Foto: Shutterstock

Apvienoto Nāciju Organizācija ir pasludinājusi 3. decembri par starptautisko dienu cilvēkiem ar invaliditāti. Atzīmējot šo dienu, labklājības ministrs Jānis Reirs aicina cilvēkus būt izprotošiem un iekļaujošiem. Ministrijas pārstāvji norāda, ka cilvēku ar invaliditāti dzīves apstākļi uzlabojas, bet darāmā vēl ir daudz – tikai puse cilvēku ar speciālām vajadzībām mācās pamata un vispārējās izglītības dienas mācību programmās un katrs desmitais bezdarbnieks ir persona ar invaliditāti.

"Šī ir diena, kad rosināt diskusijas, stiprināt sabiedrības toleranci un veicināt izpratni par "iekļaujošu sabiedrību". Ikvienam mūsu sabiedrībā ir savas noteiktās tiesības un brīvības. Būtiski ir nodrošināt to īstenošanu ikdienas dzīvē. Tikpat būtiski ir lauzt vēl arvien iesīkstējušos stereotipus un to, ka nereti cilvēki ar invaliditāti ir spiesti palikt ārpusē – ārpus ēkas, otrā pusē ielai vai ārpus darba tirgus," uzsver Reirs.

Labklājības ministrijas pārstāvis Egils Zariņš informē, ka prioritārās jomas invaliditātes politikā ir izglītība, nodarbinātība, sociālā aizsardzība un sabiedrības izpratne. Pēdējo gadu laikā situācija šajās jomās ir uzlabojusies, taču ne pietiekami.

"Latvijā beidzamajos gados ir palielinājies integrēto izglītojamo ar speciālām vajadzībām skaits pamata un vidējās vispārējās izglītības dienas mācību programmās. Pirms sešiem gadiem tāds bija tikai katrs piektais, kamēr pagājušajā mācību gadā jau puse izglītojamo ar speciālām vajadzībām mācījās pamata un vispārējās izglītības dienas mācību programmās" stāsta Zariņš.

Arī nodarbinātības jomā situācija uzlabojas – pieaug nodarbināto ar invaliditāti skaits, bet tas vienalga nav pietiekami liels. Pašlaik Latvijā katrs desmitais reģistrētais bezdarbnieks ir persona ar invaliditāti. Ilgstoši bez darba ir katrs otrais bezdarbnieks ar invaliditāti. Zariņš norāda, ka darba devējiem bieži trūkst izpratnes par šādu personu potenciālu, tāpēc nākamgad plānots organizēt "ēnu dienas" personām ar invaliditāti, kas tuvinās viņus un potenciālos darba devējus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!