītas.

Smēķēšana izraisa 40 dažādas slimības un ir dārga


Foto: Shutterstock

Cilvēki mēģina atmest smēķēšanu dažādu iemeslu dēļ. Ir tādi, kas no netikuma atsakās pēc tuvinieku lūguma, citi aizdomājas par smaku, kas pēc cigaretes nokūpināšanas paliek matos, uz apģērba un ādas, tāpat smēķēšana izraisa nepatīkamu elpu un ir dārga. Vai esi izrēķinājis, cik daudz gada laikā iztērē cigaretēm? Ja katru dienu pērc jaunu paciņu, tad viena gada laikā netikums izmaksā ap 1200 eiro. Varbūt jau tagad zini, ko gribētu nopirkt par šo summu?

Noteikti nedrīkst aizmirst, ka šis ieradums izraisa virkni slimību un veselības problēmu. Jau rakstījām, ka viens no diviem smēķētājiem slimo ar smacējošo bronhītu. Slimība, kas skar pusi smēķētāju, ir tikai neliela daļiņa veselības problēmām, ko šis ieradums nes sev līdzi. "Verywell" ir apkopojis vairāk nekā 40 dažādas slimības, ko izraisa smēķēšana. Īpaši bīstama smēķēšana ir kombinācijā ar alkoholu.

"Verywell" raksta, ka smēķēšanas izraisītās slimības var skart praktiski jebkuru orgānu sistēmu, turklāt netikums var izraisīt arī garīga rakstura problēmas, piemēram, depresiju jauniešiem. Cilvēkiem, kas regulāri smēķē, ir paaugstināts risks saslimt ar dažādām sirds slimībām. Tāpat var rasties problēmas gremošanas sistēmā, pasliktināties redze, rodas problēmas ar elpošanu. Smēķēšana paaugstina risku saslimt ar dažādām vēža formām, kā arī atstāj negatīvu ietekmi gan uz sieviešu, gan vīriešu reproduktīvo sistēmu.

Ārsta ieteikumi – ar ko sākt, kad nolemts atmest


Foto: PantherMedia/Scanpix

Narkoloģe Ilze Maksima skaidro, ka izvēle atmest smēķēšanu sākas ar situācijas izvērtēšanu – kāpēc tas jādara. Ja gaidāmās pārmaiņas pēc atmešanas ir pozitīvas, cilvēks nolemj atteikties no sava ieraduma. Atmešanas process ne vienmēr ir viegls. Grūtību gadījumos speciāliste iesaka vērsies pie speciālista vai zvanīt uz kādu konsultatīvo tālruni. Viens no tiem ir 67037333. Tālrunis pieejams darba dienās no pulksten 9 līdz pulksten 19.

Maksima norāda, ka smēķēšanas atmešana vienmēr ir komplekss process, kurā var nākties iesaistīt speciālistu. Katram cilvēkam šis process ir atšķirīgs, bet vienmēr ļoti būtiska ir vēlme to paveikt. Ne visiem smēķētājiem ir fiziska atkarība. Ir daudz gadījumu, kad tā ir garīga rakstura, piemēram, palīdz celt pašapziņu vai nomierināties. Šādos gadījumos vajadzīga psiholoģiska palīdzība, jo ir nepieciešams tikt galā ar problēmas izraisītāju.

Jautāta par dažādiem līdzekļiem, kas sola vieglu un ātru atmešanu, Maksima atbild: "Brīnumi notiek tad, kad cilvēks patiešām grib atmest". Viņa uzsver, ka risinājums noteikti nav elektroniskās cigaretes – tās palīdz saglabāt atkarību no smēķēšanas procesa un nikotīna. Zāles smēķēšanas atmešanai lietot var tikai pēc ārsta norādījumiem.

Ar 13 reāliem ieteikumiem smēķēšanas atmešanai vari iepazīties šeit.

Alternatīvas metodes labākam efektam


Foto: Shutterstock

Smēķēšanas atmešana bieži ir ilgs un sarežģīts process, kas ne vienmēr noslēdzas veiksmīgi – ne visiem izdodas no netikuma atbrīvoties. Papildus tradicionālajām un medicīniski atzītajām metodēm, ir pieejamas arī vairākas alternatīvas metodes, ko bieži izmanto smēķēšanas atmešanai. "Health" norāda, ka atbrīvoties no regulāras cigaretes kūpināšanas var tādas metodes kā hipnoze, akupunktūra un meditācija. Jāpiebilst gan, ka šīs metodes ir efektīvas tad, ja tās kombinē ar citām metodēm – pašas par sevi tās gaidīto rezultātu nenesīs.

Hipnoze atmest gribētāju vidū ir populāra, jo tā ir pazīstama ar spēju ļoti īsā laikā pilnībā mainīt cilvēka uzvedību. Tā bieži kļūst par sākuma punktu, uzsākot atmešanu. Pētījumi par hipnozes efektivitāti gan ir pretrunīgi – daži norāda, ka tās ietekme nav nosakāma, bet citi apgalvo, ka var palīdzēt atmest netikumu uz ilgu laiku.

Akupunktūra ir tehnika, kas radusies Ķīnā un ko izmanto ļoti dažādu mērķu sasniegšanai. Tās laikā ar mazu adatiņu palīdzību stimulē noteiktus ķermeņa punktus. Smēķēšanas gadījumā akupunktūras uzdevums ir samazināt vēlmi smēķēt un mazināt nepatīkamās sajūtas, ko var izraisīt atteikšanās no atkarību izraisošas vielas. Arī par šīs metodes efektivitāti zinātnieku domas daļās – daļa uzskata, ka akupunktūra palīdz, bet citi ir pārliecināti, ka tās spēks slēpjas ''placebo'' efektā.

Meditācijas būtība ir ķermeņa atslābināšana un domu sakārtošana. Tā var palīdzēt atmest smēķēšanu tikai kombinācijā ar tradicionālajām atmešanas metodēm. Pētījumi pierāda, ka meditācija var palīdzēt smadzenēm izstrādāt dopamīnu, radot līdzīgu atslābinošu efektu, ko smēķētājiem sniedz nikotīns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!