Foto: LETA

Latvijas veselības aprūpes sistēmā neatliekami ir nepieciešami uzlabojumi, šādu viedokli LTV "Rīta panorāmā" pauda Rīgas Austrumu slimnīcas vadītāja Anita Slokenberga.

Slokenberga stāstīja, ka viņas vadītajā slimnīcā ir ļoti noslogota neatliekamās palīdzības klīnika. Slimnīca veikusi neatliekamās palīdzības pacientu pētījumu, kurā noskaidrots, ka bieži bezatbildīgi bijuši paši pacienti, kuri nav mēģinājuši ārstēties ģimenes ārstu uzraudzībā, taču daudziem iet uz slimnīcas uzņemšanu ieteikuši tieši ģimenes ārsti, kas liecinot, ka sistēma sevi pašlaik ir izsmēlusi un tā ir jāauditē un jāuzlabo.

Izmeklējumu kvotas Austrumu slimnīcā vēl neesot izsmeltas, taču var nebūt iespējas pieteikties uz konsultācijām pie konkrētiem ārstiem, jo ir atsevišķi mediķi, kuriem gan ir izsmelts konsultāciju skaits. Garākās rindas esot uz datortomogrāfiju.

Taujāta, kā viņas vadītā slimnīca grasās mazināt rindas uz izmeklējumiem, Slokenberga stāstīja, ka onkoloģijā jau ir uzlabota klientu apkalpošana un pirmreizējs pacients desmit dienu laikā var nonākt līdz speciālistam. Viņa gan uzsvēra, ka rindas pilnībā nebūs iespējams izskaust, jo tādas esot arī Rietumeiropā, piemēram, Zviedrijā bērniem uz izmeklējumiem esot jāgaida aptuveni mēnesis, bet pieaugušajiem – ap diviem mēnešiem.

Slokenbergas vērtējumā, finansējums veselības aprūpei nākamā gada budžetā nav pietiekams, taču ir gana labs, lai vismaz sāktu reformas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!