Foto: PantherMedia/Scanpix

Hepatīta biedrība, nozares eksperti un LR Veselības ministrs Guntis Belēvičs vienojušies par kopīgu risinājumu meklēšanu C hepatīta pacientu līdzmaksājumu apmēra samazināšanai un palīdzētu tiem C hepatīta pacientiem, kuriem nepieciešamas jaunākās ārstniecības metodes.

"Biedrība jau ilgstoši cīnās par to, lai C hepatīta ārstēšana būtu pieejama tiem, kuriem tā ir nepieciešama, tāpēc esam patiesi gandarīti par ministra gatavību aktīvi iesaistīties problēmas risināšanā," pēc tikšanās ar ministru stāsta Hepatīta biedrības pārstāvis Kristaps Kaugurs. "Pacienti nevar atļauties ārstēšanos augsto līdzmaksājumu dēļ, tāpēc kopā ar mediķiem un citiem nozares ekspertiem cenšamies rast vispieņemamāko risinājumu, ko valsts spēj atļauties. Ministrs un viņa komanda jau jaunnedēļ apņēmas sākt darbu pie nepieciešamo dokumentu sagatavošanas risinājuma prezentēšanai Ministru kabinetā. Biedrība, neapšaubāmi, sekos līdzi solījumu pildīšanai un sniegs savu atbalstu šī procesa gaitā," apliecina Kaugurs.

Biedrība jau iepriekš guvusi gan 13 600 Latvijas pilsoņu, gan Saeimas vienbalsīgu atbalstu C hepatīta slimības ārstēšanai pilnībā par valsts līdzekļiem, tādēļ Veselības ministra solītais atbalsts ir nozīmīgs solis, lai visiem C hepatīta slimniekiem nodrošinātu valsts apmaksātu ārstēšanu.

Pacientiem ar C hepatītu no valsts budžeta līdzekļiem medikamentus kompensē 75% apmērā, savukārt bērniem un trūcīgajām personām - 100% apmērā. Tas arvien ir liels finansiāls slogs vairumam pacientu, jo saskaņā ar pagājušā gada datiem ikmēneša līdzmaksājums slimniekiem bijis vidēji 210 – 300 eiro mēnesī. Veselības ministrijā pieejamie dati liecina, ka ik gadu Latvijā vidēji tiek reģistrēti 87 akūta C hepatīta gadījumi un 1264 hroniska C hepatīta gadījumi.

Jau iepriekš stāstīts par C hepatīta slimnieku izmisumu, jo nav līdzekļu, par ko apmaksāt ārstēšanās izmaksas, kas faktiski nolemj viņus nāvei, un to, ka bieži slimnieki, lai izdzīvotu, pārceļas uz dzīvi ārzemēs, jo tur C hepatīta ārstēšana ir bez maksas. 

Atgādinām, ka pirms diviem gadiem vairāk nekā 13 600 vēlētāju parakstītā iniciatīva par 100% valsts atbalsta piešķiršanu C hepatīta pacientiem tika nodota izskatīšanai Saeimā, kura uzdeva to izvērtēt un sagatavot priekšlikumus kompensācijas apjoma palielināšanai Ministru kabinetam. Lai arī Saeimā vienbalsīgi nobalsoja par nepieciešamību kompensāciju palielināšāt, likumprojekts par medikamentu kompensācijas palielināšanu arvien nav pieņemts.

Pēc Veselības ministrijas datiem 2012.gadā C hepatīta pacientiem zāļu kompensācijai no veselības nozares finansējuma tika izlietoti 2,8 miljoni eiro 839 unikālie pacientiem. Savukārt 2013.gadā - C hepatīta pacientiem zāļu kompensācijai no veselības nozares finansējuma 799 unikālie pacientiem tika izlietoti 2,6 miljoni eiro. Valsts kompensētās zāļu izmaksas uz vienu pacientu ir 3,3 tūkstoši eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!