Foto: Shutterstock

Osteoporoze ir hroniska un progresējoša kaulu slimība, kuras dēļ kauli zaudē blīvumu, kļūst poraināki un trausli un palielinās to lūzuma risks pat nenozīmīgas traumas rezultātā. Smagākos gadījumos, piemēram, riba var lūzt arī, cilvēkam nošķaudoties vai apgriežoties gultā uz otriem sāniem. Lūk, 19 Starptautiskā Osteoporozes fonda sagatavoti jautājumi, kas palīdzēs saprast, vai tev ir paaugstināts osteoporozes risks!

Statistika ir visai skarba – osteoporoze pēc 50 gadu vecuma attīstās aptuveni trešdaļai sieviešu un piektdaļai vīriešu.

Lai noskaidrotu, cik liels risks saskarties ar osteoporozi ir tev, atbildi uz katru jautājumu ar "jā" vai "nē"!

1. Vai kādam no taviem vecākiem bija diagnosticēta osteoporoze vai bija kaulu lūzums nenozīmīgas traumas rezultātā vai pat bez traumas?

2. Vai kādam no taviem vecākiem bija izteikts mugurkaula krūšu daļas izliekums (kupris)?

3. Vai tev ir vairāk nekā 40 gadu?

4. Vai tev pēc 18 gadu vecuma ir bijis kaulu lūzums nenozīmīgas traumas rezultātā vai pat bez traumas?

5. Vai pēdējā gada laikā esi kritis vairāk nekā vienu reizi vai arī tev ir bailes nokrist, jo jūties nestabili?

6. Vai pēc 40 gadu vecuma tavs auguma garums ir samazinājies par 3 vai vairāk centimetriem?

7. Vai tavs ķermeņa svars ir samazināts (mazāk par 58 kg)?

8. Vai tu lieto medikamentus tablešu veidā, ko sauc par glikokortikosteroīdiem (piemēram, prednizolons, metilprednizolons vai deksametazons), ilgāk nekā trīs mēnešus? Šos medikamentus jālieto, piemēram, bronhiālās astmas vai reimatoīdā artrīta gadījumā.

9. Vai tu slimo ar reimatoīdo artrītu?

10. Vai tu slimo ar kādu no tālāk minētajām slimībām: 1. tipa cukura diabēts, pastiprināta vairogdziedzera darbība jeb hipertireoze, pastiprināta epitēlijķermenīšu darbība jeb hiperparatireoīdisms, kuņģa zarnu trakta slimības, piemēram, celiakija vai Krona slimība?

Jautājumi sievietēm

11. Vai tev menopauze iestājās pirms 45 gadu vecuma?

12. Vai tev kādreiz ir izzudušas menstruācijas ilgāk nekā 12 mēnešus (neņemot vērā grūtniecību, menopauzi vai dzemdes operācijas)?

13. Vai tev līdz 50 gadu vecumam kāda iemesla dēļ ir bijusi ķirurģiska olnīcu operācija, kuras rezultātā tās tika izoperētas bez tālākās hormonu aizvietojošās terapijas?

Jautājums vīriešiem

14. Vai tev ir erektilā disfunkcija (erekcijas traucējumi), seksuālās vēlmes pazemināšanās vai citi simptomi saistībā ar testosterona līmeņa pazemināšanos?

Riska faktori, kurus tu vari ietekmēt

15. Vai tu lieto alkoholu pārmērīgi (vairāk nekā 2 alkohola vienības dienā: viena alkohola vienība ir 250 ml alus vai 80 ml vīna, vai 25 ml stiprā alkohola)?

16. Vai tu pašreiz smēķē vai esi kādreiz smēķējis?

17. Vai tu ikdienā fiziskām aktivitātēm velti mazāk nekā 30 minūtes (piemēram, pastaigas, skriešana, mājas vai dārza kopšana)?

18. Vai tu ikdienā atturies no piena produktu lietošanas vai arī tev ir alerģija no tiem (un papildus nelieto kalciju saturošus medikamentus)?

19. Vai tu ikdienā pavadi mazāk nekā 10 minūtes saulē ar atklātu seju, rokām vai kājām (un papildus nelieto D vitamīnu saturošus medikamentus)?

Rezultāti

Ja uz kādu no šiem jautājumiem esi atbildējis apstiprinoši, tas vēl nenozīmē, ka tev ir teju noteikta osteoporozes diagnoze. Pozitīvas atbildes norāda uz to, ka tev ir klīniski pierādīti riska faktori saslimt ar osteoporozi un ciest no tās izraisītajām sekām – lūzumiem. Un, jo vairāk apstiprinošu atbilžu, jo šis risks ir lielāks.

Par testa rezultātiem vari konsultēties ar savu ārstējošo ārstu, kas izlems, vai nepieciešams veikt izmeklējumu kaulu blīvuma noteikšanai – osteodensitometriju – un vai ir nepieciešama osteoporozes ārstēšana.

Pirms 50 vecuma osteodensitometrija nepieciešama tikai īpašos gadījumos, visbiežāk, ja ir cukura diabēts, celiakija, aizkuņģa dziedzera iekaisums, vairogdziedzera darbības traucējumi, nieru un aknu mazspēja, onkoloģiska vai cita slimība, kas saistīta ar kalcija un D vitamīna uzsūkšanās grūtībām. Izmeklējums vajadzīgs arī tad, ja sievietei kādas ginekoloģiskas vainas dēļ nācies izoperēt olnīcas vai dzemdi un menopauze iestājusies agrāk.

Sievietēm osteodensitometriju ir svarīgi veikt piecus gadus pēc menopauzes iestāšanās, jo tad organismā strauji sarūk dzimumhormonu līmenis, kas var veicināt kaulu stiprības mazināšanos.

Osteoporozes simptomi

Osteoporozi dēvē par klusējošo jeb mēmo slimību, jo tā parasti par sevi neliek manīt līdz brīdim, kad pēkšņi notiek kaula lūzums minimālas traumas ietekmē vai pat bez iemesla. Pastāv dažas pazīmes, kas var netieši liecināt par osteoporozi, piemēram, auguma garuma samazinājums vismaz par trīs centimetriem vai kupra izveidošanās. Osteoporoze attīstās visā skeletā, tāpēc lūzums var notikt jebkurā kaulā, tomēr visbiežāk – mugurkaula skriemeļos, gūžās, apakšdelmā, augšdelmā un ribās.

Tests publicēts Latvijas Osteoporozes un kaulu metabolo slimību asociācijas žurnālā "Kaulu veselība".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!