Foto: Shutterstock

Cidonijas ir veselības bumba, kas dažādos pagatavošanas veidos mums dod neskaitāmas nepieciešamās uzturvielas, palīdz uzlabot kā sirdsdarbību, tā vielmaiņu un labsajūtu jeb vienā vārdā stiprina cilvēka imunitāti, kas rudens mānīgajos laikapstākļos jāsargā vēl uzmanīgāk. Īpašu ierobežojumu cidoniju ēšanai nav, tādēļ katram jāizvēlas savām garšas kārpiņām atbilstošākais ēdiens un jānodrošinās pret aukstajiem rudens vējiem, kas atpūš kā saaukstēšanos, tā citus nelabvēlīgus baciļus.

Cidonijas satur apmēram četras reizes vairāk C vitamīna nekā āboli, kurus gan uzturā lietojas krietni biežāk. Cidonijas bagātas arī ar pektīnvielām, kas ir viens no ogļhidrātu veidiem. Tas veicina gremošanu un citādi uzlabo vielmaiņu. 100 gramos cidoniju ir apmēram trīs līdz četri grami pektīnvielu.

"Galvenais cidonijās ir C vitamīna lielā koncentrācija, kas ir lielisks palīgs imunitātes stiprināšanai. Ēdot cidonijas, cilvēks uzņem nepieciešamās šķiedrvielas, kas veselīgam organismam šajos mānīgajos laikapstākļos noteikti ir vajadzīgas ,'' skaidro dietoloģe Guna Rijkure.

Ja nav kuņģa kairinājuma vai gremošanas trakta saslimšanas, cidonijas var ēst visi, gan jauni, gan veci, skaidro dietoloģe un turpina, ievērojot, protams, nepieciešamās C vitamīna devas.

C vitamīna dienas deva

  • Pieaugušam cilvēkam minimālā dienas deva ir 10 miligrami (mg) C vitamīna;
  • sievietēm - 75 mg;
  • vīriešiem - 90 mg;
  • grūtniecēm un zīdītājām ieteicams lietot 80 - 100 mg;
  • par 35 mg lielāka deva ikdienā jāuzņem smēķētājiem, jo smēķējot paaugstinās brīvo radikāļu daudzums, kurus saražo cigarešu dūmi;
  • tāpat palielināta deva ieteicama smaga, fiziska darba darītājiem;
  • turpretī vīrusu infekciju gadījumos C vitamīna dienas devu īslaicīgi palielināt līdz 1000 mg dienā, vairāk par šo tēmu lasi C vitamīns – universāls un neaizstājams palīgs imunitātes spēcināšanai.


Visbiežāk cidonijas ēdienos kombinē ar āboliem, ķirbjiem, burkāniem un brūklenēm.

Daudzi cidonijas izmanto arī kā dabīgu smaržas maisiņu un liek drēbju skapī, lai apģērbs vai gultas veļa patīkami smaržotu.

Cidonijas ir bagātas ar:

  • C vitamīnu;
  • pektīnvielām;
  • skābēm un minerālvielām;
  • provitamīnu A;
  • B1, B2, E, PP vitamīniem;
  • cukuru;
  • organiskajām skābēm;
  • kāliju;
  • kalciju;
  • magniju;
  • fosforu;
  • nātriju;
  • dzelzi;
  • miecvielām.
Foto: Shutterstock


Ko labu cidonijas dara organismam?

  • labvēlīgi iedarbojas uz psihi;
  • uzlabo garastāvokli un uzmundrina;
  • mazina galvassāpes;
  • uzlabo vielmaiņu;
  • samazina holesterīna līmeni;
  • stiprina asinsvadu sieniņas, palīdz uzsūkties dzelzim;
  • stiprina sirdi un palīdz aritmijas gadījumā;
  • palīdz pret mazasinību;
  • palīdz izvairīties no aknu un kuņģa saslimšanām;
  • pastiprina apetīti;
  • ārišķīgi kompresēs ārstē dzīstošas brūces;
  • novērš nepatīkamu mutes aromātu;
  • palīdz sliktas dūšas, vemšanas vai caurejas novēršanai;
  • palīdz pret zarnu iekaisumu jeb kolītu;
  • lieto arī sklerozes profilaksei un ārstēšanai.


Cidoniju lapas

Pazemina asinsspiedienu, nostiprina asinsvadu sieniņas, aizkavē bronhiālās astmas lēkmes. Augļos un lapās esošajām miecvielām piemīt antibakteriāla īpašība.

Cidoniju sēklas

Sēklu ekstraktu izmanto kā pretklepus, tonizējošu, sirds darbības uzlabojošu līdzekli. Ārīgi izmanto dažādu ādas kairinājumu un apdegumu gadījumos.

Cidoniju sula

Sula palīdz spēcīgas aizdusas, asiņu atkrēpošanas, asiņošanas, elpošanas ceļu saslimšanu gadījumos. Sulu ieteicams lietot, lai ārstētu vai vismaz mazinātu mazasinību. Sulai piemīt vispārspēcinoša, urīndzenoša, savelkoša un antiseptiska īpašība.
Foto: Shutterstock

''Vislabāk cidonijas ēst maksimāli maz apstrādātas. Var pagatavot cidoniju sīrupu, kurā ogas sagriež mazos gabaliņos un apber ar cukuru. Tas dabīgi izvelk cidoniju sulu un veidojas sīrups. Tad sīrupu var pievienot tējai vai dzert kopā ar ūdeni, kas nu kuram labāk garšo,'' skaidro Rijkure.

Svarīgi atcerēties, ka C vitamīns ir pats nestabilākais no visiem vitamīniem. Tiklīdz mēs cidonijai pieskaramies ar nazi, ļoti liela daļa C vitamīna iet bojā. Veselas, protams, neviens negrauzīs, bet tas ir jāatcerās, ka jebkura mehāniska apstrādē C vitamīna daudzumu samazina, piekodina dietoloģe.

Avots: termorelax.lv

Kad uzzināts, cik daudz laba cidonijas mums spēj dot un uzlabot organismā, jāizvēlas gardākās receptes un jāsagatavojas gripas periodam jau laicīgi. Piedāvājam dažas gardas idejas.

Cidonijas cukurā

Foto: Shutterstock

Cidonijas cukurā - var izmantot kā piedevu pie tējas, šķaidīt ar ūdeni, lai iegūtu cidoniju dzērienu.
Lasīt vairāk

Cidoniju sīrups

Foto: Shutterstock


Cidoniju sīrups - vitamīni pudelē visai ziemai.
Lasīt vairāk

Cidoniju džems

Foto: Shutterstock


Receptes autore Kornēlija Šinharla grāmatā "Konservēšana" iesaka cidoniju džemu izmantot saldo ēdienu pagatavošanā vai kā piedevu krējuma saldējumam, dažādiem krēmiem un pudiņiem. Īpaši gards cidoniju džems būs kopā ar svaigi ceptām kartupeļu pankūkām. Kopā no šī sastāvdaļu daudzuma iegūst 1.5 litru džema.
Lasīt vairāk

Ābolu - cidoniju uzputenis

Foto: Shutterstock

Labai dienai baudi ābolu - cidoniju uzputeni kopā ar pienu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!